poster

Operacija Market Garden

A Bridge Too Far (1977)

dramski, istorijski, ratni | SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo
RTVS Jednotka | nedelja | 21:43

Ocena: 7.4/10
Ocena korisnika: 9.1/10
(29 glasova)

SINOPSIS

Ser Ričard Atenboro potpisuje režiju filmske adaptacije knjige Kornelija Rajana, koja govori o istinitim događajima u bici kod Arnhema. U filmu igraju Šon Koneri, Džin Hekmen, Entoni Hopkins i Robert Redford. Godine 1944, savezničke snage su pokušale da ubrzaju kraj rata planirajući ambicioznu i skupu operaciju (zauzimanje šest mostova koji spajaju Holandiju i Nemačku), u kojoj su se, na kraju, trapavo upetljali i saveznici i sile osovine.
Saveznici imaju plan kojim žele da završe Drugi svetski rat do kraja 1944. godine. Plan je rizičan, ali se ipak čini veoma praktičnim... bar na papiru. Plan je poznat pod nazivom OPERACIJA MARKET GARDEN. Britanski i američki padobranci – njih ukupno 35 hiljada – spustiće se u istočni deo Holandije i odatle obezbediti šest glavnih mostova koji vode pravo u srce Nemačke. Ogromna britanska vojna sila je određena da dočeka padobrance. Kombinacijom ove dve formacije, plan dalje zahteva upad u ključne nemačke industrijske oblasti i potpuno uništenje pogona za proizvodnju ratnog materijala. Ali stvari retko kada idu onako kako su planirane, i u tome ni ovaj izuzetno složen plan nije nikakav izuzetak. Loši izgovori, problemi sa egom, nedostatak sreće i surovi vremenski uslovi uzeli su svoj danak i pretvorili ono što je moglo da bude odlučujuća pobeda u zapanjujući poraz.

Fotografije

Operacija Market GardenOperacija Market GardenOperacija Market GardenOperacija Market GardenOperacija Market GardenOperacija Market GardenOperacija Market GardenOperacija Market GardenOperacija Market GardenOperacija Market Garden

Recenzije


Nema recenzija

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.