Vivacom i Eutelsat lansiraju OneWeb Earth stanicu

petak, 8. prosinca 2023. 14:08

Vivacom je lansirao novu zemaljsku stanicu koja će podržavati Eutelsatovo OneWeb poslovanje.
Ovaj objekat je tek četvrti takve vrste u Evropi i jedan od samo 35 koji posluju u svetu. Omogućit će proširene komunikacijske usluge za usluge povezivanja Eutelsat Grupe u niskoj Zemljinoj orbiti (LEO).
Izgradnja zemaljske stanice počela je u novembru 2022. godine, a završena je u maju. Nakon toga je prošao uspješnu proceduru testiranja i puštanja u rad.
“Srećni smo što smo za samo godinu dana uspeli da pokrenemo ovaj važan projekat, koji će doneti dugoročne koristi poslovanju i društvu u našoj zemlji… Verujemo da, uz pravu stratešku viziju, ciljane investicije i visoku stručnost našeg tima, možemo da postavimo standarde na globalnom nivou i privučemo još više međunarodnih tehnoloških kompanija koje su spremne da investiraju u Bugarsku, “, rekao je Nikolaj Andrejev, izvršni direktor Vivacoma.
Zemaljska stanica nalazi se na lokalitetu Vivacoma u općini Stara Zagora gdje će u narednih 10 godina osigurati dodatna radna mjesta u regiji. Zemaljska stanica se sastoji od 18 antena i mini data centra koji povezuje LEO satelite sa optičkom mrežom i data centrima u Bugarskoj i Evropi.
“Vivacom ne samo da donosi bogatstvo telekomunikacione ekspertize, već i neprocenjivo lokalno znanje, što ih čini ključnim partnerom,” rekao je Masimiliano Ladovaz, glavni operativni direktor Eutelsat grupe.
Projekat dolazi 42 godine nakon što je Stara Zagora dospela na naslovne strane svojim doprinosom prvom bugarskom satelitu Interkosmos Bugarska 1300.
Broadband TV News ekskluzivno razgovara sa Erwanom Luherneom, MD SPI Internationala, o kompaniji i njenim planovima za budućnost.

Više

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.