TOP 10 NAJ EX-YU FILMOVA

petak, 15. prosinca 2017. 14:15

Klasik TV je 2011. na svojoj Facebook stranici organizirao glasanje za najbolji film snimljen na ovim prostorima do 1990. godine. Glasove je dobilo čak 44 filma no najveći dio (617) od ukupno 739 glasova dobilo je ovih deset filmova koje predstavljamo u nastavku.
10. Vlak u snijegu
Jedan od dva najpopularnija dječja filma nastala na ovim prostorima danas je još uvijek jednako popularan kao i 1976. kada je snimljen.
Učenike jedne seoske škole učitelj povede vlakom na izlet u grad. Međutim, učitelj se u gradu razboli i ostaje u bolnici, a djeca se moraju sama vratiti. Na povratku ih zatekne zimsko nevrijeme i vlak stane pred snježnim nanosom. Zahvaljujući pomoći djece, željezničari oslobađaju vlak.
“Kada sam prvi put imala priliku pogledati film, nisam ni treptala dok sam ga gledala.” (Anita Baćurin)
“Film Vlak u snijegu me vraća u moje bezbrižno djetinjstvo u kojem je igra bila najvažnija, u kojima sam uživao sa prijateljima u snježnim radostima… A za sve to nam nisu bila potrebna računala i ostala elektronička pomagala, već samo naše male ručice kojima smo mogli napraviti sve, samo uz malo volje.” (Ivan Topolovec Tops)
9. Ispravi se Delfina
Film o životu prve žene koja je prepliva La Manche vjerojatno je najpoznatiji makedonski film snimljen u bivšoj Jugoslaviji. Za naslovnu ulogu Neda Arnerić je osvojila Srebrnu arenu u Puli, a njenoj uvjerljivosti pripomogla je plivačka vještina: na koncu je sama otplivala sve dionice u filmu jer su se obje njene dublerice razboljele.
“najbolji makedonski film” (Tihomir Stakic)
“JEDINI SA SVIM ELEMENTIMA MODERNOG YU FILMA” (Blazo Markovski)
“To je film napravljen po istinitoj prici, koji prikazuje koliko moze mali covek da se suprostavi prirodi, ako ima dovoljno jak razlog za to” (Liljana Stojanoska)
8. Tko pjeva zlo ne misli
Po općoj ocjeni, najbolji hrvatski film svih vremena. Tko pjeva zlo ne misli potpuna je suprotnost spektaklu (dvije od tri glavne uloge igraju debitanti!) ali je zato beskrajno topao i šarmantan. Film prikazuje život malograđanske zagrebačke obitelji prije rata (1935. godine) gledan kroz oči šestogodišnjeg Perice. Tata ispija špricere, dok mama u kuhinji mašta o ljubavnicima iz ženskih romana. Mamina sestra usidjelica dolazi nepozvana na objede i zagorčava život svome zetu, dok sin jedinac zadovoljava dječju radoznalost promatranjem starijih…
“Film moje mladosti koji sam gledao barem desetak puta!” (Zeljko Turkovic)
“Oduševljava me vrhunska scenografija, prikaz prave zagrebačke kulture i romantike tih godina kakvu (na žalost) mogu još vidjeti samo u ovome filmu” (Zdenko Simunic)
“…zato kaj me ta purgerska kavalirska kajkavština svaki put raznježi” (Krešimir Plemeniti Galić)
“Priča romantičnu priču bolje nego ikoja stara, rukom ispisana razglednica” (Marta Pribanić)
“Zato što sa svakim gledanjem postaje sve bolji” (Viktor Bublić)
7. Varljivo leto ’68
U ljeto 1968. godine maturant stasava za ljubav, zaljubljujući se naizmjence i istodobno u više žena, uglavnom onih zrelih i udatih: apotekaricu, pekaricu, knjižničarku, u obje kćeri predsjednika suda, svoju profesoricu sociologije – zbog koje za rad uzima temu iz marksizma… Potreba da konačno nađe „ženu svog života” dovodi ga u niz delikatnih i komičnih situacija i izbezumljuje njegovog oca, općinskog suca. Kada konačno i nađe pravu istinsku, veliku ljubav, naglo će sazrijeti…
“Neke rečenice iz tog filma me prate kroz cijelu mladost” (Silvio Car)
“Nakon što sam odgledao scenu u pekarnici, fascinirala me Jagodinkina predanost poslu… Otada uz svaki obrok uzimam krišku kruha ekstra ” (Škropec Škropić)
“Tipicna jednostavna balkanska prica sa maestralnom glumackom ekipom s Danilom Stojkovicem na celu koji je bio bar prema meni jedan od najboljih glumaca na svetu” (Svetlana Jordanovska)
6. Sjećaš li se, Dolly Bell
Prvi film Emira Kusturice na opće je iznenađenje osvojio Zlatnog lava u Veneciji (najveći uspjeh YU filma u posljednjih 20-ak godina) i katapultirao karijeru Kusturice. No čak i oni koji ne vole Kusturicu vole ovaj kultni film, urnebesno zabavnu, toplu priču o odrastanju u Sarajevu šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada se Jugoslavija polako počela otvarati prema Zapadu. Iz ovog je filma mnoštvo scena ušlo ravno u kolektivnu svijest (“Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem”).
“Takvu univerzalnost u izrazu, veoma je teško postići.” (Edin Zoletić)
“zato sto je predobar film i uvek se vratim u ono doba kad se lepo zivelo.” (Adnan Ljeskovica)
“Odlični glumci i još bolje odigrane uloge.” (Радица Баук)
“Bila sam klinka i te neke scene (za koje su moji roditelji rekli da nisu za moje oči,a bome ni za uši) su mi ostale negdje u podsvjesti tokom odrastanja i mogu reči da sam “svakog dana u svakom pogledu sve više napredovala” a u nečem ” napredujem” i danas.” (Anita Knežević)
“Pokazuje da ljubav nadilazi sve granice!” (Igor Plantak)
5. Valter brani Sarajevo
Jedan od najgledanijih filmova svih vremena – s obzirom na golemu popularnost u Kini. U manjoj ulozi pojavljuje se Emir Kusturica a prema posljednjim riječima iz filma – Das ist Walter – Zabranjeno pušenje je nazvalo svoj prvijenac.
Njemačkim vojskama u povlačenju očajnički treba gorivo. Valter, zagonetni i karizmatični vođa pokreta otpora može ugroziti njihove zalihe. Nijemci smišljaju lukav plan da uklone tu prepreku…
“Ovaj film pokazuje nešto što narod na ovim prostorima ima u sebi a to je borbeni duh” (Armin Čerkezović)
“Film s toliko sjajnih glumaca, statista i ulaganja” (Marina Krickovic)
“Pa kako neces voljeti ovaj film jedan covjek zajeb… pola njemacke vojske i zamalo ih toliko pobio,njemu ni chuck noris nije do koljena!!!!” (Jovita Hamzic)
“nije klasicni partizanski vec je bas dobar” (Samir Đeger)
4. Bitka na Neretvi
Bitka na Neretvi je najspektakularniji, najskuplji (Variety tvrdi da je koštao 12 milijuna dolara, Bulajić tvrdi: 7) i najgledaniji film s ovih prostora. U kinu ga je gledalo oko 350 milijuna ljudi. Snimao se 18 mjeseci, tijekom snimanja navodno je ispucano 800000 metaka a glumile su internacionalne zvijezde: Orson Welles, Yul Brynner, Hardy Krüger, Franco Nero. Sylvia Koscina…
“ovo je film kojim se mozemo ponositi, ne samo zbog njegove teme i sadrzaja, nego i zbog uspjeha filma, nacina na koji je snimljen, cak i glumcima koji su glumili.” (Srdjan Sipka)
“Bitka na Neretvi je spomenik.” (Igor Guljašević)
“zato sto se i generacijama nakon drugog svetskog rata (i snimanja) filma i dalje sa istim etuzijazmom i prikazuje” (Nenad Blagojevic)
“Pravi filmski spektakl sa svetski poznatim glumcima” (Dejan Popović)
“Smatram da je ovaj film jedan od najboljih filmova,ne samo ex jugoslovenske kinematografije, vec jedan od najboljih ratnih spektakla uopce” (Vlatko Gjorgjioski)
“Zato što je tako napravljen da i fašisti prosto požele da budu partizani u tom momentu” (Sale Jovanovski)
3. Balkanski špijun
Drama Dušana Kovačevića o političkoj paranoji Ilije Čvorovića, bivšeg staljinista, koji je dvije godine odležao u zatvoru. Sljedeći svoju paranoju, on proganja svog podstanara, povratnika iz Francuske, u kojem vidi agenta mračnih imperijalističkih sila, državnog neprijatelja i špijuna… Junak ove drame – Ilija Čvorović, čovjek koji je jednom ponio žig neprijatelja naroda, zbog čega je morao robijati na Golom otoku, sada se stavlja u funkciju proganjanja neprijatelja…
 
“Najbolji prikaz balkanskog mentaliteta u komunističkom sistemu vrijednosti. Kovačević je,kao pisac,ovim svojim djelom pokazao nas tačno takve kakvi jesmo. Uz mnoštvo zdravog humora i ljudske gluposti. Neponovljivo djelo.” (Dragan Terzić Medo)
2. Ko to tamo peva
Dan uoči njemačkog napada na Jugoslaviju, dotrajalim autobusom firme Krstić, za Beograd kreće grupa ljudi. Putovanje se zbog nepredviđenih zbivanja odužilo na dvadeset i četiri sata, iako je polazna stanica od Beograda udaljena jedva stotinjak kilometara. Usput, pod utiskom rata u Europi, putnici se svađaju i sukobljavaju. U Beograd stižu šestog travnja ujutro gdje ih dočeka prvi nalet njemačkih aviona…
“Odličan film koji će i za 50 godina biti aktualan. Prikazuje nas Balkance baš onakve kakvi jesmo,sa svim našim manama ali i prednostima. Glumačka ekipa je vrhunska a smijeh i zafrkancija ne prestaju. Ukratko, malo remek djelo!” (Dragan Juričić)
“Zbog sposobnosti da tjeskobni trenutak koji prikazuje pretvori u zabavni crnhumorni cirkus” (Lukrecija Goleš Bagić)
1. Maratonci trče počasni krug
U obitelji Topalović, koju sačinjava pet generacija muškaraca — najmlađi ima 25 godina a najstariji 120 — dolazi do velikih sukoba, jer se mladi potomak ne želi baviti pogrebničkim zanatom, koji desetljećima, s koljena na koljeno, drži njegova porodica. Uvjeren je da postoji ljepši posao, a u tome ga podržavaju njegova djevojka i najbolji prijatelj…
“Film je pravi predstavnik klasicnog srpskog humora” (Bojan Gavric)
“Prikazuje jednu porodicu u kojoj svi mi bar malo vidimo sebe.” (Sima Radovanovic)
“film koji je uzdigao kino sale kao kultno mjesto za porodicni izlazak” (Sveto Jordanovski)
“ludilo, opšti haos” (Dario Draganov)
“Najbolji i neprevaziđeni glumci, a još bolje provale.” (Bozidar Adamovic)
“Dok sam bila mlađa u društvu kad bi izašli, kad god bi neko prosuo neku foru iz filma svi bi se nasmijali od srca.” (Sandra Gagić)
“Samo su Bata Stojkovic i Mija Aleksic imali boje uloge u nekim drugim filmovima.” (Jovica Bozic)
 
The post TOP 10 NAJ EX-YU FILMOVA appeared first on pazisnimase.com.

Više

Prijavi se