QLED, QNED, i QD-OLED: Tehnologije zaslona

utorak, 18. lipnja 2024. 09:27

Današnje tržište ravnih televizora nudi niz različitih tehnologija zaslona koje se razlikuju po svojim oznakama i performansama. Među njima su QLED, QNED i QD-OLED, koji koriste kvantne točke za poboljšanje prikaza.
Autor: Darko Brlečić
Kratko pojašnjenje pojmova
QLED (Quantum Dot LED)
QLED televizori koriste kvantne točke u kombinaciji s LED pozadinskim osvjetljenjem. Ova tehnologija omogućava svjetlije i živopisnije boje nego obični LED televizori. U QLED setovima, LED pozadinsko osvjetljenje prolazi kroz sloj kvantnih točaka, koji emitira više boja i poboljšava ukupnu kvalitetu slike. Ovi televizori su izvrsni za svijetle prostorije jer pružaju visoku razinu svjetline i dobar kontrast.
QNED (Quantum NanoCell LED)
QNED televizori kombiniraju kvantne točke s nanoćelijama i mini-LED pozadinskim osvjetljenjem. Ova tehnologija koristi desetke tisuća LED dioda i tisuće zona zatamnjenja, što omogućava postizanje svjetlijih slika s manjom refleksijom i boljim kontrastom. QNED televizori su posebno dobri za gledanje HDR sadržaja u prostorijama s malo svjetla jer mogu pružiti vrlo precizne i živopisne boje.
QD-OLED (Quantum Dot OLED)
QD-OLED predstavlja unapređenje OLED tehnologije koristeći kvantne točke. Za razliku od QLED-a i QNED-a, QD-OLED ne koristi pozadinsko osvjetljenje. Kvantne točke u QD-OLED televizorima emitiraju boje kada prime električni signal, omogućujući postizanje živopisnih boja i istinski duboke crne. QD-OLED televizori mogu postići veću svjetlinu od standardnih OLED televizora, čineći ih prilagodljivijima različitim uvjetima osvjetljenja u prostoriji.
Prednosti i Nedostaci
Svjetlina i Boje: QLED i QNED pružaju visoku svjetlinu i živopisne boje, idealne za svijetle prostorije. QD-OLED nudi istinsku crnu i visoku svjetlinu, pogodnu za sve uvjete osvjetljenja.
Kontrast: QNED nudi izvrstan kontrast zahvaljujući mini-LED pozadinskom osvjetljenju i zonama zatamnjenja. QD-OLED pruža izvanredan kontrast zahvaljujući sposobnosti da potpuno isključi pojedinačne piksele.
Cijena: Setovi s kvantnim točkama (QLED, QNED, QD-OLED) su skuplji od običnih LED televizora. Ako ste ograničeni proračunom ili tražite sekundarni set, LED televizori su i dalje dobar izbor.
QLED, QNED, i QD-OLED tehnologije zaslona nude različite prednosti u kvaliteti slike i prilagodljivosti uvjetima osvjetljenja. Izbor između njih ovisi o vašim specifičnim potrebama i proračunu. Dok kvantne točke poboljšavaju prikaz i pružaju vrhunsko iskustvo gledanja, LED televizori ostaju pristupačna opcija za one s ograničenim budžetom.
 
Post QLED, QNED, i QD-OLED: Tehnologije zaslona je prvi puta viđen na Sat-Multimedia & IT portal.

Više

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.