NVIDIA GeForce RTX 50 “Blackwell” GPU-ovi koriste TSMC 3nm proces

ponedjeljak, 20. studenoga 2023. 21:23

Ponedjeljak, 20 studenoga, 2023
Pretraži
PočetnaHardverKomponenteNVIDIA GeForce RTX 50 “Blackwell” GPU-ovi koriste TSMC 3nm proces
NVIDIA GeForce RTX 50 “Blackwell” GPU-ovi koriste TSMC 3nm proces
By Luka Knežević
20/11/2023
0
102
Očekuje se da će NVIDIA GeForce RTX 50 “Blackwell” GPU-ovi sljedeće generacije koristiti najnoviji TSMC procesni čvor uz usvajanje standarda DisplayPort 2.1.
NVIDIA GeForce RTX 50 grafički procesori sljedeće generacije temeljeni na 3nm Blackwell Core arhitekturi, očekuje se podrška za standard DisplayPort 2.1
Nove procurjele informacije Kopite7kimija otkrivaju da NVIDIA priprema svoje Blackwell GPU-ove koji će se koristiti u liniji GeForce RTX 50 “Gaming” i da će biti izgrađeni na TSMC-ovom 3nm procesu.
Što TSMC-ov 3nm donosi na stol u odnosu na 5nm?
Ako napravimo usporedbu između N5 (4N Optimizirana 5nm varijanta za NVIDIA), najnovija 3nm procesna tehnologija ponudila bi 25-30% smanjenja potrošnje energije, 10-15% dodatnih performansi po tranzistoru, 42% manje dimenzije uz povećanje gustoće od 70%. To su prilično značajni dobici u odnosu na trenutni 5nm čvor koji nudi nevjerojatne performanse po vatu (učinkovitost) u postojećoj liniji GeForce RTX 40 “Ada Lovelace” tako da možemo samo očekivati da će se NVIDIA-ina prednost u učinkovitosti nad konkurencijom dodatno povećati.
Bit će prerano reći koji konkretni 3nm čvor koriste Blackwell Gaming GPU-ovi jer će tehnologija biti dostupna u najmanje četiri različita dizajna, od standardnog N3 do učinkovitijih dizajna usmjerenih na performanse kao što su N3E, N3P i N3A.
Izvor: TSMC
Očekuje se da će NVIDIA-ini HPC/AI-orijentirani “Blackwell” GPU-ovi također koristiti 3nm procesni čvor iz TSMC-a zajedno s najnovijim HBM3e memorijskim rješenjima. U međuvremenu, NVIDIA-ine kartice usmjerene na igre koristit će GDDR7 memorijsko rješenje kao što se nedavno nagađalo. Ovo bi bilo prvi put nakon nekoliko godina da i HPC i Gaming strane obitelji imaju arhitekturu pod istom konvencijom imenovanja. Također, treba spomenuti da će HPC strana vjerojatno iskoristiti dizajn baziran na čipletima, dok se očekuje da će se gaming sektor nastaviti proizvoditi s monolitnim kalupima.
DisplayPort 2.1 bit će dostupan na GeForce sljedećoj generaciji
Osim tehnologije procesnih čvorova, očekuje se da će NVIDIA koristiti DisplayPort 2.1 tehnologiju u svojoj sljedećoj generaciji grafičke kartice što će je dovesti u rang s AMD-ovim Radeon RX 7000 GPU-ima koji je nude od prošle godine. Isključivanje DP 2.1 na GeForce RTX 40 GPU-ovima bilo je veliki problem, ali čini se da će NVIDIA podržavati najnovije tehnologije u svojoj nadolazećoj grafičkoj arhitekturi.
Piše: D.M.
 
Tags
NVIDIA GeForce RTX 50
RTX 5090
Prethodni članak
Qualcomm predstavio Snapdragon 7 Gen 3
Sljedeći članak
Što dolazak RCS poruka na iPhone znači za vas?
Luka Knežević
Komentiraj Otkaži komentar
Komentiraj
Please enter your comment!
Ime*
Please enter your name here
Email:*
You have entered an incorrect email address!
Please enter your email address here
Web stranica
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.
Current ye@r *
Leave this field empty
Δ
pcchip.hr

Više

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.