Netflix sa 231 milionom pretplatnika na kraju 2022

ponedjeljak, 23. siječnja 2023. 08:11

Na kraju decembra 2022. Netflix je imao 230,75 miliona pretplatnika, što je povećanje od 7,66 miliona u četvrtom tromjesečju i 8,91 miliona u cijeloj godini. Američki streaming gigant prijavio je 7,852 milijarde dolara u četvrtom tromjesečju. prihoda, uz blagi rast od 1,9 posto. godine, 550 miliona dolara operativni profit i koeficijent profitabilnosti od 7%. Prihod Netflixa za 2022. bio je 31,616 milijardi dolara, a operativni profit 5,633 milijarde dolara. Istovremeno, Netflix je objavio da Reed Hastings više nije izvršni direktor. Najavio je i uvođenje plaćenog dijeljenja računa.
“2022. godina je bila izazovna, sa neravnim početkom, ali uspješnim završetkom. Vjerujemo da imamo jasan put za ponovno ubrzanje rasta prihoda: nastaviti poboljšavati sve aspekte usluge Netflix, uvesti plaćeno dijeljenje računa i izgraditi našu ponudu podržanu oglasima. Kao i uvijek, naši uspjesi nastavljaju da zadovoljavaju naše pretplatnike i vremenom grade još veću profitabilnost.”
U četvrtom kvartalu 2022. godine, pretplate na Netflix u SAD-u i Kanadi porasle su za 0,91 miliona na 74,3 miliona, u regionu Evrope, Bliskog istoka i Afrike za 3,2 miliona na 76,73 miliona , u Latinskoj Americi za 1,76 miliona na 41,7 miliona, a u azijsko-pacifičkom regionu za 1,79 miliona na 38,02 miliona. Prosječan prihod od pretplate na Netflix bio je najveći u SAD-u i Kanadi – 16,23 dolara. , a najniža u azijsko-pacifičkoj regiji – 7,69 dolara. U regiji EMEA, kojoj pripada Poljska, iznosila je 10,43 USD. Netflix je rekao da je posebno zadovoljan izvođenjem serija kao što su “Stranger Things” (sezona 4), “Srijeda”, “Dahmer – The Monster: The Jeffrey Dahmer Story” , “Bridgertoni” (2. sezona), “Ko je Anna?” i “Harry i Meghan” . Među filmovima su: “Projekt Adam”, “Sivi čovjek”, “Purpurna srca”, “Stakljeni luk: Film izvađen nožem”, “Morska zvijer” i “Tinder Cheater” . Reed Hastings više nije izvršni direktor Netflixa. Istovremeno, Netflix je objavio da je Reed Hastings – do sada izvršni direktor, postao izvršni predsjednik, a Greg Peters je unaprijeđen iz glavnog izvršnog direktora u ko-izvršnog direktora, zajedno sa Tedom Sarandosom i članom odbora direktora Netflixa.
“Želio bih da se zahvalim Reedu na njegovom vizionarskom vodstvu, mentorstvu i prijateljstvu u proteklih 20 godina. Svi smo toliko naučili iz njegove intelektualne strogosti, poštenja i spremnosti da se prihvati velikih izazova – i radujemo se što ćemo raditi s njim još mnogo godina. Otkako nam je Reed počeo delegirati upravljanje, Greg i ja smo izgradili snažan operativni model zasnovan na našim zajedničkim vrijednostima i sličnom pristupu razvoju. Veoma sam uzbuđen što ću započeti ovo novo poglavlje sa Gregom kao ko-direktorom,” rekao je Ted Sarandos.”
“Čast mi je biti ko-izvršni direktor Netflixa. Ted i ja smo radili zajedno dugi niz godina, gradeći ogromno povjerenje i međusobno poštovanje. Motivirani smo istim ciljem: bolje služiti našim pretplatnicima kako bismo mogli nastaviti s rastom našeg poslovanja,” dodao je Greg Peters.”
Pored ovih promjena, Bela Bajaria , dotadašnji čelnik globalne televizije, postao je direktor sadržaja, a Scott Stuber je imenovan za predsjednika Netflix filma.
Netflix prognoze za 2023
Netflix predviđa rast prihoda u prvom kvartalu 2023. za 4 posto. On očekuje da će to biti vođeno rastom pretplatnika i rastom prihoda od pretplate. Netflix očekuje samo blagi porast pretplate tokom perioda (u poređenju sa smanjenjem od 0,2 miliona u Q1 2022).
“Naše projekcije za manji broj novih pretplata u Q1 2023. u odnosu na Q4 2022. su u skladu sa normalnom sezonskom dinamikom i uključuju snažan rast pretplatnika u Q4 2022.”, navodi se u pismu Netflixa dioničarima.
U novembru, Netflix je predstavio novi plan pretplate s oglasima u 12 zemalja. Vjeruje da će oglašavanje biti značajan dugoročni izvor prihoda i profita.
55

Više

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.