Apple će možda ipak morati platiti 14 milijardi eura poreza u EU, što je pokušao izbjeći

petak, 8. prosinca 2023. 01:23

Prema najnovijoj izjavi dužnosnika Europskog suda pravde, Apple bi mogao biti prisiljen platiti 14 milijardi eura poreza u Irskoj, nakon što je utvrđeno da je nižestupanjski Sud Europske unije napravio niz pogrešaka u postupku 2020. godine.
Potonji je tada presudio da Apple nije kriv za iskorištavanje rupa u zakonu kako bi izbjegao oporezivanje iz razdoblja između 2003. i 2014. godine.
Naime, 2016. Apple je bio optužen od strane Europske komisije da je dobio nezakonit povlašten status u Irskoj, što mu je omogućilo plaćanje stope poreza od 1%, umjesto uobičajenih 12,5%, no spomenuti Sud Europske unije je tada presudio u korist Applea.
Sada se pak ispostavilo da je viša instanca EU pravosuđa odlučila da je ta presuda bila pogrešna, te će novu odluku donijeti u narednih nekoliko mjeseci. Ukoliko i najviši sud, tj. Europski sud pravde ocijeni da je Apple nezakonito izbjegavao plaćanje poreza, na kraju će ipak morati platiti spomenuti 14 milijardi eura.

Više

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.