Završena najveća startup akvizicija u Hrvatskoj, na račune je uplaćeno 550 miliona dolara

недела, 4 јуни 2023 14:41

Google je u potpunosti završio preuzimanje Photomatha, saznaje Jutarnji list. Više različitih izvora potvrdilo je da je najveća startup akvizicija do sada u Hrvatskoj, procijenjene vrijednosti od 550 miliona dolara, sada u potpunosti završena. Kako nezvanično se saznaje, niti jedan regulator u svijetu nije našao razlog da zaustavi ovu transakciju.
Evropska komisija je prva dala zeleno svjetlo za akviziciju Photomath. Krajem marta objavila je da ne vidi razlog zašto najpopularniji hrvatska mobilna aplikacija ne bude prodata Google.
– Evropska komisija je, u skladu sa Uredbom o spajanju EU, bezuslovno odobrila preuzimanje Photomath-a od strane Googla, zaključivši da ova transakcija neće ugroziti tržišnu konkurenciju u Evropskom ekonomskom prostoru – napisala je Evropska komisija.
Iako se tada smatralo da je to dovoljno da se akvizicija zaključi, nije bilo tako. Google, kao dio Alphabeta, jedne od najvećih svjetskih kompanija, ima globalne planove sa Photomathom, pa je morao proći slične regulatorne procese u ostatku svijeta. Zbog toga je kompanija zabranila Photomathu sve javne nastupe i kompanija nije davala nikakve zvanične izjave o akviziciji posljednja dva mjeseca.
Sada su, kako tvrde izvori, sve te potencijalne regulatorne prepreke prevaziđene, ali još uvijek nema odgovora na novinarski upit u Google-u i Photomath-u. Njihov komentar nije važan samo zbog najave akvizicije, već i zbog toga što se u posljednjih nekoliko mjeseci počelo pričati o različitim scenarijima, kakav plan ima Google s Photomath-om u Zagrebu, kao i kolika je puna vrijednost akvizicije.
Poznato je pak da će Google preuzimanjem Photomatha u Hrvatskoj dobiti svoj prvi R&D centar i to upravo u području koji je na vrhuncu hypea – umjetnoj inteligenciji.
Photomath je mobilna aplikacija koja rješava matematičke probleme fotografiranjem. U tome je najuspješniji u svijetu, kako po brzini i kvaliteti rezultata, tako i po broju korisnika. Photomath je do sada preuzet više od 350 miliona puta.
Da bi mogao da reši matematičke probleme fotografisanjem, Photomath koristi vještačku inteligenciju na nekoliko nivoa. Prvo da se prepozna tekst, zatim da se riješe problemi i da se interpretiraju rezultati. Stoga je Photomath i najpopularniji hrvatski AI proizvod.
poslovnenovine.ba
99

Повеќе

Извор на новости

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: полиса на приватност.