Tehnološka izvrsnost – TEST

среда, 1 декември 2021 18:25

TECHNICS EAH-AZ60
Autor: Darko Brlečić
Prije nepunih mjesec dana prisustvovao sam predstavljanju dva nova modela Technicsovih True Wireless slušalica EAH-AZ60 i EAH-AZ40. Kako trenutna situacija nalaže,to predstavljanje bilo je preko posebnog webinara gdje su sudionici za vrijeme prezentacije mogli postavljati pitanja i davati komentare. Sada, nakon tog prestavljanja slijedi drugačija vrsta predstavljanja u obliku testiranja modela EAH-AZ60.
Na spomen imena Technics, mnogi se prisjete velikog proizvodnog portfelja vezanog za gramofonske integracije koje su pronijele slavu navedenog imena. Nova vremena traže novi iskorak, pa je u tom svijetlu Technics proizveo rue Wireless slušalice s najnovijim tehnologijama kao što su: sustav poništavanja buke/šuma (ANC) i vlastita JustMyVoice tehnologija.
Dizajn
Techncs EAH-AZ60 dolaze zapakirane u velikom kartonskom paketu. Unutar paketa se nalazi mala ovalna kutijica u kojoj se slušalice uparuju i pune preko priloženog USB-C-A kabela dužine 20cm. Za potpuni uporabni konfor brinu se sedam pari priloženih silikonskih  nastavaka koji omogućuju uporabnu adaptibilnost prema slušateljevom slušnom aparatu (XS1, XS2, S1, S2, M, L, XL). Ove slušalice nose oznaku standarda IPX4. To znači da posjeduju zaštitu od prskanja vode bez obzira iz kojeg smjera ona dolazi. EAH-AZ60 imaju masu od sedam grama po jednici što ih smješta u srednji proizvodni razred.
Kontrola operabilnosti
Model EAH-AZ60 nudi mogućnost poptpune kontrole preko dodirnih površina slušalica.Korisnik može preko tih kontrola lako prekinuti reprodukciju, regulirati razinu glasnoće, kontrolirati prekid dotoka zvučnih informacija. S aplikacijom Technics Audio Connect za mobilne telephone (Android, iOS) kontrola operabilnosti dobiva na jednostavnosti. Preko te aplikacije zasebno se može podešavati Ekvilajzer zvuka, razina poništavanja pozadinskog šuma/buke, LDAC opciju za  high-res audio kao i nadogradnju postojećeg softwarea.
Tehnologija JustMyVoice
Potpuna razumljivost govora je od samog postanka in ear slušalica bila izuzetno važna komponenta kod telefonskih poziva i raznih video konferencija.Da bi ta komponenta došla na višu razinu, u Technicsu su razvili tehnologiju pod imenom JustMy Voice. Ova tehnologija koristi osam mikrofona kako bi se osigurala potpuna razumljivost govora. Uz dva ugrađena MEMS mikrofona (Micro Electro Mechanical System) dolazi do aktivnog hvatanja korisnikova glasa uz svesrdnu pomoć tehnologije oblikovanja zraka koja se usmjerava na usta korisnika. Dakle, u praksi to ide ovako : Netko od mojih kolega iz hifi branše je čuo moj glas sa zakašnjenjem od cca 2 sekunde jer ugrađenim algoritmima treba vremena za obradu zvuka ili ometanje pozadinske buke. Naime, moje kolege iz navedene branše nisu zbog te tehnologije slušno percipirati moj rad s uređajima (otpakiravanje, struganje papira i omota, montažu metalnih konektora s kabelima na terminale). U ovoj priči želim naglasiti da tehnologija JustMyVoice radi jako dobar posao, možda nije savršena ali daleko je najnaprednija. Između ostaloga ovdje je implementirana tehnologija za smanjenje buke/šumova vjetra. Mikrofon smješten unutar dviju slušalica minimizira vibracije uzrokovane strujanjem zraka. Rezultat svega toga je čisti razgovor bez potrebe da korisnik ide u zavjetrinu kako bi ga slušatelj u potpunosti razumio.
Povezivost i audio kodeci
Technics EAH-AZ60 podržava Bluetooth povezivost u iteraciji 5.2. Uparivanje-povezivanje s raznim varijantama mobitela je vrlo brzo I učinkovito. Potrebno je prije toga slušalice izvaditi iz bazne kutijice. Za vrijeme uparivanja slušalica s uređajem na njima svjetluca plava ili crvena lampica. Ugrađena multipoiunt funkcija omogućuje uparivanje slušalica s dva uređaja istovremeno.Korišteni uređaji- Xiaomi Mi  10T Lite 5G I Samsung Z Fold3 5G s lakoćom su prepoznali slušalice kao i prateću aplikaciju “Technics Audio Connect”.
Što se tiče kodeka, Technics EAH-AZ60 se oslanja na SBC, AAC i LDAC. U  nekoj teoriji, potonja varijanta pruža rezoluciju od 24 bita i 96 kHz i zahtijeva odgovarajuće uređaje. Kod Xiaomi Mi 10 T Lite I Samsung Z Fold3 5G je bilo nemoguće doprijeti do podatka o podršci za LDAC, ali zato oba uređaja podržavaju rezoluciju 24-bit/192kHz audio odnosno  32-bit/384kHz audio. Uobičajena  Bluetooth razlučivost preko SBC-a je 328 Kbps (max), dok LDAC podržava do 990 Kbps za mnogo veću razlučivost.kroz protok podataka. Uglavnom, ovdje se radi o iznadprosječnom protoku audio podataka i kvaliteti zvuka.
Zvuk
Kod svih vrsta bežičnih slušalica prvo pitanje se postavlja u svezi trajanja baterije i dužina punjenja. Ovaj model nudi 15 minutno punjenje za reprodukciju od 80 minuta. Meni to zvuči jako dobro, zapravo više nego poželjno u odnosu na konkurenciju. Druga bitna stavka kod odabira je veličina ugrađenih zvučničkih jedinica. Model EAH-AZ60 posjeduje 8milimetarske jedinice čije su membrane sazdane od bioceluloze, materijal koji je poprilično čvrst i istovremeno savitljiv . Treća bitna stavka je Noise Cancelling tehnologija odnosno sustav potiskivanja buke/šuma. Dual Hybrid Noise Cancelling po stručnim mišljenjima smatra se jednom od najboljih tehnologija. Ona je u stvarnosti kombinacija potiskivanja buke/šuma naprijed i u povratnoj sprezi što  uključuje analognu i digitalnu obradu signala uz svesrdnu borbu protiv  okolnog šuma. Zapravo u praksi to funkcionira ovako – suzbijanje buke/šuma djeluje vrlo intenzivno, te poništava širi frekvencijski raspon tako da su dubokotonske frekvencije potisnute nešto jasnije u odnosu na visokotonske frekvencije. No to ne treba nikoga zabrinjavati jer nije bio primjećen bilo kakav izostanak u zvuku. Četvrta bitna stavka se odnosi na izbor interakcija koje nudi proizvođač ovakvih slušalica. U ovom slučaju Technics nudi dvije vrste interakcija : Transparent i Attention .
Transparent vrsta interakcije  hvata sve zvukove okoline kroz širi frekvencijski odziv. Tako primjerice kod telefonskog razgovora svi popratni zvukovi mogu i dalje prolaziti,  što neće korisnika ometati, što je posebno pogodno za korisnike koji često borave na cesti u prometu pa ih ništa ne može iznenaditi.
Attention vrsta interakcije je više specijalizirana/fokusirana na ljudski glas. Zapravo to je bitno kod razgovora ili konferencija gdje je glasovna razgovijetnost bitna za potpunu percepciju događaja.
Tijekom slušnog testa sam koristio razne glazbene žanrove preko McIntosh Music Stream radijskog servisa.Moj omiljeni radijski servis nudi raznoliku glazbu u punom tonskom opsegu bez trunke maskiranja u obliku umjetno izdizane glasnoće. Dubokotonska sekcija je čvrsta i precizna, osjetna je brzina rada zvučničkih jedinica . Ipak tu se radi o malim jedinicama koje bass sekciju reproduciraju s velikom brzinom i preciznošću ali  s izostankom voluminoznosti.
Ostatak zvučnog testa je odrađen preko arte kanala koji  u ponudi ima široku lepezu kulturoloških događanja. Jedan od njih je koncert Melody Gardot : Live From Paris. Melody Gardot je izvodila skladbe s novog albuma Sunset in the Blue. Koncert je odrađen u potpunoj akustičnoj atmosferi, dušu dalo za isprobavanje soničnih mogućnosti EAH-AZ60 slušalica. Srednji tonovi su nenametljivo ugodni, dok je ženski vokal lagano izvučen prema naprijed. Pratnja od 40-tka instrumentalista se potrudila da dojam bude kompletan bez tonskih iskakanja. Visokotonsko područje je iznimno ugodno, čini mi se pomalo ispolirano bez iritantnih pikova koji znaju kvariti ukupan dojam.
 
Tehničke specifikacije:
Vrsta: Dinamičke in-ear
Zvučnik: 8 mm
Membrana: Bioceluloza
Bluetooth: DA 5.2
Profili: A2DP, AVRCP, HSP, HFP
Kodek. SBC, AAC, LDAC
IPX4  : DA
NC: DA
Hi-Res Audio : DA
Baterija : 24 sata
Masa: 7g
Prosječna maloprodajna cijena : 1699,00 kn
Ustupio:
Panasonic Hrvatska
Brune Bušića 27
10020 Zagreb
Post Tehnološka izvrsnost – TEST je prvi puta viđen na Sat-Multimedia & IT portal.

Повеќе

Извор на новости

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.