Tajvanski Acer isporučuje računarske komponente Rusiji iako su obećali obustaviti poslovanje

петок, 9 јуни 2023 08:55

Tajvanski proizvođač računara Acer isporučio je Rusiji računarske komponente u vrijednosti od najmanje 70,4 miliona dolara između 8. aprila 2022. i 31. marta 2023. godine nakon što je saopćio da će tamo obustaviti svoje poslovanje.
Iako nisu nezakonite, akcije Acer-a su u suprotnosti s onima ključnih zapadnih rivala kao što su Dell i HP koji su obustavili isporuke u februaru i aprilu 2022. godine, nakon potpune invazije Moskve na Ukrajinu, pokazuju carinski zapisi, prenosi Reuters.
Evidencija pokazuje da je oprema koju je proizveo Acer isporučena u Rusiju kako preko Acerove podružnice u potpunom vlasništvu registrovane u Švicarskoj, tako i kroz brojne usluge isporuke po nalogu te podružnice.
Pošto su pošiljke upućene izvan Tajvana, nisu prekršile sankcije ove zemlje Rusiji. Također, pošiljke nisu uključivale artikle koji su u vrijeme izvoza bili ograničeni švicarskim režimom sankcija, koji odražava režim Evropske unije.
“Zbog nedavnih događaja, Acer je odlučio da obustavi svoje poslovanje u Rusiji”, saopćeno je iz Acera 8. aprila prošle godine.
Upitan o naknadnom izvozu u Rusiju preko švicarske podružnice Acer Sales International SA, tajvanski Acer je saopćio da se strogo pridržavaju primjenjivih međunarodnih propisa i zakona o trgovini u vezi sa izvozom u Rusiju.
Dodaje se da švicarska podružnica “nije isporučila nijedan laptop ili desktop računar u Rusiju od 8. aprila prošle godine”, ali da je isporučila “ograničen broj ekrana i dodataka ruskom tržištu za civilnu svakodnevnu upotrebu, istovremeno osiguravajući usklađenost s međunarodnim sankcijama”.
Partner advokatske firme Nordic Star sa sjedištem u Sankt Peterburgu, Artem Zhavoronkov rekao je da Acer rizikuje da naruši svoju reputaciju.
80

Повеќе

Извор на новости

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.