SteelSeries Alias mikrofon recenzija

петок, 1 март 2024 22:18

SteelSeries Alias sve u svemu je jedan izvrstan  USB mikrofon. Krase ga elegantni dizajn, praktičan softver i nudi oštar i jasan ton. Dobrih je materijala izrade, sa čvrstim postoljem i ugrađenim kontrolama, dok pridruženi softver olakšava podešavanje postavki. No za neke bi mogao biti malo preskup.
SteelSeries Alias: Dizajn
Glavna obilježja dizajna:
Moderno kućište u obliku pilule
Čvrst metalni stalak
Neke kontrole nisu tako lako dostupne
Alias je USB kondenzatorski mikrofon koji sadrži veliku kondenzatorsku kapsulu od jednog inča s kardioidnim polarnim uzorkom, frekvencijskim odzivom od 50 Hz – 20 000 Hz i snimanjem od 24 bita / 48 kHz. Njegova prednja strana potpuno je prekrivena materijalom od tkanine, dok postoji mali nosač za smještaj slušalica i tipka koja se koristi za isključivanje i uključivanje zvuka. Kada je Alias u upotrebi, vide se zelene LED diode koje pokazuju razine zvuka i status isključenog zvuka. Donji dio Aliasa je postolje, napravljeno od kombinacije metala i plastike,  koje ima ugrađeno RGB osvjetljenje, iako izgleda cool, ne služi ničemu. Postolje drži Alias sigurno na mjestu i bez ikakvog podrhtavanja ili smetnji koje bi mogle biti uzrokovane vibracijama. Alias je moguće izvaditi iz postolja odvrtanjem gumba koji ga drži na mjestu, a zatim ga možete postaviti na ruku ako tako želite. U tu svrhu, SteelSeries je velikodušno priložio adapter u kutiji.
Osim tipki za pojačavanje glasnoće i tipke za isključivanje mikrofona na prednjoj strani, Alias također sadrži korisne kontrole na stražnjoj strani. Tamo se nalazi kotačić za pojačanje mikrofona, kao i USB-C priključak za napajanje i priključak za slušalice za praćenje zvuka. Kotačić za pojačanje mikrofona prilično je malen i teško mu je pristupiti ako imate veće ruke, s obzirom na njegov položaj.
SteelSeries Alias: Obilježja i izveda
Što se ističe:
Kardioidni uzorak idealan za ”streaming”
Čist i prirodan ton
Tijekom korištenja, SteelSeries Alias nudio je kristalno jasno snimanje. Moj glas je imao dosta glasnoće i dubine, kao što biste i očekivali za mikrofonom iz ovog cjenovnog razreda. Moja jedina kritika je da je bio malo tih, ali to se lako ublažilo pojačavanjem mikrofona na kotačiću sa stražnje strane. Morao sam to povećati na otprilike tri četvrtine snage, što može ovisiti od korisnika do korisnika. Nudi nešto manje niske frekvencije ako se potpuno odvojimo od frekvencijskog odziva, s navedenim rasponom od 50 Hz do 20 000 Hz, i snima na 24 bita/48 KHz. Taj frekvencijski odziv ne čini veliku razliku za standardne korisnike, ali je još uvijek savršeno upotrebljiv za većinu ljudi.
Njegov kardioidni uzorak držača mikrofona čini ga idealnim za upotrebu za kreatore sadržaja i streamere, a korištenje Aliasa u Audacityju za snimanje nekih probnih glasovnih prikaza pokazalo je da ima kristalno čistu izvedbu. S obzirom na to da koristi USB vezu, ovo je plug-and-play mikrofon i radi apsolutno dobro, što znači da će vas lišiti nepotrebne gnjavaže u usporedbi s profesionalnijim XLR izborom. Postoji dodatni softver, SteelSeries Sonar, kojeg možete preuzeti, no ne morate ga imati kako biste ga koristili. Ako želite neke dodatne mogućnosti možete ga preuzeti, no nije nužno potreban.
SteelSeries Alias: Mogućnosti
Što se ističe:
Softver je vrlo dobar i koristan
Mogućnost poništavanja buke uz pomoć umjetne inteligencije radi vrlo dobro
Mnoštvo unaprijed postavljenih opcija
Velika stvar kod SteelSeries Aliasa, osim njegovog čistog zvuka, je ta integracija sa SteelSeries Sonar programom, najnovijim dodatkom brenda njihovoj GG aplikaciji koja vam pruža sve moguće opcije i dodatne kontrole, za one koji žele više. Međutim, ne nudi mnogo toga novoga u smislu značajki i igra na sigurno s uobičajenim opcijama koje možete pronaći s gaming slušalicama, uključujući pristup noise gateu.
Zanimljivo je da nudi unaprijed postavljene opcije ovisno o tome kako ste montirali Alias, je li na priloženom stalku ili ste ga odlučili podići pomoću poluge. Za korištenje na stolnom stalku, koji uključuje Clearcast AI uklanjanje buke, što je izvrsno. Uklonio je gotovo sve tragove moje tipkovnice, čak i kada sam namjerno koristio opciju s glasnim MX Bluesom u testiranju. U Sonaru su također dostupne dvije vrste smanjenja buke, iako postavka Impact nije bila tako učinkovita u poništavanju buke pritiska tipke kao AI poništavanje buke. Osim toga, Sonar također pruža pristup mikseru glasnoće za vaš cijeli sustav i nekim unaprijed postavljenim opcijama EQ-a, ovisno o tome što želite izvući iz Aliasa. To nikako nisu značajke koje morate imati, ali lijepo ih je imati.
Zaključna riječ
Kada se podvuče crta, može se zaključiti da je SteelSeries uglavnom sredio stvari s Aliasom. Ovo je sve u svemu dobro napravljen USB mikrofon koji je jednostavan za korištenje i nudi jasno i dosljedno snimanje, što ga čini dobrim izborom za kreatore sadržaja, streamere i druge korisnike sličnog profila. Dodatak ugrađenih kontrola i LED indikatorskih svjetala lijepi su dodaci, kao i čvrsta kombinacija metala i plastike u stalku i integrirani nosač za slušalice. Alias nudi izvrsne performanse, s jasnim i kristalno čistim izlazom, dok dodatni softver Sonar pruža nekoliko korisnih opcija za dodatno poboljšanje iskustva, uključujući poništavanje buka uz pomoć umjetne inteligencije.
Međutim, teško je zanemariti njegovu visoku cijenu Opcije etabliranijih audio marki kao što je Audio Technica AT2020+ košta osjetno manje i nude većinu iskustva kao SteelSeriesov izbor, samo bez elegantnog softverskog paketa koji većina običnih korisnika neće koristiti. Ovdje stvarno plaćate za izgled, kao i za kvalitetnu audio izvedbu.
Alternativni modeli
Audio Technica AT2020+
Audio-Technica AT2020USB+ zamjenjuje AT2020USB koji je sada ukinut, što ga svrstava u višu granicu cjenovnog razreda cjenovno pristupačnih mikrofona. To je kardioidni mikrofon idealan za streaming, podcasting i svakodnevnu upotrebu za radne namjene, igranje igara ili komunikaciju putem Discorda. Dostupan u hrvatskim trgovinama po cijeni od oko 160 eura, što znači da je cjenovno pristupačniji, a opet po mnogočemu sličan mikrofon SteelSeriesovom modelu.
AKG Lyra
AKG Lyra USB mikrofon donosi izvanrednu vjernost zvuka, robustan dizajn i retro stil. Nedostaju mu neke otmjenije značajke drugih USB mikrofona, ali pruža fantastičnu kvalitetu zvuka pogotovo s obzirom na uložen novac i kao takav može se smatrati odličnom alternativom SteelSeriesovom modelu. Dostupan po cijeni od oko 100 eura.
HyperX DuoCast
HyperX DuoCast pruža dobre karakteristike, dobru kvalitetu izrade i lijep zvuk s obzirom na cijenu. Ima nekih manjih nedostataka i morate se pobrinuti da imate odgovarajuće okruženje za snimanje kako biste izvukli maksimum iz njega, ali općenito, ovo je vrlo solidan USB mikrofon. Dostupan po cijeni od oko 94 eura.
Kupiti ili ne kupiti ovaj mikrofon?
Odgovor će naravno ovisiti o mnoštvu čimbenika. SteelSeries Alias se ponajprije ističe svojim modernim dizajnom, vrlo dobrom kvalitetom ”outputa” zvuka, dosta visokom glasnoćom i Sonarovim mogućnostima softvera. S druge strane, tu je cijena. Za jedan mikrofon koji se povezuje samo putem USB-a cijena bi mogla biti prepreka za mnoge, bez obzira na sve njegove kvalitete i mogućnosti s kojima dolazi, a koje se najviše odnose na mogućnosti snimanja i na mogućnosti Sonara. No, ako vam cijena nije problem i ako želite kvalitetan mikrofon renomiranog proizvođača, u tom slučaju odaberite SteelSeries Alias.
Plusevi:
Dobar dizajn
Čvrsto postolje i nosač
Jasan zvuk, posebno u kombinaciji s poništavanjem buke
Minusi:
Cjenovno ne baš pristupačan
Obilježja:
Osmišljen za igrače. Mikrofon namijenjen za igranje, emitiranje i podcaste.
Trostruko veća kondenzatorska kapsula: Snimite širok raspon vokala s kondenzatorskom kapsulom do tri puta većom od drugih mikrofona.
Kvalitetan softver: Sonar je ultimativno audio rješenje, s miksom, jednostavnim usmjeravanjem aplikacije kroz povlačenje i ispuštanje, uz kontroliranje buke uz pomoć umjetne inteligencije, itd.
LED nadzor: Provjerite razine zvuka i status isključenog zvuka na prvi pogled sa zeleno-crvenim osvjetljenjem na mikrofonu.
RGB: Poboljšajte ambijent prilagodljivim RGB svjetlom koje izlazi ispod mikrofona.
Alias se također povezuje preko USB-C na USB-A kabel.
Tehničke specifikacije:
Proizvođač: SteelSeries
Dimenzije: 110 x 130 x 230 mm
Masa: 750 g
Godina izlaska: 2023.
Mogućnost spojivosti: USB
Maksimalna glasnoća: 120 dB
Cijena uređaja u hrvatskim trgovinama: oko 230 eura
Piše: Tomislav Šporčić
pcchip.hrThe post SteelSeries Alias mikrofon recenzija first appeared on DVB Portal.

Повеќе

Извор на новости

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.