SES: IRIS² “još uvijek mnogo nepoznanica”

петок, 5 мај 2023 04:56

Izvršni direktor SES-a Steve Collar, obraćajući se analitičarima nakon satelitskog operatera Q1 rezultati 4. maja, saopštila je da je treća globalna satelitska konstelacija Evropske unije, IRIS², “strateški projekat” za SES.
Ipak, priznao je da, iako je entuzijastičan, još uvijek ima mnogo poznatih nepoznanica i da je prerano da se bude konkretniji. “Još uvijek naporno radimo na arhitekturi”, rekao je Collar. Biće to multi-orbita. Mislimo da imamo jaku ulogu s obzirom na naše investicije. Ali, prerano je razmišljati o bilo kakvim postepenim investicijama koje bismo mi ili bilo koji drugi član konzorcijuma mogli da napravimo.”
IRIS² će biti javno/privatno partnerstvo i zahtijevat će od pobedničkih članova konzorcijuma da investiraju u projekat. Međutim, Collar je dodao da arhitektura projekta tek treba da bude rešena. SES je član konzorcijuma koji uključuje Eutelsat, Hispasat, Airbus i druge vodeće evropske svemirske kompanije.
Takođe, izbegavanje bilo kakvih konkretnih ažuriranja bili su izveštaji o mogućem spajanju između SES-a i Intelsat-a. Collar se povukao na svoje prethodne komentare o konsolidaciji unutar satelitske industrije. On je naglasio da će svaki dogovor morati da zadovolji kriterijume kompanije SES za sve poslovne transakcije, uključujući i beneficije akcionara. Međutim, iako se ništa novo nije pojavilo, bilo je jasno da su razgovori sa Intelatom, ili njegovim glavnim akcionarima, sa spajanjem na umu i dalje aktivni.
Finansijske kompanije Sandeep Jalan objavio je dobre vesti o predstojećim isplatama kompenzacije FCC-a za oslobađanje 300 MHz C-band spektra za ponovnu upotrebu od strane 5G operatera u SAD-u. Džalan je rekao da će iznos nakon oporezivanja koji očekuje da će SES dobiti biti 2,45 milijardi dolara. Ali na ovu cifru bi se dodalo oko 600 miliona dolara nadoknadivih troškova vezanih za proces konverzije C-pojasa.
To bi zajedno značilo da će do januara 2024. godine poluga SES-a (neto dug prema EBITDA) biti rekordno niska od 1 puta za poslovanje. Jalan je objasnio da je taj ultra nizak nivo duga znatno ispod SES ‘norme’ od 3 puta. On je dodao da još nije doneta odluka o tome kako da se ta korist iskoristi.
“To je dobar problem za imati”, dodao je Jalan. “Investicioni nivo je i dalje veoma važan za nas. Cena kapitala je i dalje veoma konkurentna. Prosečna cena duga je oko 3%. Kako se svet preselio u okruženje sa visokim troškovima, imati bilans investicionog rejtinga u kapitalno intenzivnoj industriji je strateška korist koju bismo želeli da zadržimo.”
70

Повеќе

Извор на новости

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: полиса на приватност.