S kojim se nadogradnjama najviše može unaprijediti računalo?

сабота, 29 април 2023 16:24

Svoje računalo koristite već duže vrijeme i osjećate kako je došao trenutak za neku promjenu? Ono ima poteškoća u radu i na njemu su određeni procesi izrazito spori?
U ovoj situaciji možete se odlučiti na kupnju novog računala, no druga i povoljnija opcija je nadogradnja neke njegove komponente i mnogi će korisnici najprije o tome razmišljati.
Jedini problem kod nadogradnje računala može biti nedoumica u kojem bi smjeru ona trebala ići. Zbog toga u nastavku donosimo pregled najvažnijih nadogradnji koje možete napraviti te što svaka može donijeti vašem računalu.
Zašto bi trebalo nadograditi radnu memoriju?
Dodavanje radne memorije je najlakši i vjerojatno najpristupačniji način da nadogradite svoje računalo. Za to ne treba izdvojiti velike iznose, većini je ovaj oblik promjene cjenovno dostupan i može se napraviti na svakom stolnom računalu. Dodavanje radne memorije je također jedna od najboljih nadogradnji na laptopu ako model koji imate to dozvoljava.
Nadogradnja s dodatnim RAM-ima u trenutku će pospješiti izvedbu vašeg računala, a pogotovo ako je rad na njemu prethodno bio izrazito spor. Dodavanje radne memorije posebno je nužno kad se bavite editiranjem videa ili gejmingom pošto se radi o aktivnostima koje crpe mnogo resursa.
Običnim korisnicima će tih nekoliko ekstra RAM-a značiti mogućnost pokretanja većeg broja aplikacija u pozadini ili otvaranja velikog broja tabova unutar svog web preglednika.
Koliko RAM-a nam je potrebno?
4 GB – Minimalna količina koja je dovoljna za opće korištenje računala. Njene mogućnosti imaju granice kod otprilike desetak otvorenih tabova, jednostavnog editiranja fotografija i običnog video streamanja. Na 4 GB RAM-a odlučite se ako niste zahtjevni korisnik i tražite samo najosnovnije kod računala.
8 GB – Kod nadogradnje na 8 GB RAM-a osjetit ćete značajnu razliku. Korisnik ovdje može raditi ozbiljni multitasking, imati tridesetak otvorenih tabova unutar web preglednika, vršiti kvalitetnije editiranje fotografija/videa i koristiti računalo za prosječni gejming.
16 GB – Ovakvu nadogradnju napravite ako imate potrebu za obavljanjem kompleksnih zadataka ili ako želite imati najbolje rezultate izvedbe. S 16 GB RAM-a dostupan je ozbiljan gejming s najnovijim naslovima te obavljanje vrlo složenih zadataka svih oblika.
Želite li dobiti više podataka o kompatibilnosti radnih memorija s vašim računalom, preporučujemo Crucial System Scanner koji će vam u tome pomoći i točno utvrditi koja vam je vrsta memorije potrebna.
Razmatranje nadogradnje grafičke kartice
Ovu nadogradnju trebali bi razmotriti ako ste ozbiljan gejmer ili ako se, na primjer, bavite 3D modeliranjem ili animacijama. U suprotnom, ova nadogradnja možda vam uopće neće trebati.
Uštede na grafičkim karticama su zapravo vrlo česte i to možemo vidjeti kod proizvođača računala koji u svojoj poslovnoj praksi često idu u smjeru integriranih grafičkih kartica kako bi smanjili troškove.
Na modernim sustavima integrirane grafičke kartice sasvim su dovoljne za većinu korisnika. Omogućit će vam sasvim pristojan rad u „photoshop“ programima ili da gledate 4K video. Posebno je zanimljiv podatak da na Steamu čak 10 posto korisnika ima integrirane grafičke kartice.
Tražite li ipak iznimne izvedbe kad je grafika u pitanju ili za korištenje VR-a, nadogradnja na grafičku karticu kao što je, primjerice, GeForce RTX 3070 donijet će vam veliku promjenu u kvaliteti.
Za provjeru izvedbi grafičkih kartica i za njihovu usporedbu s vašom postojećom možemo preporučiti stranicu gpu.userbenchmark.com.
Nabavite novi disk
Postoje dva razloga zašto se radi nadogradnja diska: brža izvedba ili dobivanje većeg kapaciteta.
Koristite li stari tvrdi disk (HDD), jedna od prvih nadogradnji koja se preporučuje je prelazak na SSD. Ovi diskovi koriste flash memoriju i mnogo su puta brži od nekad standardnih tvrdih diskova.
Prilikom odabira diska ne zaboravite i velike razlike u njihovim brzinama pisanja.
Kod tvrdih diskova će 5400 RPM-a (jedinica za mjerenje učinkovitosti rotirajućih disk ploča u minuti) u prosjeku dostići brzinu pisanja do 100 Mbps, 7200 RPM disk do 150 Mbps, a SSD će imati preko 500 Mbps. Razlika je više nego očigledna.
SSD-ovi najnovije generacije i njihovi zadnji modeli kao što je Samsung 970 EVO Plus dostižu nevjerojatne brzine pisanja s više od 3300 Mbps.
Brži disk će utjecati na cjelokupni rad vašeg sustava, a to zapravo znači brže bootanje, brže otvaranje i učitavanje aplikacija, veće brzine prilikom otvaranja igara i bolju responzivnost sustava u programima koji koriste velike datoteke (poput programa za editiranje videa ili fotografija).
Još jedan razlog za nadogradnju diska je slobodni prostor na njemu. Ako ste na postojećem disku sve učinili kako bi napravili uštede kod unutarnje memorije te nakon toga i dalje redovito ostajete bez nje, morali bi kupiti veći disk. Disk na kojem je cijeli prostor zauzet onemogućuje spremanje novih podataka, no također značajno usporava ukupnu izvedbu sustava. Prilikom rada na računalu uvijek bi trebali imati slobodno makar 10 GB.
Određeni dio kritika prema SSD-ovima usmjeren je prema njihovim malim kapacitetima te znatno većim cijenama u odnosu na tvrde diskove. Ovo je možda nekad vrijedilo, no danas to nije slučaj.
SSD-ovi od 1 TB danas su cjenovno lako dostupni i bit će više nego dovoljni za većinu korisnika.
Nadogradnja procesora
Nadogradnja procesora vašeg PC-ja je mnogo složeniji zadatak nego što bi pomislili na prvu. Ne radi se samo o tome da je fizički mnogo kompleksnije promijeniti procesor, već je sama ta nadogradnja iznimno skupa. Dodatne probleme za korisnike također stvara tzv. „socket“ kompatibilnost. Radi se o procesorskom ležištu (utičnici) tj. karici putem koje su spojeni procesor i matična ploča. Dizajn ovog dijela procesora se učestalo mijenja. U ovom trenutku su relevantna tri njegova dizajna: LGA, PGA i BGA.
Ono što mnoge može iznenaditi je činjenica da nadogradnja procesora nije uvijek dobra stvar te ne donosi automatizmom poboljšanja koja očekujemo.
Za testiranje različitih vrsta procesora i usporedbu njihovog rada preporučujemo stranicu cpubenchmark.net i ovdje ćete jasno moći vidjeti da velike promjene mogu uglavnom donijeti i velike nadogradnje.
Drugim riječima, nadogradnja procesora može biti važna ako je značajna poput prelaska s Intel Core i3 modela na Intel Core i5 model ili kod promjene sa starije generacije procesora na novu. Prilikom promjene procesora nemojte samo razmišljati o brzini takta.
Procesori su iznimno skupi i ponekad zahtijevaju nadogradnju matične ploče, a isto vas također može prisiliti i na nadogradnju radne memorije. Čak i ako je matična ploča na papiru kompatibilna s novim procesorom, postoji mogućnost da će biti potrebno ažuriranje BIOS-a kako bi sve uspješno radilo.
Radi li se o tome da je brzina vašeg procesora zaista glavni problem koji vas okupira, razmotrite kupnju cijelog novog sustava.
Može li nadogradnja različitih softvera unaprijediti rad računala?
Većina programa se na računalima automatski ažurira, a u krajnjem slučaju mi kao korisnici uvijek taj proces možemo ručno pokrenuti.
Veliki broj softvera kod nadogradnji funkcionira prema konceptu „velika.mala.revizija.“.
Što to znači?
Ako je ažuriranje programa u obliku „0.0.1.“, vjerojatno se radi o popravcima bugova.
U obliku „0.1.0.“ uključivat će optimizacije i manji broj novih značajki.
Prave, velike, promjene događaju se kod zadnje „1.0.0.“ opcije kad se prvi broj u verziji programa kompletno mijenja. Ovdje je većinom pravilo da će nova verzija programa koristiti više resursa u odnosu na staru i uvijek je potrebno provjeriti ako će hardverske postavke na vašem računalu biti dovoljne za njegovo korištenje.
Promjena operativnog sustava je još složeniji zahvat i ovdje je uvijek potrebno prethodno provjeriti specifikacije novog operativnog sustava na koji se želi prijeći. Zadnji primjer za ovo je tranzicija s Windowsa 10 na Windowse 11 koji imaju sasvim drugačije i zahtjevnije specifikacije.
Postoje li još neke mogućnosti nadogradnje računala?
Svakako se može reći da postoje. Promjena matične ploče je definitivno najsloženija jer su sve ostale komponente računala vezane uz nju. O takvoj promjeni razmislite samo u posebnim slučajevima. Kao primjer se može dati situacija kad ste kupili novi procesor i vaša postojeća matična ploča nije s njima kompatibilna, a baš ga želite upotrijebiti i koristiti.
Mogu se raditi i promjene kod zaslona ili tipkovnice, no za njih postoje posebni razlozi i mnogo ovisi o tome za koje potrebe vam računalo služi.
Na kraju se može reći da smo u tekstu naveli najčešće i najznačajnije promjene tj. nadogradnje koje možete raditi na računalu. Najvažnije je najprije ocijeniti što želite dobiti s nadogradnjom i jedino ćete na taj način izabrati upravo onu koja vam nudi rješenje.
Piše: Ervin Mičetić
pcchip.hr
45

Повеќе

Извор на новости

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: полиса на приватност.