Rusija predstavila novi dron pod nazivom Joker

четврток, 27 јули 2023 13:50

Rusija je predstavila novi dron pod nazivom Joker, koji može “spavati” ili “hibernirati” dugi vremenski period prije nego napadne, javlja ruska novinska agencija TASS.
Dron je dizajniran da se “sakrije” od elektronskih kontramjera, može se pripremiti za napad satima, danima ili sedmicama prije nego ga operater “probudi” i pošalje u smrtonosnu akciju s visine.
“Alat za hibernaciju FPV dronova iz linije Joker, kao i za njen vrhunski model Ultimatum, razvijen je u i implementiran u Centralnom birou za dizajn. Dron s hibernatorom može zauzeti poziciju za napad i hibernirati nekoliko sedmica. U zraku, dron ‘spavač’ se ne manifestuje na bilo koji način. U pravilu se biraju dominantne visine, krovovi zgrada i druge visoke strukture, a kada dođe vrijeme, dron ne mora preći velike udaljenosti do mete. On je već spreman, treba se samo uključiti i napasti”, rekao je za TASS Dmitrij Kuzjakin, generalni direktor Centra za integrisana bespilotna rješenja.
On je objasnio da korištenje alata za hibernaciju može smanjiti vrijeme potrebno za pripremu uređaja za napad.
“Štedi se vrijeme letenja. Između uključivanja drona i napada prođe svega nekoliko sekundi, što ne ostavlja šanse za pokretanje sistema kontramjera. Jedan FPV pilot može psotaviti, zatim probuditi i poslati u misiju do 14 dronova”, dodao je Kuzjakin.
Tokom rata u Ukrajini se sve više koriste dronovi na bojnom polju, a Joker očigledno prati taj trend. Trenutno je nebo iznad Ukrajine “prekriveno” bespiltonim letjelicama koje obje strane koriste za identifikaciju ciljeva uz pomoć jeftinih komercijalnih dronova.
Ukrajina se nedavno uspješno odbranila od napada dronova Shahed-136 iranske proizvodnje, koje je Rusija kupila od Irana. Zbog sankcija Zapada, Rusija se suočava s izazovima u proizvodnji svog naoružanja pa se stoga oslanja na bespilotne letjelice iranske proizvodnje.
Postoje izvještaji da su ruske vlasti rasporedile bespilotne letjelice Orlan-10 kako bi prikupljale obavještajne podatke i ometale komunikacijske mreže u Ukrajini. Ove dronove proizvodi kompanija sa sjedištem u Sankt Peterburgu te ih koristi samo ruska vojska. Orlan-10 ima elegantan dizajn zbog čega ga je teško otkriti, a može se lansirati i spustiti pomoću katapulta i padobrana.
“Na ivici smo FPV revolucije u naoružanju. Na Telegramu se najviše traže klipovi napada na neprijateljska uporišta i lov na oklopna vozila. Ako se šire pogleda FPV alat i unaprijedi funkcionalnost, moguće je biti ispred neprijatelja ne samo u samoj tehnologiji već i u scenarijima njene primjene”, završio je Kuzjakin.
poslovnenovine.ba
43

Повеќе

Извор на новости

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.