Rupert Murdoch odlazi s mjesta predsjednika Fox and News Corp

сабота, 23 септември 2023 13:20

Rupert Murdoch povlači se s mjesta predsjednika Foxa and News Corp-a, objavile su kompanije u četvrtak.
Njegov sin Lachlan će preuzeti ulogu u svakoj kompaniji, a 92-godišnji Rupert će postati predsjednik emeritus u obje kompanije.
“Cijeli svoj profesionalni život svakodnevno sam se bavio vijestima i idejama i to se neće promijeniti. Ali pravo je vrijeme da preuzmem različite uloge”, napisao je Rupert Murdoch u dopisu objavljenom osoblju.
Najava je uslijedila samo nekoliko mjeseci nakon što je odbačen plan za ponovno ujedinjenje njegova dva glavna medijska dobra, Foxa i News Corp-a.
„U ime FOX-a i News Corp odbora direktora, rukovodećih timova i svih dioničara koji su imali koristi od njegovog napornog rada, čestitam svom ocu na njegovoj izvanrednoj 70-godišnjoj karijeri“, rekao je Lachlan Murdoch. “Zahvaljujemo mu na njegovoj viziji, njegovom pionirskom duhu, njegovoj postojanoj odlučnosti i trajnom naslijeđu koje ostavlja kompanijama koje je osnovao i bezbrojnim ljudima na koje je uticao. Zahvalni smo što će služiti kao predsjednik emeritus i znamo da će nastaviti pružati vrijedne savjete objema kompanijama.”
Rupert Murdoch je 1952. naslijedio očevo zanimanje u novinama The News iz Adelaide, a sljedeće godine je postao urednik, izdavač i član odbora News Limited. Godine 1954. Murdoch je preuzeo kontrolu nad News Limited-om, potez koji će dovesti do njegovog prvog televizijskog interesa za Channel 9, koji je pokrenut pet godina kasnije.
News Corporation je osnovana 1980. prije kupovine The Timesa i The Sunday Timesa 1981. godine, a 1983. Murdoch’s News International postao je većinski vlasnik Satelitske televizije, prvog satelita-kablovskog kanala u Evropi. Njegova mreža je kasnije pomogla uvođenju Eurosporta, koji je Sky osnovao sa EBU-om.
Godine 1985. Murdoch je preuzeo vlasništvo nad Twentieth Century Foxom, kao i nizom regionalnih televizijskih stanica na nekim od vodećih američkih tržišta.
Sljedeće godine stvorena je grupa FOX Television Stations, koja se sastoji od 25 stanica širom Sjedinjenih Država, koje su postale temelj za pokretanje FOX Broadcasting Company 1986. i pomogle njegovoj ambiciji da stvori četvrtu američku mrežu.
FOX News Channel je debitovao u oktobru 1996.; i druga lansiranja uključivala su FOX Sports Network, FX i National Geographic Channels.
Murdoch je pokrenuo Sky Television u Ujedinjenom Kraljevstvu 1989. sa četverokanalnim paketom sa satelita Astra koji je bio u direktnoj konkurenciji za prava i gledaoce Britanskog satelitskog emitiranja s licencom u UK. Ova dva preduzeća su se spojila 1990.
1992. Sky je stekao prava na novopokrenutu Premier ligu, pružajući glavni katalizator za rast poslovanja.
Fox je 2018. prodao svojih preostalih 39% udjela u Sky Television kompaniji Comcast za 11,6 milijardi funti. Sky je prethodno pristao da ga preuzme Fox, njegov najveći dioničar, u decembru 2016. Međutim, nakon što je Fox pristao prodati većinu svojih sredstava za zabavu Disneyju, regulatori su se zainteresirali za proces omogućavajući Comcastu da napravi potez.
Razdvajanje imovine 21st Century Fox-a omogućilo je Fox Corporation-u da se pokrene kao samostalna, javno trgovana kompanija. Novodefinisana kompanija uključivala je FOX News Media, FOX Sports, FOX Entertainment, FOX Television Stations i Tubi Media Group.
News UK i dalje posjeduje The Times i The Sunday Times i prešao je na radio preko Virgin Radio, TalkSport i Times Radio, te televizije u obliku Talk TV-a.

STAR Повеќе

Извор на новости

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: полиса на приватност.