Rekordno krivično gonjenje u slučaju pirata u Premijer ligi

четврток, 1 јуни 2023 08:23

Osobe koje stoje iza tri piratske streaming organizacije koje su nudile ilegalni pristup gledanju utakmica Premijer lige osuđene su na ukupno 30 godina i sedam mjeseci zatvora.
Prema saopštenju Premijer lige o ovom slučaju, koji se smatra najvećim ikada krivičnim gonjenjem ilegalne mreže za striming, pet osoba osuđeno je u Chesterfield Justice Centru nakon što su proglašeni krivima za zavjeru radi prijevare, pranje novca i nepoštovanje suda.
Trgovanje pod nazivima, Flawless, Shared VPS i Optimal (poznato i kao Cosmic), lažne operacije su generirale više od 7 miliona funti u pet godina.
Ilegalni poslovi sa strimingom uključivali su više od 50.000 kupaca i preprodavaca i 30 zaposlenih, od kojih je jedan bio na tajnom zadatku u specijalizovanoj kompaniji za borbu protiv piraterije. Organizacije su nudile ilegalni pristup gledanju utakmica Premijer lige, stotine kanala iz cijelog svijeta i desetine hiljada filmova i TV emisija na zahtjev.
Svi osim jednog od optuženih, uključujući Marka Goulda, koji je rukovodio operacijom i bio jedan od prvobitnih suosnivača, na kraju su se izjasnili krivima po svim optužbama protiv njih. Gould, kojeg je sudija opisao kao pokretačku snagu zavjere, osuđen je na 11 godina zatvora.
William Brown iz Stoke-on-Trenta, koji se izjasnio da nije kriv, lažno je tvrdio da je bio prikriveni doušnik koji je djelovao u interesu organa za provođenje zakona i emitera.
Međutim, on je umjesto toga koristio svoje stručne tehničke vještine da hakuje naloge legitimnih klijenata kako bi pristupio i kopirao strimove i namjeravao je da oni preuzmu krivicu ako ih vlasti otkriju. U februaru ove godine, nakon sedmonedeljnog suđenja, porota je jednoglasno proglasila Browna krivim.
Premijer liga napominje da su istraga i krivično gonjenje koje je poduzela pronašli i značajne dokaze o drugim teškim krivičnim djelima. Christopher Felvus, iz Pontypoola, kasnije je osuđen za više nepovezanih krivičnih djela, uključujući posjedovanje nepristojnih dječjih slika.
Osim toga, materijali zaplijenjeni od Goulda rezultirali su njegovim daljnjim hapšenjem od strane Metropolitan policije dok je pokušavao da napusti zemlju. On je sada predmet još jedne tekuće odvojene krivične istrage, kojoj pomaže Premijer liga.
Prilikom izricanja kazni, sudija je opisao sofisticirano krivično djelo koje uključuje značajno planiranje i stručnost, a koje je uključivalo hakovanje legitimnih kupaca u Velikoj Britaniji i inostranstvu.
Istragu i krivično gonjenje koje je poduzela Premijer liga podržale su brojne organizacije uključujući tim za trgovinske standarde Hammersmith & Fulham Councila i organizaciju za zaštitu intelektualne svojine FACT.
Komentarišući slučaj, Kevin Plumb, generalni savjetnik Premijer lige, rekao je: „Današnja presuda je rezultat dugog i složenog krivičnog gonjenja veoma sofisticirane operacije. Izrečene kazne, koje su najduže ikad izrečene za zločine u vezi sa piraterijom, potvrđuju napore uložene da se ti pojedinci privedu pravdi i odražavaju težinu i obim zločina.
“Ovo krivično gonjenje je još jedan konkretan primjer jasnih veza između piraterije i šireg kriminala, što upozoravamo u više navrata. Dok većina navijača Premijer lige uživa u gledanju naših utakmica na bezbedan način, oni koji su bili korisnici ovih usluga efektivno su podržavali pojedince umiješane u drugi zlokobni i opasni organizirani kriminal.
“Ovo je bio izuzetno izazovan slučaj i izuzetno smo zahvalni na napornom radu i stručnosti vlasti koje su nas podržale, posebno londonske općine Hammersmith i Fulham Trading Standards koji su koordinirali istragu i sarađivali sa agencijama za provođenje zakona širom zemlje. .
“Znatan finansijski doprinos Premijer lige cijeloj fudbalskoj piramidi je moguć kroz mogućnost prodaje naših prava na emitovanje. Drago nam je što ovakvim presudama sudovi nastavljaju da pokazuju da prepoznaju važnost zaštite prava Premijer lige. Nastavit ćemo štititi svoja prava i naše navijače istragom i gonjenjem ilegalnih operatera na svim nivoima”.
Izvršni direktor FACT-a, Kieron Sharp, dodao je: “FACT je sa zadovoljstvom podržao Premijer ligu u ovom značajnom slučaju, koji je snažan podsjetnik da je piraterija ozbiljan zločin sa teškim posljedicama. Uspješan rezultat je moguć zahvaljujući neprocjenjivoj podršci brojnih agencija za provođenje zakona, uključujući timove za Trading Standards iz londonske općine Hammersmith & Fulham i Gradskog vijeća Birminghama, te policijske službe Metropolitan, Lancashire, Gwent i West Midlands. Dodatno su nam pomogli Sjeverozapadna regionalna jedinica za organizirani kriminal (NWROCU) i Obavještajna mreža vladine agencije (GAIN).
“Želio bih da izrazim našu iskrenu zahvalnost svim tim agencijama na njihovoj neprocjenjivoj podršci, koja je rezultirala rasformiranjem velike operacije organiziranog kriminala i ponavlja važnost zaštite prava kreatora i vlasnika sadržaja”.
Premijer liga kaže da ima jedan od najsveobuhvatnijih programa za borbu protiv piraterije na svijetu, radeći s televizijskim partnerima i vlastima na suzbijanju ilegalnih strimova i istrazi i krivičnom gonjenju dobavljača ilegalnih streaming usluga.
94

Повеќе

Извор на новости

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.