Prvi na svijetu 8K prijenosi uživo na DVB-T2

четврток, 23 март 2023 14:33

Prije nešto više od 2 godine, RTVE je postao prvi radio emiter na svijetu koji je emitovao 8K sadržaj putem DVB-T2 digitalne zemaljske televizije (u TDT-u, ali ne uživo!).
Sada, madridski SAPEC, zajedno sa Cisco i španskim javnim emiterom (RTVE, Corporación Radiotelevisión Española), kaže da će ući u istoriju emitovanjem 8K sadržaja po prvi put uživo putem zemaljske televizije (NTC) na DVB-T2.
SAPEC kaže da predvodi razvoj enkodera koji će omogućiti RTVE-UPM Cátedra da emituje 8K sadržaj uživo preko TDT (DVB-T2) predajnika, što će biti prvo emitovanje te vrste u svijetu. RTVE-UPM Cátedra je istraživačka saradnja između španskog javnog emitera RTVE i Tehničkog univerziteta u Madridu. Ovaj projekat, koji uključuje niz vodećih kompanija u radiodifuznoj industriji, nosi sa sobom velike izazove. Prenos uživo će biti baziran na punom UHD 8K sadržaju, Fase 2, snimljen u visokom kvalitetu i potom distribuiran na 8MHz UHF multipleksu. To znači da se neće prenositi samo signal rezolucije 7680 x 4320 piksela. Također će biti implementirane sve prednosti UHD-a: visoki dinamički raspon (HDR), širok raspon boja.
(WCG), High Frame Rate Refresh Rate (HFR) i sljedeća generacija NGA zvuka. SAPEC, vodeća španska kompanija koja dizajnira, razvija i proizvodi vrhunska rješenja više od četiri decenije, razvija 8K enkoder izgrađen na hardveru koji je razvio Cisco. Inicijativa proizilazi iz sporazuma o saradnji između RTVE-UPM Cátedra i američke kompanije, potpisanog tokom Mobile World Congress 2023 u Barseloni. U ovom projektu, SAPEC će koristiti svo svoje znanje o UHD i video kompresiji, stečeno tokom više od jedne decenije zahvaljujući pionirskim projektima (kao što je prvi svjetski UHD prijenos u DVB-T2 sa HDR, WCG i AC-4 sadržajem) i materijalizovan u opremi pripremljenoj za rad sa ovom vrstom toka rada, kao što je modularna platforma SIVAC-ONE. Zapravo, SIVAC-ONE koderi su osnova UHD emisija koje promovira UHD ŠPANIJA udruženje od 2021. godine, a koje su distribuirane putem DTT-a, satelita, streaminga i HbbTV-a, što je kulminiralo prijenosom Svjetskog prvenstva u Kataru u Kataru. UHD. Uskoro će se u Institutu RTVE održati direktan prijenos u DVB-T2 8K, gdje će se održati tehnički opis pilota i demonstracija inicijative uživo. SAPEC je član Savjetodavnog odbora RTVE-UPM Cátedra od njegovog osnivanja, učestvujući u planiranju i implementaciji svih tehnoloških pilot projekata i pripremajući tehničke izvještaje za sektor.
satkurier.pl
231

Повеќе

Извор на новости

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.