Ovo su najveći telekomi u regionu

сабота, 23 септември 2023 14:52

Hrvatski portal Media Daily, specijalizovan za dešavanja u industrijama medija i telekomunikacija, objavio je svoju redovnu analizu poslovanja 20 najvećih operatera u regionu, a drugu godinu zaredom na prvom mestu – i po prihodima i po dobiti – nalazi se kompanija Telekom Srbija.
 
– Telekom Srbija po prvi put ima prihode veće od jedne milijarde evra, tačnije 1.067.404.255 i caruje neugroženo od nikoga na vrhu naše top liste – naglašava se u tekstu, koji se odnosi na poslovanje kompanija u prethodnoj godini, prenosi Blic.
 
Ovo su podaci o prihodima samo za Srbiju, kada se gleda poslovanje cijele Telekom Srbija Grupe u regionu brojevi su još značajno veći.
 
Srpski gigant je na poziciji lidera u regionu prije dvije godine pretekao kompaniju Hrvatski telekom, u vlasništvu Deutsche Telecoma.
 
HT je po prihodima zadržao drugo mjesto, dok je na trećem Telekom Slovenija, mada je ovaj državni operater, kako upozorava Media Daily, u ozbiljnoj poslovnoj krizi.
 
Četvrti po prihodima je Yettel, slijede A1 Hrvatska, A1 Srbija, Telemah u Sloveniji i BH Telecom. Na devetom mjestu je SBB sa prihodima koji su 259 mil EUR, što je pad za jednu poziciju u odnosu na 2021. godinu. Nakon SBB-a slijedi m:tel, operater u Bosni i Hercegovini iz sastava Telekom Srbija Grupe, sa samo 20 mil EUR manjim prihodima.
 
Kada sa prihoda pređemo na dobit koju su operateri ostvarili u 2022, srpska kompanija je takođe ubjedljivo prva.
 
 
Telekom Srbija je napravio poslovnu dobit od 113,5 mil EUr, što je za 21,5 miliona više u odnosu na drugoplasirani HT, za čak 41 mil EUR više od trećeg Yettela, a za ogromnih 79 mil EUR više od SBB, koji je tek na šestom mjestu.
 
Ispred SBB po dobiti su, pored navedenih, još A1 Srbija i A1 Hrvatska.
 
Od ukupno 20 najvećih regionalnih “telco” kompanija njih 15 je povezano u četiri vlasničke grupacije, konstatuje Media Daily i daje uporedne podatke o njihovim prihodima za protekle tri godine.
 
Telekom Srbija Grupa, sa centralom u Beogradu, je vodeća i bilježi stabilan i snažan rast: 1,11 mlrd EUR u 2022, potom 1,27 mlrd EUR u 2021, i na kraju 1,39 mlrd EUR u 2022. godini.
 
Na drugom mjestu je Telekom Austrija Grupa, koja je pretekla trećeplasiranu Deutsche Telekom Grupu, dok je posljednje mjesto rezervisano za United Group.

Повеќе

Извор на новости

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: полиса на приватност.