OLED posteje još brži, još bolji

сабота, 8 јуни 2024 09:30

Andrija Jovićević
Novi televizori dolaze s 165Hz, Wi-Fi 7 i bržom AI
MediaTek je službeno predstavio novi čip koji će omogućiti budućim OLED televizorima vrhunske specifikacije.
Novi čip, nazvan Pentonic 800, omogućit će 165Hz VRR, poboljšanu AI obradu, Wi-Fi 7 i još mnogo toga.
MediaTek je najavio čip u blogu, ističući napredne interne komponente, uključujući poboljšani GPU, CPU, AI i koprocesore. Ove komponente donose unapređenja kao što su uzbudljivo povećanje kvalitete prikaza. MediaTek nije otkrio kada će Pentonic 800 biti službeno lansiran ili u kojim televizorima će se naći, ali se očekuje da će se pojaviti u modelima Sony, TCL i Hisense 2025. godine, posebno u Google TV uređajima.
AI čip budućnosti
Pentonic SoC-ovi se već koriste u najboljim OLED televizorima. Na primjer, Sony Bravia A95L koristi Pentonic 1000, dok su TCL televizori za 2023. i 2024. opremljeni Pentonic 700 čipovima. Novi Pentonic 800 će donijeti značajna poboljšanja, uključujući do 50% bržu obradu i 60% smanjenje memorijske propusnosti. Ovaj SoC uključuje četverojezgreni 1.8GHz Arm Cortex-A73 CPU, Arm Mali-G557 MC1 GPU i 64-bitnu DDR4 RAM memoriju brzine 3200Mbps.
MediaTek vidi Pentonic 800 kao vrhunac super rezolucije i poboljšanja kvalitete slike, s gotovo savršenim restauracijama sadržaja i eliminacijom šuma ili artefakata. To će biti moguće zahvaljujući poboljšanom AI motoru s naprednijim parametrima prepoznavanja objekata i scena.
Osim AI poboljšanja, Pentonic 800 donosi 4K podršku do 165Hz VRR. Trenutno, većina televizora podržava 144Hz, dok neki noviji modeli mogu doseći 240 VRR pri nižim rezolucijama. Pentonic 800 će omogućiti igranje na 165Hz VRR pri 4K rezoluciji, ali samo uz najbolje gaming računare jer konzole ne mogu doseći više od 120Hz.
Televizori budućnosti s Pentonic 800 također će podržavati Wi-Fi 7, što će ih učiniti naprednijima od trenutnih modela koji koriste Wi-Fi 6 ili 6e. Wi-Fi 7 obećava robusniji bežični prijenos podataka, osiguravajući brži i glatkiji prijenos sadržaja na televizor.
Iako nijedan proizvođač još nije potvrdio korištenje Pentonic 800 čipa, s obzirom na široku upotrebu prethodnih MediaTek čipova, gotovo je sigurno da ćemo ovaj čip vidjeti u budućim modelima Sony, TCL i Hisense televizora.
Post OLED posteje još brži, još bolji je prvi puta viđen na Sat-Multimedia & IT portal.

Повеќе

Извор на новости

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.