Ogromna kazna za TikTok iz EU

понеделник, 25 септември 2023 10:00

TikTok je kažnjen sa 345 miliona eura zbog kršenja zakona Evropske unije prilikom obrade ličnih podataka djece, uključujući i propust da zaštiti sadržaj maloljetnih korisnika. EU je otkrila da je kineska video aplikacija počinila višestruka kršenja GDPR pravila. TikTok u kineskom vlasništvu kaže da se ne slaže sa kaznom. U mnogim zemljama roditelji ne dozvoljavaju svojoj djeci da gledaju TikTok video zapise.
Utvrđeno je da TikTok podrazumevano koristi dečije korisničke naloge u javnim postavkama , uključujući dozvoljavanje javnih komentara na tim nalozima. Nije bilo provjere da li je odrasla osoba kojoj je odobren pristup djetetovom računu u okviru programa “pojedinača porodice” roditelj ili staratelj. Potvrđeno je i da platforma nije na odgovarajući način uzela u obzir rizike koje predstavljaju osobe mlađe od 13 godina koje su postavljene na javnom mjestu.
 
Aplikacija za društvene mreže TikTok, čija je matična kompanija ByteDance sa sjedištem u Pekingu , borila se da odgovori na zabrinutost oko sigurnosti svojih pohranjenih podataka. ByteDance  je ovog mjeseca počeo premeštati svoje evropske podatke u čvorište unutar bloka. Međutim, Irska komisija za zaštitu podataka još uvijek istražuje potencijalno nezakonit prijenos podataka evropskih korisnika u Kinu.
Irska Komisija za zaštitu podataka (DPC), koja nadgleda politiku EU u ovoj oblasti, otkrila je da su korisnici starosti od 13 do 17 godina prošli kroz proces registracije na način koji je rezultirao time da njihovi nalozi postanu javni – što znači da svako može vidjeti sadržaj naloga ili komentirajte to – po defaultu. Takođe je utvrđeno da program “porodičnog uparivanja”, koji odrasloj osobi daje kontrolu nad postavkama naloga deteta, nije proveravao da li je odrasla osoba “povezana” sa korisnikom deteta roditelj ili staratelj.
DPC je presudio da TikTok, koji ima minimalnu starost korisnika od 13 godina, nije na adekvatan način uzeo u obzir rizike koje predstavljaju maloljetni korisnici koji su pristupili platformi.
U 2021. TikTok je također dobio kaznu od 750.000 PLN. eura od Holandske uprave za privatnost jer nije zaštitila holandsku djecu zbog nepostojanja politike privatnosti na njihovom maternjem jeziku.
Odluka DPC-a dolazi nakon što je TikTok kažnjen sa 15 miliona eura od strane britanskog regulatora podataka u aprilu zbog nezakonite obrade podataka 1,4 miliona djece mlađe od 13 godina koja su koristila njegovu platformu bez pristanka roditelja.
U 2021. TikTok je također dobio kaznu od Holandske uprave za privatnost jer nije zaštitila holandsku djecu zbog nepostojanja politike privatnosti na njihovom maternjem jeziku.
TikTok je saopštio da je riješio probleme pokrenute u istrazi DPC-a.

Повеќе

Извор на новости

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: полиса на приватност.