Najbrži i najkvalitetniji sustavi na čipu (SOC)

сабота, 2 март 2024 22:18

Sustav na čipu (SoC) za pametne telefone poznat je kao procesor pametnog telefona (SoC). Sastoji se od jednog integriranog kruga (IC) koji sadrži sve komponente potrebne za napajanje pametnog telefona, kao što su CPU, GPU, memorijski kontroler i modem.
Naravno, optimalni procesor za vas bit će određen vašim specifičnim zahtjevima i proračunskim mogućnostima. Ako želite kupiti pametni telefon koji dolazi s najbržim procesorom, morat ćete za to naravno izdvojiti više novca.
Koji su najbrži i najbolji sustavi na čipu za 2023. godinu? Nešto više o tome možete pročitati u nastavku!
Apple A17 Pro
A17 Pro prvi je Appleov čip temeljen na 3-nanometarskom proizvodnom procesu poluvodiča i predstavlja značajan skok u odnosu na 5-nanometarski proces koji se koristi u A16 Bionicu. Manji proizvodni proces znači da se više tranzistora može postaviti bliže jedan drugome na silikonsku matricu u čipu, što znači da se može proizvesti manji, brži, hladniji i energetski učinkovitiji čip.
Prema Appleu, ti su tranzistori toliko mali da su neki od njihovih elemenata široki samo 12 atoma silicija, što stvari dovodi do ekstremne razine malenosti. Svaki čip ima 19 milijardi tranzistora, što je povećanje od šest milijardi u odnosu na A16 Bionic. Što se tiče jezgri, A17 Pro je isti kao i njegov prethodnik, sadržava dvije jezgre visokih performansi i četiri energetski učinkovite jezgre. Apple tvrdi da je A17 Pro najbrži mobilni procesor u pogledu mjerenja performansi za jezgre pojedinačno. U tu tvrdnju je lako za povjerovati, pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da je A16 Bionic i dalje jedan od najkompetentnijih sustava na čipu koji danas postoje. S Apple A17 Pro, Apple ima za cilj podići iskustvo igranja iznad onoga što je nudio prethodni Apple A16 Bionic. Prema tvrtki, ovaj novi procesor pokazuje 20% poboljšanja u grafičkoj obradi u usporedbi s prethodnikom.
Sve u svemu, Apple je sa svojim A17 Pro procesorom želio poslati jasnu poruku: sustavi na čipu nešto je gdje Apple želi (nastaviti) dominirati, bez obzira na ljutu konkurenciju iz Androidovog tabora.
Apple A16 Bionic
Apple A15 Bionic, sustav na čipu koji se nalazio u iPhone 13 seriji, bio je izvanredan čipset po mnogim obilježjima i uvelike je obilježio 2021. godinu. Da budemo iskreni. Ovaj SoC je čak i godinu dana kasnije i dalje slovio kao jedan od najboljih sustava na čipu.. Međutim, onaj koji će nadmašiti mogućnosti A15 Bionic je njegov nasljednik, A16 Bionic. Ovaj noviji čip prikazuje mogućnosti brže obrade podataka i značajna poboljšanja u jedinici za grafičku obradu (GPU). Nadalje, A16 Bionic uključuje naprednu tehnologiju umjetne inteligencije za poboljšanje kvalitete fotografija. Što se tiče tehničkih detalja, A16 Bionic zadržava šesterojezgrenu strukturu svog prethodnika. Sadrži dvije jezgre zadužene za visoke performanse, nazvane “Everest”, s radnim taktom od 3,46 GHz i četiri energetski učinkovite jezgre, poznate kao “Sawtooth”, s brzinom od 2,02 GHz.
A16 Bionic izrađen je na temelju TSMC-ovog 4-nanometarske arhitekture, što doprinosi njegovim vrhunskim performansama. Nasuprot tome, A15 Bionic osmišljen je na arhitekturi od 5 nanometara i sadržava približno 16 milijuna tranzistora.
A16 Bionic značajno je povećao brzinu iPhonea i zato je izabran za iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max modele, dok su iPhone 14 i iPhone 14 Plus dobili A15 Bionic. Ključna razlika je u tome što A15 Bionic u iPhone 14 modelima ima pet GPU jezgri, u usporedbi s četiri u iPhone 13 seriji. Bilo kako bilo, iako je godinu dana ”star”, Appleov A16 Bionic i danas je jedan od najbržih i najboljih sustava na čipu, čemu će svjedočiti svi oni koji su imali ili koji imaju prilike koristiti iPhone 14 Pro ili Pro Max pametne telefone.
Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3
Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 je 8-jezgreni čipset koji je predstavljen 24. listopada 2023., a proizvodi se 4-nanometarskom procesnom tehnologijom. Ima 1 jezgru Cortex-X4 na 3300 MHz, 3 jezgre Cortex-A720 na 3150 MHz, 2 jezgre Cortex-A720 na 2960 MHz i 2 jezgre Cortex-A520 na 2260 MHz. Sve u svemu, Snapdragon 8 Gen 3 moćan je procesor koji uspijeva značajno nadmašiti mogućnosti posljednje generacije kada je riječ o CPU performansama.
Očekivano, Snapdragon 8 Gen 3 postiže bolje rezultate od Snapdragona 8 Gen 2, i to sa značajnom razlikom. Vidimo velike skokove u CPU performansama, a ono što je interesantno je da su ti rezultati realno malo niži od onih koje je Qualcomm najavio na svom predstavljanju. Kod Snapdragon 8 Gen 3 možete očekivati otprilike 25% bolju izvedbu CPU-a, prema Geekbenchu, u slučajevima upotrebe u više niti.
Ako gurate ovaj SoC do njegovih granica, može biti znatno brži, ali će trošiti više energije i biti manje učinkovit od svog prethodnika, plus sumnjam da većina ljudi to radi. Njegove performanse uvelike ovise i o kvaliteti hlađenja koje je izvedeno na uređaju koji ga koristi. Stoga Snapdragon 8 Gen 2 ima puno smisla za većinu ljudi.
Ako želite najbolje od najboljeg, onda je Snapdragon 8 Gen 3 i dalje vjerojatno jedan od onih koje treba izabrati.
MediaTek Dimensity 9200+
Još jedan SoC koji se natječe sa Snapdragonom 8 Gen 2 u pogledu performansi je Dimensity 9200+ iz MediaTeka. Izdan svibnju ove godine, ovaj SoC je poboljšana verzija Dimensityja 9200, koji je debitirao u studenom prošle godine. MediaTekova nadogradnja primarno je usmjerena na povećanje performansi CPU-a i GPU-a. Tvrtka izvješćuje o poboljšanju od 10 posto u mogućnostima procesora i grafičke obrade podataka, uglavnom zbog povećanih brzina takta. Konkretno, GPU komponenta je zabilježila primjetan porast brzine takta od 17 posto.
Dimensity 9200+, zadržava istu strukturu kao i njegov prethodnik. Sadrži osmojezgreni CPU s konfiguracijom 1+3+4, a TSMC ga proizvodi na 4-nanometarskoj tehnologiji. Ovaj SoC sastoji se od jedne Cortex-X3 primarne jezgre koja radi na 3,35 GHz, tri Cortex-A715 srednje jezgre na 3 GHz i četiri Cortex-A510 energetski učinkovite jezgre radnog takta od 2,0 GHz. SoC također uključuje 11-jezgreni Mali-G715-Immortalis GPU, koji doseže maksimalnu brzinu od 1147,77 MHz. Osim poboljšanja u pogledu radnog takta, po mnogim mogućnostima Dimensity 9200+ sličan je Dimensity 9200 SoC-u. One uključuju GPU s hardverskom podrškom za Ray Tracing, MediaTek APU 680 procesor koji koristi umjetnu inteligenciju za obradu i MediaTek Imagiq 890 procesor za obradu slike. SoC također podržava RAM do LPDDR5X, UFS 4.0 pohranu, razlučivost kamere do 320 MP i sposoban je proizvoditi 8K videozapise pri 30 fps. Dodatno, podržava WiFi 7, Bluetooth 5.3 i može primiti zaslone s rezolucijama do WQHD (2K) i brzinom osvježavanja od 144 Hz.
Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2
Krajem 2022. godine Qualcomm je predstavio Snapdragon 8 Gen 2, po svemu bolji, brži i kvalitetniji SoC i nasljednik Snapdragona 8 Gen 1. Ovaj čipset donosi nekoliko izvanrednih mogućnosti. Na primjer, podržava LPDDR5x RAM i UFS 4.0 internu pohranu, zajedno s WiFi 7 vezom. Adreno 740 GPU sada uključuje Ray Tracing i hardver za AV1 kodek. SoC je izrađen na arhitekturi od 4 nanometra i danas slovi kao jedan od najboljih i najbržih sustava na čipu za pametne telefone s Android predznakom. S obzirom na to, ovaj SoC danas se može pronaći na najkvalitetnijim Android pametnim telefonima visokog razreda, kao što je Samsung Galaxy S23 Ultra.
Iz Qualcomma tvrde da su performanse i energetska učinkovitost poboljšani zahvaljujući novoj mikro-arhitekturi. Konkretno, CPU je 35% brži i 40% energetski učinkovitiji, dok GPU nudi 25% povećanje brzine uz 45% manje potrošnje energije u usporedbi sa Snapdragonom 8 Gen 1 SoC-om. Počevši s Kryo CPU-om, Qualcomm odstupa od svoje uobičajene konfiguracije 1+3+4, odlučujući se umjesto toga za raspored 1+4+3. Još jedan zanimljiv aspekt odnosi se na drugi klaster jezgri.
Ovaj klaster uključuje dvije Cortex A715 i dvije Cortex A710 jezgre, s time da je svaka postavljena na radni takt na 2,8 GHz. Ova se dvostruka mikro-arhitektura koristi jer Cortex A715 podržava samo 64-bitne igre i aplikacije, dok Cortex A710 može rukovati brzim 32-bitnim softverom. Prvi CPU klaster čipseta ima jednu jezgru temeljenu na Cortex X3 (3,2 GHz), a treći, ili klaster učinkovitosti, ima tri jezgre temeljene na Cortex A510 (2,0 GHz). Što se tiče ostalih komponenti, Snapdragon 8 Gen 2 ima Spectra procesor za obradu slike, koji podržava rezoluciju kamere od 200 MP. Hexagon procesor na temelju umjetne inteligencije pokazuje povećanje za oko 4 i pol puta u odnosu na mogućnosti i 60-postotno povećanje učinkovitosti u odnosu na svog prethodnika. Čipset također podržava do 4K zaslone rezolucije 60 Hz ili 2K pri brzini osvježavanja od 144 Hz. Dodatno, uključuje interni 5G X70 RF modem i kompatibilan je s Bluetooth 5.3.
Apple A15 Bionic
Apple A15 Bionic ključni je čipset za seriju iPhone 13. Apple je najavio ovaj sustav na čipu kao SoC koji donosi nove velike brzine i nove mogućnosti u pogledu obrade podataka. Ovo pojačanje djelomično je posljedica njegove nove grafičke procesorske jedinice (GPU), nadograđenog neuralnog motora i napredne tehnologije, koja se zasniva na umjetnoj tehnologiji, koja pridonosi vrhunskoj kvaliteti fotografija. Kao i njegov prethodnik, A14 Bionic, A15 Bionic se oslanja na dvije jezgre visokih performansi i četiri jezgre učinkovitosti. Međutim, A15 Bionic se ističe sa svojih 15 milijardi tranzistora, nadmašujući A14 Bionic broj od oko 11 milijardi. A15 Bionic nalazi se u nekoliko Appleovih uređaja, uključujući iPhone 13, iPhone 13 Mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max i iPhone SE treće generacije. Nalazi se unutar šeste generacije iPada Mini.
Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1
Qualcom je Snapdragon 8+ Gen 1 sustav na čipu izbacio na tržište u trećoj četvrtini prošle godine, kao nadogradnju na Snapdragon 8 Gen 1 sustav na čipu, koji je izašao na tržište krajem 2021. Što izdvaja ovu Plus varijantu, zbog čega je brža od standardne verzije? Za početak i procesor i grafička procesorska jedinica (GPU) su navodno 10% brži u odnosu na Snapdragon 8 Gen 1. Uz to, energetska učinkovitost čipseta poboljšana je za 30%, a tu je i 20-postotno povećanje performansi umjetne inteligencije (AI). Arhitektura procesora ostaje ista kao i prije, koristeći ARM v9 u konfiguraciji 1 + 3 + 4.
Međutim, mogućnosti procesora dodatno su poboljšane. Procesor se sastoji od osam CPU jezgri, uključujući jednu Kryo Prime jezgru temeljenu na Cortex X2 (povećanu na 3,2 GHz s uobičajenih 3,0 GHz), tri Kryo Gold jezgre temeljene na Cortexu A710 (povećane na 2,75 GHz s 2,5 GHz) i četiri Kryo Silver jezgre za uštedu energije temeljene na Cortexu A510 (nadograđene s 1,8 GHz na 2,0 GHz). Ono što je posebno upečatljivo jest to da je Qualcomm ”overclockirao” ne samo primarnu jezgru nego i druga dva klastera. To znači da su pametni telefoni koji koriste ovaj čipset dobili značajnije poboljšanje performansi u usporedbi s performansama koje donosi standardni model SoC-a.
Čipset također uključuje Adreno 730 GPU koji radi na 900 MHz, što je korak naprijed u odnosu na Snapdragon 8 Gen 1 grafički ko-procesor, koji radi na radnom taktu od 818 MHz.
pcchip.hrThe post Najbrži i najkvalitetniji sustavi na čipu (SOC) first appeared on DVB Portal.

Повеќе

Извор на новости

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.