Microsoft najavljuje kraj podrške za „third-party“ drivere za printere na Windowsima

понеделник, 25 септември 2023 13:24

Microsoft je nedavno objavio novi dokument u kojem iz tvrtke detaljno opisuju kako će izgledati kraj podrške „third-party“ drivera, odnosno upravljačkih programa unutar sustava Windows koji su napravljeni od strane proizvođača printera.
Ono što se ovim zapravo želi postići je zamjena tih proizvođačevih upravljačkih programa koji sada idu preko Windows Update-a Microsoft IPP Class Driverima te podrškom za uređaje koji su kompatibilni s Mopria standardima.
Ova promjena uklanja potrebu da svaki proizvođač uz svoj uređaj isporuči i upravljački program te instalacijske datoteke, a korisnicima se po potrebi i dalje nudi mogućnost prilagođenog ispisa putem raznog softvera i aplikacija unutar Microsoft Store-a. Najveća prednost ovakvog pristupa definitivno su poboljšanja performansi i prije svega pouzdanosti zbog bolje kompatibilnosti uređaja sa raznim verzijama i izdanjima sustava Windows.
Iz tvrke su poručili kako razumiju da je ovaj prestanak podrške upravljačkih programa velika promjena koja će svakako utjecati na brojne korisnike i stoga će navedeno biti implementirano u fazama tokom nekoliko godina.
Evo kako bi sve trebalo izgledati:
Rujan 2023. – prva najava ovih promjena
Tijekom 2025. – proizvođači više neće mogu objavljivati nove verzije upravljačkih programa za printere na Windows Updateu. Međutim, i dalje mogu će se moći ažurirati postojeći upravljački programi
Tokom 2025. – mijenja se prioritet upravljačkih programa kako bi se dala prednost IPP Class driverima
Tokom 2025. – ažuriranja „third-party“upravljačkih programa više neće biti dostupna, osim za popravke povezane sa sigurnošću. Postojeći upravljački programi i dalje ostaju dostupni
Iz Microsofta dodaju da proizvođači mogu nastaviti pružati kupcima “alternativne načine” za preuzimanje upravljačkih programa. Drugim riječima, moći ćete bez problema instalirati upravljačke programe pisača sa službenih web stranica proizvođača ili softverskih web stranica.
Ovim potezom neće se spriječiti korisnike da koriste zasebne instalacijske pakete ili uklanjaju značajke iz postojećih upravljačkih programa prema svojim potrebama, što je dobra odluka. Ova nova pravila za upravljačke programe primjenjivat će se na svim verzijama sustava Windows. Također, Microsoft će Mopria certifikat učiniti obaveznim za Hardware Lab Kit – certifikat koji osigurava kompatibilnost pisača sa širokim rasponom uređaja uključujući računala, pametne telefone, tablete i slično.
Piše: Niko Barbarić
pcchip.hr

Повеќе

Извор на новости

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: полиса на приватност.