Iran dobio dozvolu ITU-a za novi satelit

петок, 7 јули 2023 02:45

Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) odobrila je zahtjev Irana da postavi satelit na 43,5 stepeni istočno.
Istorija ovog iranskog broda seže do 2016. godine i roka nakon propuštenog roka. Koncept je napredovao 2017. godine kada je Iran potpisao sporazum sa kompanijom SES i gde će SES postaviti privremeni satelit na 43,5 stepeni istočno do dolaska iranskog satelita. Sporazum je propao kada su SAD uvele sankcije Iranu.
Ruski Roskosmos je 2018. godine zakoračio u prazninu kako bi satelit bio lansiran raketom Vostok. Taj sporazum je takođe propao kada je EU uvela ograničenja Rusiji svojom invazijom na Ukrajinu.
Sada je Iran dobio još jedno produženje zahtjevnih zahtjeva ITU-a za “Uvođenje u upotrebu,” a novi datum je postavljen kao 31. august 2024. godine. Ovo je, po svim mjerama, izuzetno čvrsto.
Iran je navodno razgovarao sa gruzijskom kompanijom Asclepius Technologies i QSTC-om iz Quebeca o izgledima za suzakup njihovog planiranog satelita u zajedničkom ulaganju.
Poslednji deo iranskog izazova je slanje satelita u orbitu, a u tom smislu se kaže da je Blue Origin podržan od Džefa Bezosa spreman da preduzme lansiranje.
“Odbor je zaključio da je situacija ispunila sve uslove i kvalifikovao se kao slučaj više sile i odlučio da pristupi zahtevu administracije Islamske Republike Iran da produži regulatorni rok za vraćanje u upotrebu frekventnih zadataka satelitskoj mreži IRANSAT-43.5E.”
41

Повеќе

Извор на новости

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: полиса на приватност.