Intel priprema procesore 14. generacije Raptor Lake Refresh Desktop sa više energije, bržim taktovima i podrškom za bržu memoriju

четврток, 1 јуни 2023 18:24

Iako Intel još nije najavio svoju 14. generaciju Raptor Lake Refresh procesora, pojavljuje se sve više glasina o ovim nadolazećim procesorima za stolna računala.
Čini se da se nova linija CPU-a naziva 14. generacija stolnih procesora kao što je ranije nagoviješteno u glasinama. To je potvrđeno i na ADATA štandu koji je izložio svoju marku DDR5-6400 CKD memorije na ovogodišnjem COMPUTEXU. Ovaj novi DIMM radi na 1,10 V i nudi brzine prijenosa od 6400 MT/s uz CL46 tajminge. Bit će dostupan u verzijama od 8 GB, 16 GB i 32 GB za stolna i prijenosna računala.
Na kartici sa specifikacijama možete vidjeti da je ADATA jasno spomenula CPU 14. generacije, a budući da je ovo standardni dizajn DIMM-a za stolna računala, jedino što mi pada na pamet je Intelova linija CPU-a Raptor Lake Refresh. Jedan od dobavljača također je spomenuo da su dobili BIOS firmware za Intelove Raptor Lake Refresh Desktop procesore prije samo tjedan dana.
Isti proizvođač također je spomenuo da iako im je Intel dao BIOS za ranu podršku CPU-a sljedeće generacije, također će postojati još jedan BIOS za drugačiji CPU koji tek treba biti objavljen. Možda misle na drugačiji silicij ili potpuno drugačiju arhitekturu, ali to tek treba vidjeti. Drugi proizvođači već provode AVL/QVL testiranje memorije za DDR5 memoriju na svojim platformama ploča.
Gigabyte, MSI i ASRock predstavili su novo osvježene matične ploče na Computexu 2023. Ove su matične ploče dizajnirane s novim značajkama povezivanja, ali se također mogu pohvaliti nekim nadograđenim VRM dizajnom kao što je Phantom Gaming NOVA WIFI 7 koji izričito navodi da je dizajniran da podržava “buduće” procesore velike snage.
Što se tiče potrošnje energije, Raptor Lake CPU-i već su neki od najrastrošnijih čipova na platformi za stolna računala i čini se da će konvertiranje snage i dalje rasti, a svi više-manje potvrđuju da će čipovi imati veću snagu od postojeći Core i9-13900KS CPU.
Zauzvrat, vidjet ćete blagi skok takta na 6,2-6,5 GHz i možda nekoliko promjena tu i tamo, ali one se neće bitno razlikovati od onoga što sada dobivate jer arhitektura ostaje ista, a također i proizvodni proces. Prodavači memorije će još više podešavati DDR5 memoriju za sljedeću generaciju Intel CPU-a i čini se da će serija 700 ostati i bit će posljednja LGA 1700/1800 socket platforma.
Kao sažetak, evo svega što možemo očekivati od Intelovih stolnih procesora Raptor Lake Refresh 14. generacije:
Ista arhitektura kao Raptor Lake (Raptor Cove P-Cores + Gracemont E-Cores)
Isti procesni čvor kao Raptor Lake (Intel 7 aka 10nm++)
Veće brzine takta iznad 6,0 GHz
Podrška za brže DDR5 memorijske DIMM-ove
Puno veća potrošnja energije (blizu 300 W)
Kompatibilnost s postojećim LGA 1700 / 1800 Socket matičnim pločama
Osvježenje procesora Intel Raptor Lake 14. generacije za stolna računala očekuje se ili krajem trećeg ili početkom četvrtog tromjesečja, tako da možemo očekivati dosta informacija prije nego što se otkrije jer Intel ima neke ključne događaje postavljene u ovoj godini.
Piše: D.M.
pcchip.hr
62

Повеќе

Извор на новости

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.