Gdje će završiti rashodovana oprema baznih stanica BH Telecoma

вторник, 11 јули 2023 07:58

BH Telecom je objavio javni oglas “Prodaja rashodovanih sredstava” u kojem se između ostalog prodaje i “Radio Bazna GSM stanica” (23 kom), gdje je za učešće potrebna potvrda općine da će neko baznu stanicu koristiti, s toga smo ih kontaktirali i saznali gdje će završiti rashodovana oprema.
Najprije su istakli da se rashodovana oprema BS ne može koristiti za komercijalne potrebe.
“Želimo da istaknemo da se rashodovana oprema BS ne može koristiti za komercijalne potrebe niti za izvornu namjenu bez pripadajućeg SW i ostalih segmenata mobilne mreže koji nisu predmet prodaje i koji su uslov za bilo kakvo korištenje bazne stanice”, rekli su iz BH Telecoma za portal Akta.ba.
Napomenuli su da se radi o zastarjeloj, davno demontiranoj opremi koja je rashodovana i čiji je amortizacioni vijek odavno istekao.
“U opremi baznih stanica se ne nalaze bilo kakve radioaktivne supstance koje bi mogle izazvati štetno radioaktivno ili jonizirajuće zračenje na okolinu i ljude. Kako se oprema sastoji od poluprovodničkih komponenti, metalnih ormara, kablova i sl. ista ima status elektronskog ili električnog otpada”, pojasnili su.
Na pitanje gdje će završiti bazne stanice i koliko su opasne za okolinu su nam kazali da će završiti kod kupaca koji posjeduju validno Rješenje/dozvolu.
“Rashodovana oprema baznih stanica kao i sva elektronička oprema koja se rashoduje će završiti kod kupaca koji posjeduju validno Rješenje/dozvolu nadležnog organa o zbrinjavanju elektronskog i električnog otpada. U tom kontekstu, oprema BS ne posjeduje nikakve posebne komponente koje se ne nalaze u uobičajenoj drugoj elektronskoj opremi”, poručili su iz BH Telecoma.
Podsjećamo, pored baznih stanica na prodaju su i teretna motorna vozila Ford Connect, putnička motorna vozila ŠKODA Fabia, autodijelovi i alat, alati i instalaciona oprema, te rashodovani kancelarijski i restoranski namještaj i oprema.
akta.ba
146

Повеќе

Извор на новости

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: полиса на приватност.