Eutelsat i ENENSYS uživo DVB-NIP preko 5G na IBC-u

вторник, 19 септември 2023 16:13

Eutelsat i ENENSYS predstavili prvi live DVB-NIP preko 5G mreže na IBC 2023
RENNES — ENENSYS Technologies, vodeći provajder rješenja za isporuku medija, sa zadovoljstvom objavljuje da se udružio sa Eutelsat-om, jednim od vodećih svjetskih satelitskih operatera, kako bi iskoristio DVB-NIP tehnologiju i omogućio streaming usluge preko 5G mreža. Rešenje će biti demonstrirano na IBC 2023 sa živim signalom iz Eutelsat Teleporta.
DVB-NIP (DVB-Native IP) je novi DVB standard koji omogućava konvergenciju širokopojasnih i emitovanih usluga kako bi se povećao domet za satelitske i emitovane operacije. Novi sistem omogućava adresiranje uređaja sa više ekrana čak i sa nepovezanim korisnicima.
5G sa najnovijim 3GPP izdanjima ima sve mogućnosti za efikasnu distribuciju sadržaja pomoću unicast, multicast ili metoda isporuke emitovanja. Uvođenje 5G mreža će zahtevati implementaciju veoma gustih predajnika male potrošnje. Tehnologije satelitske distribucije, zajedno sa novim DVB-NIP standardom, izuzetno su pogodne za isporuku medijskog sadržaja uživo na ove mreže.
Eutelsat i ENENSYS će biti domaćini live demo satelitskog doprinosa 5G mrežama u IBC-u koristeći DVB-NIP standard. Sadržaj uživo sa nekoliko TV kanala biće prikupljen na Eutelsat Teleportu, kompresovan u H264 i upakovan u DASH. Upakovani sadržaj će zatim biti enkapsuliran od strane ENENSYS MediaCast Broadband servera i emitovan na Eutelsat-ovom HOTBIRD satelitu na 13° istočno. Satelitski signal će biti primljen tokom IBC-a u RAI objektima u Amsterdamu. ENENSYS 5G-in-a-box rešenje eBox hostuje ENENSYS CubeAgent softver za prijem DVB-NIP signala sa satelitskog feed-a kako bi se omogućilo 5G uređajima da konzumiraju TV sadržaj.
“Oduševljeni smo što sa Eutelsat-om predstavljamo prvu demonstraciju DVB-NIP usluga preko 5G mreža,” izjavio je Laurent ROUL, potpredsednik marketinga u kompaniji ENENSYS. “Ova demonstracija uživo ilustruje savršen slučaj upotrebe usluga sa dodatom vrednošću koje DVB-NIP može da pruži pružanjem kvalitetnih video usluga najbližih potrošačima uz standardnu, interoperabilnu i univerzalnu upotrebu 5G mreža.”
“Mobilni operateri su korišćeni za korišćenje satelitske tehnologije za povezivanje udaljenih područja. Zajedno sa ENENSYS-om, srećni smo što možemo da pokažemo kako satelit takođe može da doprinese distribuciji medijskih usluga preko mobilnih mreža,” rekla je Annamaria Recchia, potpredsednik za komercijalni razvoj, marketing i proizvod, video, Eutelsat. “Ovo je prvi korak u pokazivanju kako će pojava 5G i evolucija ka 5G NTN-u podstaći dublju integraciju između satelitskih i mobilnih mreža.”

Повеќе

Извор на новости

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: полиса на приватност.