Eutelsat HotBird 13F u orbitalnom test modu

петок, 31 март 2023 10:08

Eutelsat-ov važan satelit HotBird 13F, lansiran još u oktobru 2022., sada je u orbiti. Proteklih nekoliko mjeseci od lansiranja SpaceX-a bilo je potrebno da stalno podigne svoju orbitalnu visinu koristeći svoj ugrađeni električni pogon. Glavni izvođač radova za satelit je bio Airbus, a Eutelsat koristi platformu Airbus/ESA Eurostar Neo.
Trenutno se HotBird 13F testira i očekuje se da će ući u upotrebu tokom drugog kvartala ove godine.
Ali 13F nije sam. Ima sestrinski satelit, HotBird 13G, koji je lansiran 3. novembra 2022. i koji će na kraju biti lociran sa 13F na orbitalnoj poziciji HotBird od 13 stepeni istočno. Ova dva satelita zamijenit će tri postojeće Eutelsat letjelice (13B, 13C i 13E, koje će se zatim slobodno premještati na druge lokacije).
Par će također proširiti ukupni otisak Eutelsata, a njihova ugrađena – i znatno poboljšana tehnologija – značit će da su novi sateliti mnogo otporniji što se tiče ometanja signala.
Njih dvoje imaju poboljšane otiske koji će se proširiti na cijelu Evropu i Bliski istok, te dijelove Afrike i Azije.
advanced-television.com
70

Повеќе

Извор на новости

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.