Eutelsat 10B zvanično pušten u komercijalnu upotrebu

вторник, 25 јули 2023 08:21

Eutelsat 10B, novi telekomunikacioni satelit francuskog satelitskog operatera Eutelsat, pušten je u komercijalni rad na svom ciljnom položaju od 10°E, zamjenjujući zastarjeli satelit Eutelsat 10A .
Satelitski operater potvrdio je uspješno puštanje u rad novog satelita. Dodatni Ku-band HTS kapacitet na novom satelitu će riješiti rastuću potražnju za mobilnom vezom i osigurati kontinuitet usluge za originalni Eutelsat 10A satelit.
Kao odgovor na snažan rast potražnje za mobilnom konekcijom, novi satelit donosi dva multi-beam HTS (High Throughput Satellite) transpondera u Ku opsegu. Jedan će pokrivati ​​Sjevernoatlantski koridor, Evropu, Mediteran i Bliski istok, nudeći značajan protok podataka u najprometnijim zonama zračnog i pomorskog saobraćaja, a drugi kapacitet će omogućiti proširenu pokrivenost preko Atlantskog okeana, Afrike i Indijskog okeana.
Nekoliko vodećih provajdera pomorskih usluga i usluga povezivanja tokom leta koristit će kapacitet na novom satelitu. Dalji pregovori sa provajderima veze su u poodmakloj fazi. Ovi partneri, kao što su Panasonic i Intelsat, koristit će
Eutelsat 10B za pružanje usluga mobilne veze u zraku i na moru za putnike i posadu na brodovima i avio-kompanijama. Eutelsat 10B će također pružati Eutelsat ADVANCE usluge, globalnu mrežu s pokrivenošću bez premca koja pruža superiornu povezanost korisnicima izvan dosega zemaljskih mreža putem inovativne satelitske mreže kao usluge.
Cyril Dujardin, izvršni direktor poslovne jedinice Connectivity, rekao je: “”Satelit Eutelsat 10B pojačat će naše usluge globalnog povezivanja s kapacitetom visoke propusnosti kako bi zadovoljio rastuću potražnju za uslugama u letu i pomorstvu. Kapacitet Ku-pojasa Eutelsata 10B nadopunjuje Ka-opseg satelita EUTELSAT KONNECT VHTS, koji će biti uveden ove jeseni, odražavajući našu sposobnost da opslužujemo naše korisnike u Ka- i Ku-pojasu s najboljim svemirskim sredstvima u klasi. Osim toga, ovaj satelit donosi nove inovativne resurse koji će nadopuniti Eutelsatovu GEO-LEO ponudu” .”
Eutelsat 10B je opremljen transponderima širokog snopa u C i Ku opsegu kako bi se osigurao kontinuitet video usluga za satelit Eutelsat 10A, čiji radni vijek treba da se završi krajem ove godine.
Satelit Eutelsat 10B upravlja Eutelsat od 1987. na 10°E i pruža pokrivenost Evrope, Bliskog istoka i Afrike. Dugoročni klijenti kao što su Arqiva i Eurovision moći će da koriste najnovije resurse i poboljšane usluge na poziciji 10°E.
Laurence Delpy, izvršni direktor Video poslovne jedinice, rekao je: “Sa satelitom Eutelsat 10B donosimo najnovije resurse i poboljšane usluge na 10° istočno, jednu od Eutelsatovih dugogodišnjih vodećih orbitalnih pozicija i ključnu poziciju za profesionalne video mreže. Satelit održava integralnu ulogu u lancu nabavke medija, posebno za podršku direktnim prijenosima velikih vijesti i sportskih događaja. Naši klijenti mogu očekivati ​​još bolje usluge sa ovim novim moćnim satelitom .”
Eutelsat 10B je potpuno električni satelit sa moćnim digitalnim transparentnim procesorom 5. generacije koji nudi fleksibilnost alokacije kapaciteta i optimalno korištenje spektra. Satelit je napravljen od strane Thales Alenia Space na platformi Spacebus NEO, satelit je lansiran 23. novembra, urednik Capida Florale, 2
73

Повеќе

Извор на новости

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: полиса на приватност.