Ekskluzivno: EU odlučuje da zadrži UHF opseg za emitovanje na WRC-23, ali dodaje mobilni

сабота, 23 септември 2023 13:17

Evropska unija (EU) dogovorila je zajednički stav za predstojeće pregovore o dodjeli frekvencijskog spektra na Svjetskoj radiokomunikacijskoj konferenciji 2023. (WRC-23).
Prema izvorima koji su upoznati sa materijom, stav EU vidi da UHF spektar između 470-694 MHz – koji se trenutno koristi za DTT u mnogim evropskim zemljama – ostaje primarno raspoređen za upotrebu emitovanja, ali se mobilni dodaje na sekundarnom nivou, pored PMSE.
Izvor iz EU potvrdio je Broadband TV News- u da je Vijeće EU službeno usvojilo stav EU u pogledu WRC-23 18. septembra 2023., ali je odbio komentirati sadržaj, tvrdeći da je riječ o osjetljivoj informaciji koja se ne otkriva unaprijed. WRC-23.
Na WRC-23, koji se održava od 20. novembra do 15. decembra 2023. u Dubaiju, zemlje članice Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) će odlučiti o globalnoj dodjeli frekvencija od 2030. godine.
Postojao je veliki interes operatera mobilnih mreža za stjecanje prava korištenja u UHF spektru između 470-694 MHz jer te frekvencije omogućavaju široku pokrivenost, ali emiteri su bili zabrinuti da bi to moglo dovesti u pitanje budućnost DTT-a i novih standarda kao što je 5G Broadcast.
Ostaje da se vidi, međutim, da li će članice ITU-a slijediti stav EU na WRC-23 ili će se odlučiti za drugu konstelaciju.

Повеќе

Извор на новости

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: полиса на приватност.