Dolazi „Moment 5“ ažuriranje za Windowse 11! Donosimo opise svih značajki

сабота, 2 март 2024 00:18

Poćeo ke mjesec ožujak a sa njim nam dolazi i novo veliko ažuriranje Windowsa 11. Naime, u ovom mjesecu je Microsoftu na rasporedu novo „Moment 5“ ažuriranje za korisnike Windowsa 11.
Zanima vas koje nove značajke dolaze s njim? U nastavku teksta donosimo opise svih novih značajki.
Što je novo u Windows 11 „Moment 5“ ažuriranju?
Snap Layouts
Tijekom 2021. godine Windowsi 11 predstavili su novu značajku pod nazivom „Snap Layouts“ s kojom se na brz način može urediti smještaj aplikacija na zaslonu. S dolaskom „Moment 5“ ažuriranja Snap Layouts postaje pametniji. Operativni sustav sada će moći analizirati i predviđati koje programe kao korisnik želite premjestiti i na koji način.
Snap Layouts radit će na isti način kao i prethodna verzija – potrebno je kursorom proći preko gumba za maksimiziranje/minimiziranje te odabrati raspored koji se želi. Primijetit ćete da sada imate dodatne opcije s ikonama aplikacija. Ovdje je riječ o novom dijelu izbornika koji se odnosi na spomenute pametne sugestije.
Poboljšanja postavki
„Settings“ aplikacija dobila je nekoliko promjena s „Moment 5“ ažuriranjem pa ćemo ih predstaviti u nastavku.
Nearby Share Name
Sada možete imati odvojeno ime za svoje računalo dok koristite Nearby Share značajku. U prethodnoj verziji Windowsi 11 koristili su naziv vašeg računala u „About“ sekciji.
Napredne postavke dijeljenja
Microsoft je redizajnirao korisničko sučelje dijeljenja pa ono sada uključuje veći broj ostalih aplikacija kao što su WhatsApp, Gmail ili X. Treba dodati da sada uključivanje Nearby Share značajke automatski uključuje Bluetooth i Wi-Fi pošto se bazira na wireless protokolima.
Screen casting
Pritisnite tipkovni prečac Windows tipka + K kako bi dobili videoprikaz svog zaslona na drugom monitoru. S dolaskom „Moment 5“ ažuriranja vidjet ćete dvije nove poveznice: jedna za pokretanje alata za otklanjanje poteškoća, a druga za spajanje više uređaja.
Prva poveznica otvara vaš web preglednik s člankom u kojem se objašnjava rad videoprikaza zaslona, a druga pokreće postavke zaslona unutar „Settings“ aplikacije.
Microsoft je ovdje također implementirao obavijest koja će vam sugerirati bežični monitor za videoprikaz zaslona.
Phone Link = Mobile Devices
Microsoft je preimenovao Phone Link sekciju unutar „Settings“ aplikacije u Mobile Devices.
Popravak Windowsa putem Windows Updatea
„Recovery“ sekcija sada ima odvojenu „Fix problems using Windows Update“ opciju koja može reinstalirati Windowse i sačuvati sve vaše datoteke, aplikacije te ostale sadržaje. Reinstalacija iz oblaka nije nova stvar u svijetu Windowsa, no sada ima svoj gumb pod „Troubleshooter“ sekcijom.
Ova opcija zahtijeva aktivnu internet vezu pošto će Windowsi 11 pokušati preuzeti datoteke za popravak s Microsoftovih servera. Treba reći kako bi reinstalacija Windowsa pomoću običnog USB drivea ipak mogla biti efektivnija opcija u nekim slučajevima.
Copilot Pro oglasi
Svako Windows ažuriranje ima nekih stvari koje se korisnicima neće svidjeti pa tako „Home“ sekcija u „Settings“ aplikaciji sada ima dodatni baner za Copilot Pro, Microsoftovu novu komercijalnu pretplatu.
Obavijesti o značajkama kod kojih se nudi alternativa
Ranije smo spomenuli banere pa možemo navesti da se nešto poput njih u obliku obavijesti pojavljuje kod aplikacija kod kojih Windowsi 11 sugeriraju upotrebu alternativnih alata (npr. Steps Recorder ili Windows Speech Recognition).
Nadogradnje dostupnosti
Kod ove zasebne kategorije „Moment 5“ ažuriranje također donosi novosti pa ih navodimo u nastavku.
Voice Access
Voice Access je značajka koja vam omogućuje kontrolu računala putem vašeg glasa, a sada je dobila podršku za prilagođene prečace. Glasovni prečaci su zanimljiv alat za automatizaciju raznih radnji. Možete programirati niz radnji i tada svakoj dodijeliti prilagođeni prečac, a to se može odnositi na otvaranje datoteka, unos određenog niza na tipkovnici, spremanje promjena, zatvaranje aplikacije itd.
Ova nova Voice Access značajka dostupna je samo za korisnike u SAD-u. Korisnici u ostalim zemljama dobili su podršku za dodatne jezike, a najprije treba spomenuti španjolski, francuski i njemački. Voice Access također možete koristiti na većem broju zaslona.
Narrator
Sada možete imati interakciju s naratorom (Narrator) putem korištenja Voice Accessa. Postaje jednostavnije dobiti pregled prirodnih glasova prije nego što ih preuzmete. Samo kliknite na bilo koji glas i čuti ćete kako zvuči. Microsoft je isto tako unaprijedio opis fotografija i dodao novi prečac za to.
Korisnici tableta sada mogu pisati izravno u bilo koji okvir sa tekstom
Ostale promjene
Nova lokacija za Copilot
Microsoft je već mijenjao gdje se nalazi gumb za Copilot, a sada ga je smjestio u donji desni kut zaslona odmah pored notifikacijskog centra i sata. Ovo znači da su gumbovi za minimiziranje uklonjeni.
Srećom, ovo se može popraviti i mogu se napraviti izmjene tako da idete na Settings > Personalization > Taskbar > Taskbar behaviors te isto onemogućite. Copilot možete nakon toga otvarati s tipkovnim prečacem Windows tipka + C.
Možemo komentirati kako integracija Copilota s Windowsima 11 još uvijek nije najbolja pa vjerujemo da će se stvar popraviti s dolaskom budućih ažuriranja.
Nova mapa unutar Start izbornika
Start izbornik sada grupira nedavno dodane aplikacije u jednu mapu i omogućuje pristup većem broju aplikacija nakon par klikova.
Windows 365 unaprjeđenja
Integracija Windows 365 servisa u Windowse 11 dobila je određene nadogradnje kao što je mod koji vam omogućuje promjene između lokalnog korisnika i korisnika na Windowsima 365. Isto tako se omogućuje prijava putem Windows Hello for Business značajke ili putem druge metode koja ne uključuje lozinke.
„Settings“ aplikacija na vašem Cloud PC-ju pokazivat će nekoliko banera kako bi vas obavijestila da na neke aplikacije utječu vaše lokalne hardverske postavke (npr. zvuk).
Windowsi 11 sada omogućuju isključivanje s Cloud PC-ja putem Task Viewa te pokazuju naziv vašeg Cloud PC-ja na indikatorima virtualnih desktopa.
Bonus: pozadine
Za kraj ćemo spomenuti da Microsoft planira ovim ažuriranjem staviti i nove slike pozadina u Windowsima 11.
Na prvi pogled ne izgleda nešto revolucionarno, ali tek kad vidimo to sve na računalima u svakodnevnom radu, možda nam se i dopadne pokoja nova značajka. Jedno je sigurno, i dalje je Windows najrašireniji operativni sustav, a to nije bez razloga.
Sviđaju li vam se nove značajke „Moment 5“ ažuriranja? Napišite u komentarima svoj osvrt.
Piše: Ervin Mičetić
pcchip.hrThe post Dolazi „Moment 5“ ažuriranje za Windowse 11! Donosimo opise svih značajki first appeared on DVB Portal.

Повеќе

Извор на новости

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.