DOK-ING razvio novo protuterorističko robotsko vozilo MV-3 Hystrix

среда, 26 април 2023 19:52

MV-3 Hystrix [Izvor: DOK-ING]
Zagrebačka tvrtka DOK-ING predstavila je inovativno višenamjensko protuterorističko robotsko vozilo MV-3 Hystrix. Namijenjeno je policijskim i vojnim specijalnim, interventnim, protueksplozijskim i antiterorističkim postrojbama, prvenstveno za rješavanje kriznih situacija – terorističkih napada i talačkih kriza – u zatvorenim prostorima, poput trgovačkih centara, aerodroma, koncertnih i sportskih dvorana, ali i za izvlačenje ranjenika.
Višenamjensko protuterorističko robotsko vozilo MV-3 Hystrix razvijano je tri godine a u projekt je uloženo 18 milijuna kuna. Uz specijalnu opremu za rješavanje kriznih situacija u vozilo su uhrađeni senzori za otkrivanje otrovnih plinova te infracrvene i termalne kamere koje omogućavaju djelovanje noću i općenito u uvjetima slabije vidljivosti. Može prenijeti 700 kilograma dodatne specijalističke opreme, poput formacijskih zaštitnih balističkih štitova, oružja, streljiva te ljestava. Vozilo je električno, a autonomija rada mu je oko osam sati.
MV-3 Hystrix može prevoziti taktički tim od osam ljudi, koji je s prednje strane zaštićen balističkim štitom koji pruža izuzetno visoku razinu zaštite.
Osnivač i vlasnik DOK-ING-a Vjekoslav Majetić istaknuo je da je za MV-3 Hystrix već iskazan veliki interes na svjetskom tržištu te da je riječ o vozilu koje “služi za sigurniji život svih nas koji možemo biti ugroženi nekakvim terorističkim činom”.
“Mi sada u core businessu radimo 5-6 strojeva dnevno Ako bi se ukazala potreba, možemo zadovoljiti sve količine i narudžbe, ovisno, naravno, o potrebama tržišta odnosno naručioca”, dodao je Majetić. Cijena vozila tek treba biti formirana.
>>DOK-ING u Johannesburgu predstavio robotske strojeve za rudarstvo
>>DOK-ING predstavio stroj za gašenje požara u vrlo teškim uvjetima
>>DOK-ING vojno diplomatskom zboru predstavio svoje robotske sustave
>>Vjekoslav Majetić i DOK-ING su novi EY poduzetnici godine
18

Повеќе

Извор на новости

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: полиса на приватност.