Dodjela ugovora o digitalizaciji odgađa se do odluke Suda BiH

понеделник, 11 декември 2023 13:25

Dodjela ugovora o nabavci opreme za digitalni prijenos i emitiranje za Projekat digitalizacije Javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini čekat će odluku Suda Bosne i Hercegovine po tužbi koju su MIBO komunikacije d. o. o. Sarajevo (u ime Konzorcija koji još čine:  Roaming Networks d. o. o. Banja Luka, UNIS telekomunikacije d. d. Mostar i Flame Data Technologies SRL Rumunija) uložile na Zaključak Ureda za razmatranje žalbi Bosne i Heregovine od 31. 10. 2023. godine.
Navedenim zaključkom, Ured za razmatranje žalbi BiH odbacio je žalbu MIBO komunikacija na odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača od 18. 7. 2023. godine, donesenu na prijedlog Komisije za provođenje javne nabavke za digitalni prenos i emitiranje, a kojom je najpovoljnijim izabran Konzorcij u grupi ponuđača Sirius 2010 Banja Luka – Odašiljači i veze (OIV) Zagreb. Ured je ovakav zaključak donio zbog odustajanja od žalbe jednog od članova konzorcija – UNIS telekomunikacije.
MIBO komunikacije, kao lider Konzorcija, su na navedeni zaključak Ureda podnijele tužbu Sudu Bosne i Hercegovine sa zahtjevom za poništenje Zaključka, a od Ministarstva zatražili odlaganje izvršenja Zaključka Ureda.
S obzirom na činjenicu da je ovaj projekat digitalizacije od javnog interesa i imajući u vidu veliku vrijednost nabavke, koja bez PDV-a iznosi 25,8 miliona KM, kao i to da je zakonski rok za rješavanje Suda BiH u ovim sporovima 60 dana, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH insistira na brzom odlučivanju Suda.
„Ne prejudicirajući odluku Suda BiH, ali u slučaju okončanja postupka javne nabavke, nakon kojeg Sud BiH poništi Zaključak Ureda, to bi vodilo ka zahtjevu za naknadu štete, što bi pored vrijednosti projekta digitalizacije značilo i višemilionski dodatni trošak za državni budžet. S obzirom na navedeno, evidentan je javni interes da sačekamo odluku Suda BiH prije potpisivanja ugovora za Projekat digitalizacije Javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini“, izjavio je ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto.

Повеќе

Извор на новости

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.