Direktor Googla: Umjetna inteligencija će utjecati na “sve” uključujući “svaki proizvod u svakoj kompaniji”

понеделник, 17 април 2023 17:14

Sundar Pichai, CEO kompanije Google, govorio je o budućnosti vještačke inteligencije u intervjuu za “60 minuta” CBS-a, koji je emitovan u nedjelju.
Pichai je razgovarao o vlastitom AI chatbotu Bard-u i širokim utjecajima AI-a.
“Ovo će utjecati na svaki proizvod svake kompanije”, rekao je Pichai, kasnije opisujući generativnu AI kao “super-moćnog pomoćnika”.
Rekao je da bi AI mogao pomoći kliničkim radiolozima u dijagnosticiranju i liječenju medicinskih stanja. Ti doktori koriste slike za dijagnostiku.
Pichai je rekao da bi AI mogao pomoći takvim doktorima da identificiraju najozbiljnije slučajeve na listi pacijenata svaki dan i upozore ako su propustili nešto važno u dijagnostici.
“Zašto ne bismo iskoristili super-moćnog pomoćnika da vam pomogne u svemu što radite?”, rekao je Pichai.
Pichai je primijetio da će AI poremetiti određene poslove kao što su pisci, računovođe, arhitekti, pa čak i softverski inženjeri. Google je prethodno utvrdio da bi AI chatbot ChatGPT mogao hipotetički proći intervju za posao softverskog inženjera početnog nivoa u kompaniji.
Google nije odmah odgovorio na zahtjev portala Insider za komentar Pichaijevih razmišljanja o AI-u.
Ova tehnološka kompanija je u martu predstavila svoj chatbot Bard. Bard proizvodi tekstualni odgovor na pitanja i upute korisnika. Proizvod je dizajniran da “poveća vašu produktivnost, ubrza vaše ideje i hrani vašu znatiželju”, prema Google-u.
Lansiranje Barda uslijedilo je nakon lansiranja OpenAI-jevog ChatGPT-a u oktobru, koji je postao najbrže rastuća aplikacija za potrošače u istoriji interneta, dostigavši 100 miliona korisnika u samo dva mjeseca.
U decembru, menadžerski tim Google-a izdao je interni “crveni kod” u odgovoru na uzbuđenje zbog lansiranja ChatGPT-a. Prema internom memoaru koji je vidio The New York Times, Pichai je učestvovao u nekoliko sastanaka oko AI strategije Google-a i preusmjerio neke timove u kompaniji da se fokusiraju na razvoj vlastitog seta AI proizvoda.
poslovnenovine.ba
53

Повеќе

Извор на новости

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.