BH Telecom objavio rezultate o poslovanju, sakrili su jedan važan detalj

четврток, 27 јули 2023 19:19

BH Telecom objavio je danas informaciju o rezultatima u prvoj polovini 2023. godine.
Kako su naveli iz kompanije, ostvarili su rekordan prihod u prvih šest mjeseci ove godine od 256,8 miliona KM, što je za 19,5 miliona KM više u odnosu na isti period lani.
No, ono što nije navedeno jeste da je zarada kompanije ponovo smanjena, izvještava BiznisInfo.ba.
Prema informaciji koja je objavljena, ostvarena bruto dobit u prvom polugodištu 2023. godine je iznosila 26,4 miliona KM, što je, kako je istaknuto, “više za 4,2 miliona KM ili 19 posto u odnosu na dinamički plan dobiti za posmatrani period”.
No, nije rečeno koliko je to u odnosu na isti period prošle godine, što je veoma važna informacija jer se iz nje vidi u kom pravcu se stvari kreću, odnosno kakve su tendencije. 
Stoga smo zavirili u izvještaj o poslovanju BH Telecoma za prvo polugodište 2022. koji je objavljen lani na Sarajevskoj berzi.
Iz njega se vidi se da je u prvih šest mjeseci prošle godine ostvarena dobit prije poreza (bruto dobit) od 28 miliona KM, što je iznos veći od bruto dobiti u prvom polugodištu 2023.
Za cijelu prošlu godinu bruto dobit je bila oko 61 milion KM, a godinu prije toga oko 70 miliona KM. Očito je pad profitabilnosti nastavljen i u 2023. godini a to nikako nije dobar znak za kompaniju.
Šta kažu iz kompanije
Inače, u današenjem saopštenju iz kompanije su kazali da se prva polovina 2023. može okarakterisati kao razdoblje makroekonomske neizvjesnosti koja je sa sobom donijela specifične izazove kojima je bilo potrebno upravljati.
Sve veći troškovi energije i goriva koji su doprinijeli širenju inflacije, te time uticali  na povećanu nestabilnost nabavnih lanaca, manji raspoloživi dohodak korisnika i povećanje logističkih kao i svih drugih troškova poslovanja (prvenstveno troškova zaposlenih), karakteristika su poslovanja u prvom polugodištu 2023. godine.
– Naša kompanija je ostvarila značajan rast u brojnim ključnim pokazateljima. Ukupni prihodi iznose 256,8 miliona KM što je više za 19,5 miliona KM ili za 8% u odnosu na ostvarenje prihoda u prvom polugodištu prethodne godine. Uspjeh našeg poslovanja u posmatranom periodu također je označio povratak naših prihoda na najviši nivo koji je zadnji put zabilježen u prvom polugodištu 2016. godine, a kada je iznosio 261,8 miliona KM. Još jedan značajan rezultat je povećanje produktivnosti koje mjerimo prihodom po zaposlenom. Uspjeli smo povećati ovu vrijednost za 7% u odnosu na isti period prethodne godine.  Ovi izvanredni rezultati svjedoče o kontinuiranom rastu naše kompanije i posvećenosti našeg tima u ostvarivanju postavljenih ciljeva – saopšteno je.
Strateško opredjeljenje BH Telecoma je, kako ističu, kontinuirano ulaganje u kvalitetu infrastrukture i lojalnost korisnika, čime postavljaju temelje za budućnost i omogućavaju dugoročan rast kompanije.
– Naš fokus u proteklom periodu je bio ulaganje u sadržaj, povećanje kapaciteta širokopojasnog pristupa internetu i poboljšanje korisničkog iskustva. Imajući u vidu navedeno, posebno smo ponosni na činjenicu da smo povećali našu korisničku bazu za 25 hiljada korisnika u odnosu na isti period prethodne godine, što je u značajnoj mjeri doprinijelo rastu prihoda – zaključuje se u saopštenju.
25

Повеќе

Извор на новости

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.