Belorusija legalizuje pirateriju!

недела, 29 јануари 2023 12:30

Beloruska vlada je prošle nedelje potpisala zakon o legalizaciji piratskih video zapisa, muzike i kompjuterskih programa u zemlji.
Belorusija je u suštini legalizovala pirateriju širom istočnoevropske nacije kao odgovor na ono što smatra “neprijateljskim zemljama” na Zapadu, kako su izvestili Billboard i Gazimodo.
Aleksandar Lukašenko je prošle nedelje legalizovao pirateriju u zemlji bez potrebe za pristankom nosioca prava. Zakon navodi da će uključivati kompjuterske programe, audiovizuelne radove, muzička dela i filmske, bioskopske i zabavne organizacije.
U zakonu piše se da je ova odluka rezultat “neprijateljskih” odnosa između Belorusije i drugih zemalja, uključujući SAD, EU i Veliku Britaniju koje su uvele sankcije toj zemlji.
SAD su uvele sankcije Belorusiji u julu prošle godine čime su je odsekle od većine finansijskih institucija, trgovine i uvoza tehnologije.Belorusija odgovara stranim državma koje čine neprijateljske radnje legalizovanjem piraterije uz upozorenje da kada ljudi  koriste piratski sadržaj, moraju da plate naknadu na bankovne račune u državnom vlasništvu.
Zakon glasi: “Naknadu koju ne zahteva nosilac prava ili organizacija za kolektivno upravljanje imovinskim pravima, posle tri godine, Uprava za patente će preneti u republički budžet u roku od tri meseca”.Novac koji isplaćuju oni koji koriste pirateriju odrediće donji dom beloruskog parlamenta i biće upućen Upravi za patente koja će taj novac držati tri godine.Zakon će biti usvojen i trajaće dve godine.
Post Belorusija legalizuje pirateriju! je prvi puta viđen na Sat-Multimedia & IT portal.

Повеќе

Извор на новости

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: полиса на приватност.