5 značajki iOS-a koje bi Google čim prije morao omogućiti na Androidu

сабота, 14 октомври 2023 13:25

U gotovo svakoj industriji veliki rivali uvijek žele biti inovativniji od konkurencije, ali često se znaju poslužiti svakakvim trikovima. Jedan od njih je međusobno kopiranje strategija, dizajna ili čak gotovih proizvoda. Otprije znamo da Apple i Google vode tržišne bitke kad su pametni telefoni u pitanju pa je već u nekoliko navrata jasno vidljivo da su obje tvrtke u nekim stavkama kopirale jedna drugu.
Za korisnike su ovakvi postupci čak i poželjni jer se dobiva bogatija paleta mogućnosti i značajki za uređaje. Govorimo li samo o Android operativnom sustavu, u ovom trenutku vidimo neke sjajne značajke iOS uređaja koje on nema. Zapravo se može reći da nitko ne bi imao ništa protiv da se one kopiraju jer se prilikom korištenja vidi njihov nedostatak, a Android korisničko iskustvo bi se s njima još više unaprijedilo.
U nastavku donosimo 5 iOS značajki koje smo izdvojili, a na Androidu ih nije moguće koristiti.
Izoliranje subjekata na fotografijama i u videima
S iOS-om 16 i iPadOS-om 16 korisnici novih iPhone i iPad uređaja mogu u trenutku ukloniti subjekt s bilo koje fotografije. Ovdje se može raditi o osobi ili životinji, a s ovom novom značajkom izolirani subjekt se uklanja s fotografije te se s njime može manipulirati.
Za korištenje značajke nije potrebno nikakvo znanje o uređivanju fotografija ili videa. Samo se treba otvoriti fotografiju ili video te pritisnuti prstom subjekt i držati. Nakon toga subjekt možete povući bez njegove pozadine u drugu aplikaciju.
Potrebno je reći da ova značajka radi offline i da se samo procesuiranje isključivo odvija na matičnom uređaju. Nekima će možda ovo djelovati beznačajno, no može biti iznimno korisno kad želite izolirati subjekt s fotografije kako bi ga smjestili unutar druge fotografije s drugačijom pozadinom ili vam je samo subjekt potreban kao vizualni element za uređivanje. Kod videa će to, primjerice, biti vrlo praktično kad planirate izraditi thumbnail.
Zasad korisnici Samsung Galaxyja S23 Ultra (te ostalih uređaja unutar nove serije) imaju istu značajku dostupnu pomoću OneUI-ja 5.1, no još se uvijek čeka njen dolazak na ostale Android telefone.
O Appleovoj značajki izoliranja subjekata možete više saznati ako pogledate sljedeći video.
Izrada podloga
Još jedna promjena koja je došla s iOS-om 16 je prilagodba zaključanog zaslona na iPhoneu. Zanimljivo je da se korisnicima dopušta izrada novih podloga putem odabira emojija, pozadinske boje i stila sortiranja elemenata. To zapravo znači da se može birati kompleksnost podloge, njena gustoća, oznake, boje i stilovi.
Dok druge Android aplikacije imaju slične mogućnosti, njihova upotreba se ne može usporediti s Appleovim promjenama unutar samog sustava. Dodatna pogodnost je što na iOS-u 16 možete spremiti sve podloge koje ste samostalno kreirali pa ih kod zaključanog zaslona možete mijenjati kad god poželite.
Srećom, čini se da bi Android 14 mogao predstaviti nešto slično jer su neki dijelovi ove značajke viđeni unutar Developer Previewa, no to još uvijek nije službeno potvrđeno.
Napredne mjere privatnosti i sigurnosti
Apple u medijima neprestano promovira koliko je iPhone siguran i na koji način štiti korisničku privatnost. Ovakva samouvjerenost nije bez pokrića i Google bi svakako trebao nešto od toga posuditi kod Androida.
Za primjer možemo navesti opciju „Emergency Reset“ na iPhoneu koja omogućuje trenutnu prilagodbu dopuštenja koja su dana drugim korisnicima ili aplikacijama na vašem telefonu. Sjajna stvar je i „Lockdown Mode“ koji blokira dolazeće poruke ili povezivanja s nepoznatim ljudima.
Još jedna zaštitna mjera je „Find My“ točka pristupa koja radi i kad je iPhone isključen. Ako netko slučajno ukrade vaš iPhone 14 Pro Max ili kasnije modele, uređaj ćete moći naći na „Find My“ mapi čak i u situaciji da se uređaj kompletno ugasi.
Na Androidu 13 također postoji mogućnost pronalaska uređaja kad je on ugašen, no samo putem Googleovih usluga, što zna zakomplicirati cijeli proces.
Androidu su definitivno potrebne neke od sigurnosnih značajki iOS-a s kojima se još bolje štiti privatnost korisnika.
Bolja ažuriranja softvera
Appleova ažuriranja poznata su po vrlo dobroj podršci korisnicima te su izvrsno optimizirana pa rijetko dolazi do nekih bugova ili problema.
Još jedna stvar koja je prednost kod Appleovih ažuriranja je njihova dosljednost. Ako ste kupili iPhone, dobit ćete novo ažuriranje čim ono izađe. Kod Androida to nije slučaj i dobro znamo da proizvođači kontroliraju (da ne kažemo manipuliraju) tijek dobivanja ovakvih ažuriranja. Možda je teško to provesti u djelo, ali Google bi morao poraditi na tome da se ažuriranja na svim telefonima dobivaju u sličnim vremenskim periodima.
Još jedna stvar o kojoj Google može naučiti od Applea je beta testiranje značajki za operativni sustav. Možemo uzeti za primjer Pixel telefone kod kojih za sudjelovanje u beta programu trebate posjetiti službenu web stranicu, napraviti prijavu te samostalno se upisati kao sudionik.
Apple ove stvari radi potpuno drugačije. Od iOS-a 16.4 možete dobivati beta ažuriranja na svoj iPhone putem jednostavne opcije unutar „Settings“ aplikacije. Napuštanje beta programa je također jednostavno jer istu opciju samo isključite.
Bolji password manager
U današnje vrijeme se sve više oslanjamo na mnoge online servise koji nam pomažu u svakodnevnom radu te izvršavanju zadataka. Ono što bi u tom slučaju morali koristiti je jedinstvena lozinka za svaki korisnički račun te dvostruku provjeru autentičnosti na podržanim platformama.
Na tržištu se nalazi mnogo password managera, ali Apple je pokazao dodatnu inicijativu pa je ugradio svojeg unutar iOS-a. Pomoću njega korisnici mogu spremati korisnička imena, lozinke, generirati kodove za dvostruku provjeru autentičnosti te čak raditi bilješke za svoje lozinke. Naravno, svi podaci će ovdje imati end-to-end enkripciju i bit će dostupni na iCloudu na svim uređajima.
Google već nudi aplikaciju za dvostruku provjeru autentičnosti te odvojeni password manager. Ono što se razlikuje u odnosu na Apple je činjenica što ove dvije značajke nisu međusobno integrirane. Zbog toga korisnici ne mogu provjeriti korisničko ime, lozinku ili kodove na pojedinačnoj lokaciji.
Android korisnici također ne mogu izrađivati bilješke za svoje lozinke, što može biti od velike pomoći za one koji žele imati određeni kontekst vezan uz podatke o prijavama.
Zaista se nadamo da će Google shvatiti trenutne nedostatke i da će spojiti ugrađeni password manager s Authenticator aplikacijom jer će s time korisnici imati sve važne informacije na jednom mjestu i olakšat će se njihovo korištenje.
Piše: Ervin Mičetić
pcchip.hr

Повеќе

Извор на новости

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.