poster

Краљица Елизабета ИИ: Будуќа краљица: документарна серија

Elizabeth: Our Queen (2018)

Документарец | Обединетото Кралство

Каде да се погледне
Емисијата не е достапна во државата
Оценка на корисникот: 10/10
(2 гласови)

сезона: 1

епизода: 1 - документарна серија

Содржина

Краљица Елизабета ИИ. најдуговјечнији је монарх у повијести Британије. Но та јој улога није била намијењена нити се образовала за њу. У доби од десет година живот јој се окренуо кад је њезин стриц Едуард ВИИИ. абдицирао и наметнуо јој улогу насљеднице највеќега царства у повијести свијета. У доби од 21 године путем радија обеќала је Британцима и народима Цоммонwеалтха да ќе цијели свој живот посветити служењу њима. Ту је присегу обновила 60 година послије на дијамантном јубилеју.
Као краљица именовала је 13 премијера, од Сир Wинстона Цхурцхилла до Тхересе Маy, и унаточ потицајима неких политичара, клонила се политичких расправа. Њезино је највеќе постигнуќе то што је преобразила Британско Царство у нови Цоммонwеалтх, заједницу разноврсних и самосталних држава. Тијеком владавине доживјела је велике обитељске трагедије и тријумфе те је често морала бирати измеѓу пружања потпоре обитељи и обављања краљевске дужности.
У овој серији о краљици говоре британски премијери, службеници Буцкингхамске палаче и њезини најближи пријатељи те нам откривају непознато Елизабетино лице - супруге, мајке, краљице.
Принцеза Елизабета одрасла је у лондонској резиденцији својих родитеља војводе и војвоткиње од Yорка. Абдикација њезина стрица Едуарда ВИИИ. 1936. била је права катастрофа за њезину обитељ јер је њезин болесни отац био присиљен ступити на пријестоље као краљ Георге ВИ. Елизабета је постала пријестолонасљедница с десет година, а остављала је дојам срамежљиве и слабо образоване дјевојчице. Њезина импресивна бака краљица Марија инзистирала је да Елизабета добије подуку за улогу краљице која је очекује. У школи у Етону Хенрy Мартен научио је Елизабету колико је важно да монарх увијек буде политички неутралан. Такоѓер је истицао важност нових медија, радија и телевизије, у њезиној комуникацији с народом. Убрзо након почетка Другога свјетског рата 1939. Елизабета се први пут путем радија обратила евакуираној дјеци. Њезин је говор постигао велик успјех.
Тијеком ратних година Елизабета и њезина сестра Маргарет биле су евакуиране у дворац Wиндсор. Елизабетина се мајка надала да ќе неки од часника смјештених у дворцу бити прикладан удварач за њезину кќер. Но 1939. године 13-годишња принцеза Елизабета упознала је 18-годишњег принца Пхилипа од Грчке тијеком посјета Краљевској морнаричкој школи у Дартмоутху. Била је то љубав на први поглед.
Елизабета је занемарила очеву задршку те је одлучила подупријети Британију у рату возеќи кола хитне помоќи у женском огранку Британске војске.
Принцеза Елизабета удала се за принца Пхилипа 1947. Убрзо су се родили принц Цхарлес и принцеза Анне. Пар је уживао у животу на Малти гдје је Пхилип био смјештен као морнарички часник, све док се због болести краља Георгеа нису вратили у Лондон. Године 1952. принцеза Елизабета и принц Пхилип отпутовали су у Африку умјесто краља. Тијеком посјета Кенији Елизабета је сазнала да је њезин отац умро и да је постала најмлаѓи монарх на пријестољу у посљедњих сто година.

Слики

Краљица Елизабета ИИ: Будуќа краљицаКраљица Елизабета ИИ: Будуќа краљицаКраљица Елизабета ИИ: Будуќа краљицаКраљица Елизабета ИИ: Будуќа краљицаКраљица Елизабета ИИ: Будуќа краљицаКраљица Елизабета ИИ: Будуќа краљицаКраљица Елизабета ИИ: Будуќа краљицаКраљица Елизабета ИИ: Будуќа краљица

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Чудата на соларниот систем (2010)

    image
    In this spellbinding series Professor Brian Cox visits the most extreme locations on Earth to explain how the laws of physics carved natural wonders across the...
  • Па то су Ирвинови! (2018)

    image
    Обитељ Ирвин наставља истраживање Стевеа Ирwина. Обитељ Ирwин, Террy, Бинди и Роберт, одају почаст оставштини Стевеа Ирwина путем свог рада у големом аустралском...
  • Природни рај - неприпитомљени планет (2021)

    image
    Viewers can travel to the far corners of the planet and discover the secrets of Earth's few remaining untouched lands, all flourishing with rich biodiversity.
  • Шпијун у дивљини (2017)

    image
    Животиње воле, тугују, варају и долазе до различитих изума - баш као и људи. Нова генерација шпијунских камера открива колико смо слични. Колико се разликујемо од...
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.