Зашто су на ремек-дјелу из Ватикана урезани натписи кривовјераца? Како Лоувре чува Мона Лису? Зашто је Наполеон наручио слику препуну лажних података? Све нам то открива ББЦ-јева документарна серија Тајне свјетских музеја.
Серија ќе нас провести кроз најпознатије свјетске музеје. Дознат ќемо необичне, занимљиве и запањујуќе податке о познатим и мање познатим излошцима који се налазе у њиховим збиркама. У свакој епизоди посјетит ќемо један музеј и чути приче о шест до осам што познатих, што непознатих изложака који се ондје налазе. Серија баца ново свјетло на познате легенде и пропитује наше устаљене предоџбе. Уз помоќ сувремене знаности открит ќемо нове податке о славним умјетничким дјелима као што су Мона Лиса, Сикстинска капела и Тутанкамонова златна маска. Видјет ќемо и неке мање познате излошке те дијелове музеја који су затворени за јавност. То су недавно откривена некропола покрај Ватиканских музеја, необична и помало сабласна просторија са стакленим посудама у лондонском Природословном музеју, те лабораторији Музеја Метрополитан опремљени најсувременијом технологијом, у које је први пут ушла сниматељска екипа. По свим музејима провест ќе нас знанственици, повјесничари и други стручњаци. На темељу предмета опљачканих из гробница археолог је дошао до података о начинима добивања злата у древном Египту. Знанственици у Природословном музеју настојали су утврдити на темељу посјекотина на костима прачовјека јесу ли становници Британије у праповијесно доба били људождери. Рестауратор у Ватикану пронашао је на Рафаеловој фресци урезане натписе који су вјеројатно настали у вријеме пљачке Рима. Упознат ќемо и обичне људе који су особно везани уз поједине излошке. Меѓу њима су потомак Наполеона Бонапартеа, унука убијеног архитекта и стручњак за експлозиве који жели открити истину о пропалом покушаја убојства Хитлера. Серија Тајне свјетских музеја открива посве нове податке о познатим умјетничким дјелима и доноси необичне приче о излошцима који нису доступни јавности. У серији ќемо посјетити Ватиканске музеје, паришки Лоувре, Природословни музеј у Лондону, Краљевски музеј Онтарио у Торонту, Египатски музеј у Каиру и Музеј Метрополитан у Неw Yорку. Прва епизода нас води у Ватиканске музеје.

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.