Два тинејџера постат ќе најбољи пријатељи за вријеме школовања на угледној војној академији Wест Поинт. Пријатељства остварена тамо, каже се, трају вјечно, но што ако их на кушњу стави највеќа могуќа несреќа једне државе - граѓански рат? Георге и Оррy наќи ќе се на супротним странама рата, за вријеме којега су Сједињене Америчке Државе биле подијељене на 'Сјевер и Југ', у овој легендарној драмској серији о животу усред епских збивања која одреѓују судбину једне нације. Оррy Маин (Патрицк Сwаyзе) из Јужне Каролине, насљедник богатог робовласника плантаже, и Георге Хазард (Јамес Реад), син индустријалца из Пеннсyлваније, упознају се 1842. године као кадети војне академије Wест Поинт, да би врло брзо постали најбољи пријатељи, који меѓусобно дијеле све, попут браќе. Након дипломирања, заједно одлазе ратовати с Мексиком, гдје Оррyја од изгледне смрти спаси управо Георге. По повратку куќи, не дозвољавају земљописној удаљености њихових домова да им постане препреком у одржавању пријатељства па заједно проводе празнике, постају пословни партнери, њихова се дјеца меѓусобно заљубљују... Али, ситуација у земљи сваког је дана све комплициранија и опаснија јер су политичке трзавице измеѓу америчког Југа и Сјевера све учесталије и агресивније. Пријатељству Маинових и Хазардових не помаже ни отворено негодовање њихових околина, које сматрају како никакве блискости измеѓу обитељи сукобљених страна не би смјело бити. 1860. године, Јужна Каролина напушта унију, да би догодине коначно избио граѓански рат, за који је веќ дуже вријеме било јасно да га се не може избјеќи. Школовани војници изнимнога ратног искуства, Георге и Оррy наќи ќе се на истакнутим позицијама својих војски те бити приморани борити се један против другога.
Темељена на популарним романима Јохна Јакеса, 'Сјевер и Југ' једна је од најславнијих, меѓу публиком најомиљенијих и најцјењенијих серија осамдесетих година, мини серија која је поставила и подигла стандарде свога жанра, брижном реконструкцијом повијесних карактеристика времена у којем се збива; шароликом палетом пунокрвних ликова који никада нису само бијеле или црне фигуре у служби изношења ауторових идеја и ставова него особе од крви и меса, са својим врлинама, али и манама и недоумицама; атрактивним сценама борби, али и драмски нијансираним призорима меѓуљудске интеракције у свим облицима; те причом која се шири у многим смјеровима, али увијек се враќа на главну линију радње о покушају одржавања пријатељских односа усред лудила рата. Кроз 24 једносатне епизоде упознат ќемо цијели низ занимљивих и увјерљивих ликова, које портретира мноштво славних глумаца различитих генерација. Уз Патрицка Сwаyзеја, једну од највеќих холивудских звијезда осамдесетих година, који је баш улогом Оррyја Маина учврстио свој статус, те одличног Јамеса Реада, који игра његовог најбољег пријатеља и ратног супарника Георгеа Хазарда, у серији су се у мањим или веќим улогама појавила и таква имена као што су Кирстие Аллеy, Давид Царрадине, Гене Келлy, Роберт Митцхум, Јамес Стеwарт или Елизабетх Таyлор, а у једној од епизодних улога наступа и легендарни глазбеник, покојни Јохннy Цасх. 'Сјевер и Југ' је серија која је у сјеќању бројних гледатеља с правом остала чврсто на позицији омиљене телевизијске драме, епски третирајуќи теме љубави, пријатељства, издаје, љубоморе, политике и свега другог што чини наше животе. Звјездана екипа глумаца, ријетко занимљива прича која се протеже кроз неколико најмучнијих година америчке повијести те горе наведене универзалне теме јамство су да ќе и двадесетак година након што је снимљена, ова ратна драмска серија заробити пажњу сваког обожаватеља врхунскога серијског програма.

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.