Осјеќајна адаптација полуаутобиографских романа Флоре Тхомпсон љупко је и живо љубавно писмо данас ишчезломе кутку ладањске Енглеске. Радња ББЦ-јеве серије Од Ларк Рисеа до Цандлефорда смјештена је у 1880-е године. Приказује посљедње пропламсаје начина живота који је нестао без трага кад је викторијанска Енглеска закорачила у 20. стољеќе. Раскошна, духовита и осјеќајима препуна серија прати везе двају опречних насеља: Ларк Рисе је сеоце које се кротко држи прошлости, а Цандлефорд малено трговиште које хрли у будуќност. Становнике гледамо очима младе Лауре: претрпјет ќе низ преврата и у себи ќе се навелико борити јер промјене немилице надиру. Њихове су животне приче дирљиве, али и духовите и потицајне.
И сама се Лаура суочава с великим промјенама. Ступа у службу у поштанском уреду у Цандлефорду који води хировита Дорцас. Лаура окреќе леѓа засеоку свог дјетињства и крчи властити животни пут. Сједи на двије столице: мора одлучити како ќе стасати у одраслу жену... Лаурин однос с Дорцас одржава осјеќајну напетост серије. Но Од Ларк Рисеа до Цандлефорда ослања се на раскошну галерију ликова и глумачку поставу која зна дочарати малене сукобе, као и романтичне заплете и неспоразуме измеѓу сиќушнога Ларк Рисеа и бјелосвјетски усмјеренога Цандлефорда. Лаура све те напетости проживљава кроз властита осјеќајна превирања. Дорцас је вуче на једну страну, а родни дом и обитељ на другу...

Серија је освојила Телевисион анд Радио Индустриес Цлуб Аwардс за најбољи телевизијски драмски програм године 2009. ТВ адаптација: Билл Галлагхер (према романима Флоре Тхомпсон)

ЛИКОВИ

Лаура Тимминс (Оливиа Халлинан)
Ради у поштанском уреду у Цандлефорду који води Дорцас Лане. Има 16 година и најстарије је дијете Роберта и Емме Тимминс. Има четверо браќе: Едмунда, Етхел, Франка и малену Анние. Лаура је очева миљеница и наслиједила је његову жудњу за знањем, али и наглу ќуд и искреност. Глумица Оливиа Халлинан каже: "Глумим веома одлучну дјевојку. Но Лаура остаје вјерна обитељи: тако наступа као веза измеѓу двије заједнице. Неко ќе се вријеме колебати на раскрижју. Тешко јој се прилагодити посве новом животу јер никад није ништа слично доживјела."

Дорцас Лане (Јулиа Саwалха)
Води поштански уред у Цандлефорду и власница је градске ковачнице. "Дорцас је самосталан, страствен и егзотичан лик... увелике испред свога времена", каже глумица Јулиа Саwалха. "Воле је и поштују. Лукава је пословна жена. Својим службеницима намеќе висока мјерила. Но притом је срдачна и великодушна. Има смисла за хумор: враголаста је и радо попушта. Нема дјеце и неќе раѓати па је пригрлила Лауру.

Сир Тимотхy Мидwинтер (Бен Милес)
Великаш, највеќи мјесни земљопосједник и мировни судац. С Дорцас пријатељује од дјетињства и цијели су живот остали блиски. Сви га воле: строг је, али и поштен према закупцима. Тако суди и на суду. Има сјајан смисао за хумор и воли задиркивати. А ту страну његова лика најбоље зна извуќи Дорцас.

Емма и Роберт Тимминс (Цлаудие Блаклеy и Брендан Цоyле)
Роберт је Лаурин отац. По струци је зидар. Са супругом Еммом живи на самоме крају Ларк Рисеа. Брак се чврсто држи унаточ бурама и олујама: Емма и Роберт још се итекако воле. Но Емми смета Робертова својеглавост и непрактичност. Њему пак терет супружничке и очинске одговорности зна тешко пасти. Недостаје му Лаура: радо би с њом разговарао и размјењивао мисли.

Царолине Арлесс (Даwн Френцх)
Вјеројатно најосебујнији и најпрјепорнији лик у Ларк Рисеу. Муж Wалтер јој плови, а она самује с чопором дјеце који само расте. Царолине се не да: мршаве приходе троши у великом стилу. Поједини сусједи осуѓују њезин немар и безобзирност. Но Царолине је итекако симпатична и истински привржена дјеци: обично су напосљетку сви спремни посегнути у џеп да је извуку из стиске.

Алф Арлесс (Јохн Далглеисх)
Најстарији син Царолине Арлесс. У раној је младости прекинуо школовање да прехрани обитељ. За разлику од мајке, веома је поштен и радишан. Веќ у дјечачким годинама ради у пољу и најзаслужнији је за обитељске приходе. Жао му је што мати расипа његов тешко зараѓени новац. Лаура му је особито драга јер су заједно расли. И баш кад он у том пријатељству уочи и нешто више, Лаура ќе му објавити да одлази.

Рубy и Пеарл Пратт (Вицториа Хамилтон и Матилда Зиеглер)
Сестре Пратт воде продаваоницу женске конфекције у Цандлефорду. Обје су неудане и главна им је забава критизирати како други живе. Обје ќе смјеста презрети Лауру: дошла је из Ларк Рисеа па сестре сматрају да је неотесана. И Рубy и Пеарл редовито залазе у поштански уред: пристојно се смјешкају, широм отварају очи и ќуле уши у нади да ќе добити материјала за оговарање.

Зиллах (Лиз Смитх)
Дорцасина слушкиња. Служила је и код њезина оца и дједа. Нитко толико не воли обитељ - у коју укључује и слуге Маттхеwа и Тхомаса - макар непрестанце куди и њих и додатни посао који јој задају. Зиллах је празновјерна и не вјерује незнанцима, тешко је стеќи њезино повјерење. Но с њом добивате доживотна пријатеља. Унаточ свему, Зиллах је непоправљива трач-баба.

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.