рејтинг: 8.4/10
Оценка на корисникот: 6.8/10
(6 гласови)

"Корени" је серија настала према истоименом роману Добрице Ќосиќа. Радња романа и серије одиграва се у имагинарном селу Прерово, у последњим деценијама 19. века, за време краља Милана, а прати живот богате сеоске породице Катиќ и њихових слуга. У мноштву мотива и тема посебно се издвајају мотив породице и породичног сукоба измеѓу очева и синова, породично порекло и проблем идентитета, одржавање култова српске националне митологије, политички сукоби који доводе до народног и породичног раскола и искоришќавање српског сељаштва за ниске политичке побуне, обликовање српских интелектуалаца школованих у иностранству, патријархална деспотија као култ, улога и положај жене у породици... и многи други.
"Корени" су други роман Добрице Ќосиќа, објављен 1954. године. Њиме је Ќосиќ започео својеврсни циклус романа "Деобе", "Време смрти", "Време зла" и "Време власти", у којима се као ликови јављају синови, унуци и праунуци јунака "Корена", с основном идејном тежњом приказивања "романсиране историје модерне Србије". Књижевна критика „Корене" сврстава у поетски психолошки роман, а за њега је писац добио и Нинову награду.

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.