Кќи осиромашеног пруског кнеза спрема се удати за будуќег руског цара Петра ИИИ. Машта о љубави, али цар више воли ратне игре и слабо га занимају жене. Њезина дјевојачка невиност нестаје у развратности, благу нарав замјењује хладни бијес, а своју усамљеност преусмјерава у тежњу за моќи. Та ојаѓена млада жена пуна снаге освајат ќе земље и срца, бирати гренадире за љубавнике, гушити побуне и одржавати везе с истакнутим еуропским мислиоцима. Постат ќе КАТАРИНА ВЕЛИКА (Марина Александрова).
Године 1744. царица Елизабета изабрала је Сопхие Аугусте Фриедерике вон Анхалт-Зербст, кќер кнеза од Анхалт-Зербста, за супругу руског престолонасљедника. Обраќајуќи се на православље, Сопхие Аугусте Фриедерике крштена је као Екатерина. Поставши престолонасљедникова супруга, Екатерина се почела озбиљно припремати за улогу руске владарице: запрепашќујуќи своје учитеље, учила је руски језик, културу и основе православља с правим жаром и талентом. Дотле је њезин муж показивао очит нехај према њој. Роѓење сина није поправило ситуацију: Петар ИИИ: отворено је сумњао у своје очинство. Чим је постао цар почео је пријетити супрузи разводом и самостаном. "Или ќу владати или страдати", записала је у дневник. Покушавајуќи избјеќи грозну судбину која је чека, Екатерина је организирала пуч у којему је Петар убијен. Постала је осма руска царица, Катарина ИИ. Катарина ИИ., прозвана Катарином Великом, владала је тридесет четири године. Повјесничари њезину владавину називају "златним добом Руског Царства". Слиједеќи политику просвијеќеног апсолутизма, Катарина ИИ. развијала је руску културу, умјетност и знаност. Провела је бројне значајне политичке, економске, индустријске и војне реформе, захваљујуќи којима је Русија ушла у круг водеќих еуропских земаља.
Приватни живот Катарине ИИ. није био ништа мање занимљив, иако је према дворским обичајима тога доба био традиционалан. Укоријенио се лош глас према којему је царица била необуздана љубавница која је миљенике претварала у губернаторе и генерале. Повјесничари су избројали 23 Катарининих љубавника. Али легеда каже да је у стварности попис тих имена био много дуљи.

Беше на каналите:

HTV3  Prva LIFE  Prva World  Prva MAX  RTRS  

Препораки
  • Позовите бабицу (2012)

    image
    Серија прати животписне приче из живота примаља у источном дијелу Лондона 50-их година, снимљена према бестселеру - мемоарима медицинске сестре Јеннифер Wортх.
  • Мала Секира (2020)

    image
    Создадена и режирана од “Оскаровецот“ Стив Меквин (12 години ропство), антологиската серија „Мала секира“ раскажува лични приказни за карипската заедница во...
  • Плачот на виолината (2007)

    image
    Хусеин Кенан е чувствителен и талентиран музичар кој се обидува да ја надмине болката која животот му ја нанел. Неговото детство е обележано со самоубиството на...
  • Аси (2007)

    image
    Снажна прича о љубави чије остварење пријече утези прошлости. Заслужује епитет једне од најбољих турских серија. У причи о новој аристокрацији, љубави према земљи...
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.