Телевизијска драмска серија ‘Тајне’ бави се бурним односима двије обитељи кроз три генерације, од 1943. године, преко 1996. па све до данас када се одиграва веќина радње. У позадини свих прича, у које су уплетене обитељи Франиќ и Шепер, налази се обитељско благо које је закопано давне 1943. године, у шуми, у близини курије (господске куќе). Баш то закопано благо извор је свих зала које се надвило над обје обитељи, а главни јунаци, Никола Шепер (Филип Јуричиќ) и Марина Франиќ (Јелена Јованова), напокон имају прилику том ‘проклетству блага’ стати на крај те ставити точку на прошлост у којој се догодило пуно тога лошег. Љубав која се раѓа измеѓу Николе и Марине наиќи ќе на бројне препреке, но могу ли двоје младих надвладати прошлост оптереќену сукобима и кренути ка љепшој и ведријој будуќности?

Прича о двије зараќене обитељи започиње 1943. када су сељаци провалили у курију племиќа Николе Отона Шепера (оп.а. Николиног дједа) како би ли се дочепали хране. Свјестан ситуације која га чека, Никола Отон закопа обитељско благо у шуми покрај курије, и то непосредно прије упада сељака. Но, убрзо улази у сукоб са сељацима, а у том га метежу убија воѓа сељака, Марин Франиќ (оп.а. Маринин дјед). Трудна Шеперова супруга, Теодора, након тога бјежи у Швицарску гдје роди кќер Јулију. Педесет и три године касније, Јулија (Линда Бегоња) се заједно са супругом Јерком (Винко Краљевиќ) и сином Николом (Филип Јуричиќ) враќа у Хрватску у намјери да врати очево имање. Након почетних сукоба око власништва, Јулија се помири с власницима курије, Иваном (Александар Цвјетковиќ) и Јосипом Франиќем (Борис Свртан), синовима Марина Франиќа, сељака који је убио њезина оца. Но све се промјени када обје обитељи крену у потрагу за благом! Јосип и Јулија се у меѓувремену заљубе, а Иван из похлепе убија брата Јосипа након што пронаѓе благо и пошаље Јосипову кќер, Марину (Јелена Јованова), у сиротиште. Недуго затим умире и Јулија, за чије ќе убојство бити оптужен супруг Јерко, а њихов син Никола наставит ќе живјети код баке и дједа.

Сиротиште, у којем је Марина одрасла, тренутно је у финанцијским проблемима, због чега се одлучи вратити на очево имање које јој према насљедству и припада. Присиљена је затражити помоќ стрица Ивана који је с украденим благом Шеперових у меѓувремену откупио курију, те у њој отворио хотел. Ивана ипак мучи грижња савјести због убојства Маринина оца, али и чињенице да је супрузи Бригити (Ксенија Пајиќ) допустио да неќакињу пошаље у сиротиште. Стога одлучи помоќи Марини и допусти јој да с дјецом из сиротишта доѓе живјети у курију. И Никола, који је у меѓувремену постао полицијски инспектор, такоѓер посјети курију, устрајан у томе да под лажним идентитетом дозна праву истину о смрти своје мајке. С временом ќе се животни путеви Николе и Марине поново испреплести, а тајне двије обитељи почети све више откривати!

Глумачку поставу серије ‘Тајне’ чине уистину импресивна имена хрватске глумачке сцене. Улоге Николе и Марине, двоје младих који у серији траже одговор на питање је ли важнија љубав или откривање истине о бурној прошлости, тумаче Филип Јуричиќ и Јелена Јованова. И док је Јуричиќ, осим по казалишним улогама у бројним представама попут ‘Како мислиш мене нема?’ коју је осмислио с колегом Амаром Буквиќем, хрватској је јавности остао запамќен по својој посљедњој улози у телевизијској серији ‘Ларин избор’, Јелену Јованову хрватска публика тек открива, за разлику од Ангелине Јолие која јој је веќ прогнозирала звјездану каријеру давши јој 2011. улогу у свом редатељском првијенцу из ‘У земљи крви и меда’. Младој македонској глумици улога Марине је прва телевизијска улога, док иза себе има богато глумачко искуство окруњено с неколико награда.

Главну негативку, Бригиту Франиќ, утјеловљује Ксенија Пајиќ, вишеструко награѓивана дива хрватског глумишта која је многима остала запамќена по улози супруге Црног Џека из ‘Смоговаца’ те министрице вањских послова у ‘Уроти’, као и улогама у филмовима попут ‘Официр с ружом’ , ‘Глембајеви’, ‘Живот са стрицем’, ‘Златне године’, ‘Маршал’, ‘Мајка асфалта’ и ‘Људождер вегетаријанац’. Њезиног супруга Ивана Франиќа тумачи казалишни и филмски глумац Александар Цвјетковиќ, који се у својем богатом животопису може похвалити и улогама у талијанског филмској продукцији, те посебице улогама у популарној телевизијској драмској серији ‘Чаролија’ и ‘Ле стагиони дел цуоре’. У ‘Тајнама’ важне улоге имају и јазз пјевачица, казалишна и филмска глумица Јасна Билушиќ (добитница награде хрватског глумишта и награда ‘Златни осмијех’ за најбољу женску улогу), свестрани Младен Чутура (филмови ‘Прича из Хрватске’, Јели јасно, пријатељу’, ‘Морам спават, анѓеле’, те серије ‘Путовање у Вучјак’, ‘Забрањена љубав’, Мамутица’, ‘Лоза’…), Стјепан Периќ (серије ‘Инструктор’ и ‘Ружа вјетрова’, филмови ‘Свеќеникова дјеца’, ‘Тхе Схоw Муст Го Он’), Винко Краљевиќ, Моника Михајловиќ, Младен Ковачевиќ, Марко Циндриќ, Катарина Бабан, Амар Серлимовиќ, Линда Бегоња, Борис Свртан и многи други…

Драмска серија ‘Тајне’ је, осим завидне глумачке екипе, освојила и еминентно лице хрватске глазбене сцене, Массима Савиќа, који је с великим одушевљењем отпјевао насловну пјесму серије, назива ‘Вријеме’, а чија се премијера видео спота ускоро очекује. Видео спот за пјесму снимљен је на локацијама у околици Загреба, у прекрасном Неспешу гдје се налази и курија у којој се одвија и дио радње. Серија је снимљена најмодернијом филмском техником, односно Арри Алеxа филмском камером велике резолуције којом снимају холивудски стручњаци, док на сету у ‘Јадран филму’ и осталим, прекрасним локацијама изван Загреба ради преко 120 људи. Филмски сет у ‘Јадран филму’ изграѓен је на више од 1200 квадратних метара, само за потребе нове серије, док је намјештај из сецесијског доба.

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.