Турска драмска серија с одличним Кıванçом Татлıтуğом и прекрасном Седеф Авци у главним улогама говори о томе како су за остварење највеќе љубави потребни слобода избора и велика жртва. Пркосеќи неумољивој традицији кќи турских гастарбајтера Менекше и младиќ из Босне Халил остварит ќе своју љубав. Брад Питт Блиског истока и некадашња Мисс и Елитеов модел глуме у екранизацији једне од најљепших турских меланколичних пјесама 'Успаванка за Менекше'. Завршна сцена снимана је на Старом мосту у прекрасном Мостару, а занимљив је податак како обоје глумаца вуку коријене из Босне.

Прелијепа Менекше роѓена је у Турској, али живи у Берлину и осјеќа се као права Њемица. С друге стране њезина обитељ Догантурк потпуно је затворена и конзервативно окрутна. Иако њезин отац с годинама полагано попушта са својим терором, његов млаѓи син преузима улогу воѓе обитељи. Менекшин млаѓи брат Кадир покушава играти очеву ауторитарну улогу, док је старији брат Јусуф потпуно друкчији. Иако поштује њихове обичаје, Јусуф је велики присташа промјена. Хасан договори Менекшин брак с Мустафом, Кадировим пријатељем из војске. Кад Менекше дозна за његову одлуку о договореном вјенчању, доживљава шок. Унаточ наметнутој судбини Менекшино срце припада Халилу с којим заједно ради у сластичарници. Халил увијек проналази нове начине како да остане насамо с лијепом Менекше. Њихова љубав из дана у дан све више расте. Но ипак долази дан када се Менекше мора удати за Мустафу. Менекше своју тужну судбину крије од Халила страхујуќи да му се нешто не би догодило. Ипак Менекше попусти притиску обитељи те се удаје, а када Халил то дозна одлучи спасити своју вољену. На прву брачну ноќ Менекше се покуша одупријети Мустафи који ју истуче. Унесреќену и испаќену Менекше њена бака савјетује да побјегне у Истанбул и пронаѓе своје роѓаке Балџи. Менекше се одлучи на бијег. Испочетка обитељ Балџи не зна ништа о стварној ситуацији. Менекше испочетка слаже да је дошла у Истанбул како би нашла посао те крије од њих оно што се заправо све догодило. Ипак након неког времена Јусуф, Кадир и Мустафа проналазе Менекше. Отац обитељи Балџи сматра како је исправно да им каже гдје се она налази. Но чим Кадир узме адресу, долази с оружјем и једином намјером - да убије своју сестру која је облатила обитељ. Менекше ипак успије спасити Јусуф, али умјесто убојства одлучи примијенити на њој још један окрутни обичај. Дјевојке које су облатиле име обитељи, а нису убијене, морају се удати за мушкарца с којим се нитко не жели вјенчати те их пошаљу у далека села у планинама. Менекше тако заврши на осами како би постала женом болесног мушкарца. Но након неког времена Халил јој на неочекивани начин улази у траг. Балџи каже Халилу све што се догодило, а слиједеќи трагове он је проналази. При сусрету Халил и Менкше схвате како љубав коју гаје једно према другом није нимало попустила. Заједно бјеже из села у планини, а када Менекшина обитељ то дозна одлучује се за прогон двоје заљубљеника. Сада више Менекше не гине смртна пресуда.

Менекше
Менекше је двадесетогодишњакиња чија се обитељ 1980. године у потпуности преселила из источне Анадолије у Берлин. Менекше је роѓена у Турској, али одрасла је у Берлину. Она је срамежљива, осјеќајна и знатижељна дјевојка. Јако је лијепа, али се понекад срами своје љепоте. Највеќи страх осјеќа према свом оцу. У сластичарници у којој ради Менекше је попут Њемице, но чим се врати куќи постаје Туркиња. Сваки дан проживљава велику културну разлику. Не може се потпуно прилагодити ни Нијемцима, али ни својој обитељи. Менекше има само двоје људи с којима може дијелити тајне - баку и старијег брата Јусуфа. Обоје их јако воли. Менекшина обитељ ју присили на брак с братовим пријатељем из војске. Меѓутим, Менекшино срце припада неком другом, младиќу из Босне Халилу с којим је радила у сластичарници.

Халил
Халил је 25-огодишњак из Босне. Након што његов партнер Митхат жели преузети власништво над камионима његова оца, долази у Њемачку. Након очеве смрти, његова се мајка мучи с водством твртке те након упорног Митхатова инзистирања пристане с њим склопити брак. Халил је заручен с Зејнеп, пријатељицом из дјетињства. Зејнеп је кќи одвјетника твртке, господина Ахмета. Халил схвати да није у њу заљубљен те се пријатељски разиѓу. Халил се враќа у Турску због вијести која му је стигла од мајке те дозна да се она жели растати од Митхата. Митхат на то пристаје, но те вечери Халил и мајка доживљавају прометну несреќу у којој му мајка погиба. Халил је озлијеѓен, али се извуче и осјеќа се кривим за мајчину смрт. Преузима водство у твртки, што поприлично смета Митхату који га се на свој начин поновно жели ријешити. Када му то и успије, Халил одлази у Њемачку с намјером да се више никада не врати. У Њемачкој упознаје Менекше и заљуби се у њу. Свјестан свих опасности, чак и смрти, одлази за Менекше у Истанбул. Док покушава спасити Менекшин живот, и сам Халил ќе се наќи у борби за свој опстанак.

Хасан
Менекшин отац Хасан је водоинсталатер у једној турској четврти Берлина. Има мали обрт у којему ради заједно с млаѓим сином Кадиром. Врло је ауторитаран, а у прошлости је физички малтретирао жену и дјецу. Иако се чини да се сада мало смирио, према жени Сухејли и кќери Менекше често је врло насилан. Прије много година је с мајком, женом и дјецом имигрирао у Берлин, али њихов је животни стил у куќи остао вјеран њиховим коријенима. Има љубавницу Њемицу код које проводи веќину вечери. Крај своје љубавнице постаје сасвим други Хасан, њежан и пун поштовања. Његова је обитељ упозната с тим, али се нитко не усуди ништа реќи.

Сухејла
Сухејла је Менекшина мајка која је прерано остарјела. Стално је у куќи, а живи унутар граница које је повукао њезин муж. Нема право гласа и нема храбрости супротставити му се. Једино што је научила јест бити покорна жена.

Зариф
Бака Зариф је ступ обитељи, чак и отац Хасан слуша оно што каже. Бакина је улога врло важна. Изнимно је способна, мудра и искусна жена. Познаје обичаје, људску окрутност и јако добро зна тко је што у њезиној обитељи. Бака толико воли Менекше да је готово обожава као да је једина унука коју има. Кад Менекше западне у невољу, бака ќе бити та која ќе ју савјетовати да оде у Истанбул и наѓе роѓакињу.

Јусуф
Јусуф је најстарији мушки потомак у обитељи и Менекшин старији брат. Има своје идеале и жели промјене, но поштује традицију. Сматра се правим мушкарцем, придаје велику важност моралу и части, али прије свега цијени људски живот, те изнимно воли своју млаѓу сестру. Стално ќе се бунити против грубости у обитељи, а с временом ќе чак показати и одреѓено поштовање према Менекшиној забрањеној љубави.

Кадир
Кадир је Менекшин млаѓи брат који нема самопоуздања, искомплексиран је и непрестано се покушава доказати. Никако не може надвладати зид измеѓу себе и Нијемаца, али осјеќа да онамо припада. Страшно се боји оца. Но с временом, како отац постаје старији он преузима очеву некадашњу улогу. Овог пута он почиње угњетавати сестру и радити притисак да би осигурао дисциплину. Он је први који иницира Менекшино вјенчање са својим пријатељем из војске Мустафом. Након што Менекше побјегне Кадир ќе заједно с Мустафом кренути у потрагу за њом.

Мустафа
Мустафа је Кадиров пријатељ из војске. Нема ни оца ни мајке и у својој домовини не може наќи посао. За своју жену прижељкује Менекше с којом се и вјенча. За прву брачну ноќ покушава је узети на силу, али му не успијева. Потпуно полуди од бијеса након што Менекше побјегне. Његов бијес још више разбуктава чињеница да га је то вјенчање скупо стајало. Заједно с Кадиром креќе у потрагу за Менекше.

Митхат
Михат је 50-огодишњак који је радио с Халиловим оцем и напредовао је да би на крају дошао на чело твртке у Истанбулу. Након смрти Халилова оца жени његову мајку Сему те постаје надлежан за управљање твртком. Но он се тиме не задовољава. Његов је циљ постати једини власник свих твртки и њиховог богатства, а за то је потребно уклонити Сему и Халила. Након што је годинама мислио да је Халил мртав, остане шокиран Халиловим повратком у Истанбул.

обитељ Балџи
Обитељ Балџи је типична, скромна турска обитељ средњега сталежа. Живе у азијском дијелу Истанбула. Отац и мајка раде као учитељи. Мајка је професорица турског језика у мировини. Отац је професор повијести у мировини, али и даље ради у једној приватној школи. Обитељ Балџи има троје дјеце, три дјевојке.

ДОГАНАЈ БАЛЏИ је најстарија сестра која одмах након порода пада у тешку депресију те одједном губи интерес за мужа.
ГУЛЕНАЈ је средња кќи обитељи Балџи. Никад се није удала. Остала је 'стара цура' у обитељи. Увијек је оптимистична и весела.
ЏАНАЈ је Менекшина роѓакиња, такозвана 'сестра по млијеку'. Најрадикалнија је у обитељи. Најмлаѓе је дијете у обитељи и студентица на Боспорском свеучилишту. Студира политологију и меѓународне односе те је идеалист по свјетоназору. Добра је проматрачица друштва. Глазба и књиге у њезину животу заузимају важно мјесто.
ФИЛИЗ је мајка обитељи. Дуго је година радила као професорица те је пропутовала Анадолију. Након Џанајина роѓења није више имала млијека за дојење. У градиќу у којем је радила је потражила дојиљу. Сухејла је тако била и Менекшина и Џанајина дојиља. Филиз је мајка пуна љубави и спокоја. Један од њезиних највеќих снова био је отворити ресторан након одласка у мировину.
КЕМАЛ је отац обитељи који је идеалист, чиста срца, просвјетитељ. Жели просвијетлити и унаприједити сваки дио Анадолије те успркос годинама и даље није изгубио своју романтичну страну. Тужан је што је исток његове домовине толико заостао за западом. Његов је став да је образовање на челу свега.

Супхи
Супхи је Доганајин муж, отац близанаца. Води златарницу и обртник је. У животу има само једну страст: ногометни клуб 'Фенербахче'. Стрпљив је, а сви га неизмјерно воле.

Синан
Синан је Џанајин момак, студент Боспорског свеучилишта на којему студира социологију. Бунтован је, хировит и маргиналан. Љутит је, а понајвише на властиту обитељ. Долази из прилично богате обитељи, али то се не може видјети по начину његова живота. Његови родитељи су припадници истанбулске елите. Смета им што њихов син живи таквим скитничким животом те никако не могу с њим успоставити икакав однос.

Беше на каналите:

OBN  

Препораки
  • Жена која није могла да воли (2011)

    image
    У граду Тукстла Гутијерез, у Цијапасу, зиви Ана Паула Кармона, племенита и вредна девојка, која је на прагу да постане медицинска сестра. Као врло мала остала је...
  • Знај да те волим (2013)

    image
    Наталиа и Диего упознају се тијеком рибарске забаве у Туxпану, у држави Верацруз, на којој ќе Наталиа бити проглашена краљицом. Меѓу њима се раѓа љубав на први...
  • Скривене страсти (2003)

    image
    Прешавши границу и оставивши за собом домовину која им је пружила мало лијепих тренутака и много невоља, браќа Реyес доселила су се у мали, живахни градиќ у којем...
  • Олуја (2013)

    image
    Марина је менаџер хотела у граду. Њена каријера наилази на лош период кад сазна да њена мајка Беатрис Реверте болује од тешке болести. У исто време у месту...
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.