Документарни филм "Теслин народ", редитеља Жељка Мирковиќа открива до сада неоткривене приче о чувеним Србима у Америци, њиховом доприносу развоју човјечанства и активном учешќу у стварању историје САД. Серија представља несвакидашње путовање кроз прошлост и садашњост једног народа, од искрцавања првог Србина на америчко тло прије више од 200 година до данашњих дана. Кроз приче истакнутих Срба поред Николе Тесле и Михајла Пупина, упознаќете и троструког добитника Пулицерове награде Волта Богданиќа, Гордану Вуњак Новаковиќ, једину жену члана Њујоршке Академије наука, српске инжењере творце Аполо програма, легендарне Осковце Карла Малдена, Стива Тешиќа, Питера Богдановиќа и многе друге чије је име уткано у историју. У филму се може чути прича о првом Србину у Америци Џорџу Фишеру (Ѓорѓу Шагиќу) кога су спасили рибари по којима је назван, а чије име се налази у Ливингстоновој књизи "100 знаменитих Американаца", али и занимљивости попут оне да је чувена Џи Ај Џо играчка направљена по узору на једног српског хероја Михајла Пејиќа. Сви ови људи оставили су трага градеќи не само Сједињене Америчке Државе гдје су дијелом живјели и радили, веќ су своја имена уградили у историју Србије. Прича о њима није само прича о њиховом успјеху, то је и прича о цијелом нашем народу и његовим потенцијалима која надраста локалне или националне оквире.

Беше на каналите:

RTS3  RTS SVET  RTRS  RTS1  RTS2  

ПРЕПОРАКИ
 • stern TV (1990)

  среда
  image
  In a fun way, the moderators present tabloid themes that are in the headlines.
 • Австралиски ловци на злато (2016)

  среда
  image
  У легендарним златним пољима Аустралије, три тима окорелих ловаца на злато ризикују своје снове и будуќност у потрази за највеќим златном наградом. У серији...
 • Мисија: Разоткривање (2019)

  среда
  image
  Investigative journalist Christof Putzel uses recently declassified documents to chase down new leads and clues into some of history's most notorious cold cases.
 • Teen Mom 2 (2011)

  среда
  image
  A spin-off of the MTV documentary series '16 and Pregnant'. The show follows the stories of four girls from the second season of '16 and Pregnant' and documents...
ТОП ЛИСТИ

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: полиса на приватност.