poster

Агатха Цхристие - Краљица кримиќа

Agatha Christie: The Queen of Crime (2018)

Документарец | Германија
Режисер: André Schäfer, Anna Steuber

рејтинг: 6.6/10
Оценка на корисникот: 9/10
(3 гласови)

Содржина

Агатха Цхристие врхунска је ауторица. Најпревоѓенија је свјетска списатељица с накладом од више од милијарду примјерака и утемељитељица модерног британског криминалистичког романа. Сви знају њезине јунаке Херцулеа Поирота и госпоѓицу Марпле, а њезин казалишни комад "Мишоловка" из године у годину руши све рекорде у погледу дуговјечности и броја гледатеља - то је најдуље континуирано играна драма свих времена. Но, тко је жена која стоји иза тих рекорда? Документарни филм креќе у истраживање њезине биографије и притом портретира свестрану особност чију су биографију и дјело обликовала свјетска збивања у 20. стољеќу. Јер Агатха Цхристие није била само дисциплинирана радница која је написала 66 романа, отприлике толико новела и 33 казалишна комада. Била је жена која није марила за конвенције, која је вољела глазбу, плес и дуга путовања, и која се радо на котураљкама возила дуж пристаништа у Торqуаyу. Родитељи су Агатху Цхристие веќ рано потакнули да буде самостална па се развила у модерну, еманципирану жену која за живота никада није допустила да је спутавају правила енглеског друштва.
Уз помоќ никад прије приказаних снимки и фотографија из приватне збирке Агатхе Цхристие - неке од њих снимила је и развила сама - овај се документарац на врло особан начин приближава легендарној протагонистици. Јанет Морген, једина ауторизирана биографкиња Агатхе Цхристие, и стручњак за Агатху Цхристие Јохн Цурран говоре о најважнијим фазама у њезину бурном животу. Ауторица Сопхие Ханнах објашњава зашто фасцинација Херцулеом Поиротом траје све до данас, археологиња Цхарлотте Трüмплер анализира непроцјењиву вриједност археолошког рада Агатхе Цхристие, француски писци Анне Мартинетти и Гуиллауме Лебеау објашњавају зашто је Агатха Цхристие била крајње модерна жена, а особне успомене унука Агатхе Цхристие, Матхеwа Прицхарда, и његова сина, Јамеса Прицхарда, употпуњују цјелокупну слику. Документарни филм не доноси само свестран портрет највеќе списатељице 20. стољеќа него говори и о друштвеним промјенама које су трајно утјецале на њезин живот и дјело.

Слики

Агатха Цхристие - Краљица кримиќаАгатха Цхристие - Краљица кримиќаАгатха Цхристие - Краљица кримиќаАгатха Цхристие - Краљица кримиќа

Прегледи


Нема Прегледи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.