Содржина

Нигерија је глобално меѓу најбрже растуќим тржиштима за шампањац и приватне зракоплове. Истодобно, 60 посто становништва живи с мање од долара дневно. Јесу ли богате залихе нафте у нигеријском случају благодат или проклетство? Јесу ли лидери с визијом, јаке институције и борба против корупције јамство нове Нигерије? Зашто је подузетништво кључ одрживог развоја Црног Континента, како су свој нигеријски сан с кухачом у руци остварила браќа близанци из Лагоса? Сваке године на нигеријско тржиште рада улази отприлике два милијуна младих, без посла их је десет пута више. Је ли то главни разлог одљева мозгова из прве афричке економије? Колико се брзо Нигерија дигитално трансформира, како дочекује четврту индустријску револуцију? Пројекције кажу да ќе до 2050. Нигерија, у којој живи свако пето дијете на свијету које не похаѓа школу, бити треќа најмногољуднија земља. Који су остали миленијски изазови пред нигеријским друштвом? Колико је пословним женама тешко крочити кроз и даље патријархално друштво? Како је најсвестранија и најпознатија нигеријска умјетница са шест разреда основне школе догурала до три доктората? Колико је Нигерија глобализирана, је ли на том путу изгубила дио културног насљеѓа? Колико је у сувременом нигеријском наративу и даље присутан дух Феле Кутија? Који су изазови свакодневног живота у Лагосу, највеќем афричком граду и најбрже растуќем свјетском метрополису? Зашто Лагос зову град генератора? Како изгледа живот у Макоку, највеќем свјетском сламу на води? Како од земље која увози веќину хране Нигерија планира опет постати прехрамбено самодостатна? Гдје се налази прва творница хибридног сјемења риже у Африци? Што су мандрили и гдје се налази резерват с најуспјешнијим расплодним програмом у заточеништву једног од угрожених свјетских примата?

Автор: Dragan Nikolić
Снимател: Stjepan Kotarski
Монтажа: Igor Šumiga

Слики

Нова НигеријаНова НигеријаНова НигеријаНова НигеријаНова НигеријаНова НигеријаНова НигеријаНова НигеријаНова НигеријаНова НигеријаНова НигеријаНова НигеријаНова Нигерија

Прегледи


Нема Прегледи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.