рејтинг: 7.8/10
Оценка на корисникот: 10/10
(3 гласови)

Содржина

Документарни филм приповиједа изнимну причу о др. Wолфгангу Диттусу, младом знанственику Смитхсониана, који је 1968. отишао на Шри Ланку да осамнаест мјесеци проучава цејлонске макакије.
Није нити знао да је пошао на путовање које ќе потрајати до краја живота. Очарали су га карактер, шарм и дрскост тих мајмуна. До те мјере да је и дан-данас ондје. Тијеком више од педесет година пратио је живот више од пет тисуќа јединки биљежеќи роѓења, смрти, односе, промјене у хијерархији и помаке у савезништвима. То је најдуља трајна студија о мајмунима на свијету. Брдо података које је скупио знанствени су рудник злата, а Wолфгангу и његовим сурадницима требат ќе цијели живот да их анализирају.
Није било лако одржати ту студију. Смитхсониан је 1972. остао без средстава за њу. Одонда се Wолфганг борио за сваку потпору која ќе њему и истраживачима омогуќити да наставе. А то је чинио без обзира на политичке преврате па чак и граѓански рат пред вратима.
Паралелне приче о његову особну путовању и о изнимном путовању с макакијима у филму се испреплеќу у занимљиву приповијест о истраживању, знанственим откриќима и животним драмама.
А приповиједа је сам Диттус, уз снимке које досад још нису биле виѓене. Видјет ќемо и избор многих филмова о природи који су овдје снимљени. Диттусово невјеројатно познавање макакијског друштва омогуќило је гостујуќим филмским екипама да зароне у ту сапуницу која се одиграва сваки дан. Но то можете пратити само ако знате препознати сваку јединку и ако познајете њихову животну причу, као Wолфганг.
Мјесто провоѓења студије древно је краљевство Полоннаруwа, савршена филмска кулиса. Статус мјеста свјетске баштине значи да је постало оток шуме окружен урбанизацијом - а с том се недавном промјеном Диттус морао помирити.
Надахнуо је и обучио нараштаје шриланканских знанственика, који ќе проносити поруку о заштити природе диљем ове итекако богате и разнолике земље. А помогао је и свијету да се заљуби у живахне, дрске макакије.

Слики

Живот меѓу мајмунимаЖивот меѓу мајмунимаЖивот меѓу мајмунимаЖивот меѓу мајмунимаЖивот меѓу мајмунимаЖивот меѓу мајмунимаЖивот меѓу мајмунима

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Може ли да се поправи мозок како мојот? (2018)

    image
    Емисијата ја води Лотџе Содерланд, која закрепнува од страшен излив на мозок поради кој не може да чита. Ова е делумно патување во прво лице, делумно футуристички...
  • Сафари во Африка (2013)

    image
    Погледнете ги лавовите на брегот на Намибија во лов на фоки, бањајте се со слоновите во Окаванго Делта, запознајте ги петнаесетте милиони лилјаци во Кансаки, за...
  • Вечната планета: Херои на океанот (2021)

    image
    Легендарната океанографка Силвија Ерл и група пионерски поморски научници ја раскажуваат приказната за неверојатната работа која ја преземаат низ целата планета...
  • Oh Dior! (2017)

    image
    Sabbatical Entertainment’s exclusive original documentary admires Christian Dior, the famous French fashion designer whose post-World War II creations were wildly...
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.