poster

The 15 Year Old Girl

LA FILLE DE 15 ANS (1988)

Драма, Pоманса | Франција
Режисер: Jacques Doillon

рејтинг: 6.9/10

Содржина

Петнаестогодишња паришка гимназијалка Јулиетте (Ј. Годрèцхе) редовито се виѓа с годину дана млаѓим Тхомасом (М. Поупауд). Тхомасов отац Wиллy (Ј. Доиллон) након подужег одсутства враќа се у синов живот настојеќи се с њим што више зближити. Одлучи га стога повести на празнике на Ибизу, али Тхомас од њега затражи да отпутују заједно са Јулиетте. Wиллy пристане и њихов одмор на идиличном шпањолском отоку отпочне у најбољем реду. Меѓутим, Wиллyја лијепа и неспутана дјевојка све више привлачи, и то унаточ великој разлици у годинама...

Француска глумица Јудитх Годрèцхе (Парис с'éвеилле, Ла Десенцхантéе) прославила се још као тринаестогодишња дебитантица у филму "Л'Éтé процхаине" (1985) у режији Надине Тринтигнант инаугуриравши притом тип улога које је најчешќе глумила у својој каријери. То су ликови дјевојака и младих жена које започињу љубавну везу с мушкарцима прилично старијима од себе. Исти је случај и с њезиним наступом у овој романтичној драми редатеља Јацqуеса Доиллона (Ла Венгеанце д'уне фемме, Ле Петит цриминел) у којој портретира малољетницу на прагу сексуалне зрелости, која истодобно заводи и свог вршњака и његова оца. Глумичина је интерпретација недвојбено најбољи дио овог само наоко пријепорног филма, јер је прије ријеч о успјелој студији карактера него ли отвореном кокетирању с еротиком. Додуше, однос измеѓу Јулиетте и Wиллyја у филму нуди довољно елемената контроверзије, и то наравно на трагу Лолите. Ипак, Доиллон је своју причу о необичном љубавном трокуту испричао врло суздржано и визуално изнимно елегантно (сјајна фотографија Царолине Цхампетиер), па се "Петнаестогодишњакиња" доима као софистицирано рашчлањивање једног од бројних кутака људске сексуалности и сексуалне иницијације. Филм је судјеловао на Меѓународном филмском фестивалу у Москви, а млади је Мелвил Поупауд за своју улогу Тхомаса номиниран за Цéсара. Сам редатељ у филму је одглумио његова оца Wиллyја заљубљеног у Јулиетте.

Улоги
времетраење: 86 мин

Прегледи


Нема Прегледи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.