рејтинг: 8.3/10
Оценка на корисникот: 9.6/10
(13 гласови)

Содржина

Вијест да је у свом раскошном дворцу Xанаду на Флориди умро гласовити тајкун Цхарлес Фостер Кане (О. Wеллес) изузетно узбурка америчку јавност и медије. Дознавши да је покојник умро осамљен те да су му посљедње ријечи биле "ружин пупољак", господин Раwлстон (П. Ван Зандт), уредник једних њујоршких новина, на мјесто догаѓаја смјеста пошаље скупину својих новинара са задатком да дознају што више пикантних детаља о Канеову животу. Меѓу њима је и Јеррy Тхомпсон (W. Алланд), репортер који одлучи разговарати с најближим пријатељима и сурадницима човјека којег неки медији посмртно проглашавају комунистом па и фашистом. Тхомпсон одлучи разговарати с Канеовим менаџером Бернстеином (Е. Слоане), другом супругом Сусан Алеxандер (Д. Цомингоре), с Канеовим скрбником и банкаром Wалтером Парксом Тхатцхером (Г. Цоулоурис), с најбољим пријатељем и колегом Једедиахом Леландом (Ј. Цоттен) те поступно слаже слику о покојнику. А Кане је био све само не једноставан човјек...
Од девет номинација за Осцара добио га је за изворни сценариј. Фасцинантна драма легендарног глумца, сценариста и редатеља Орсона Wеллеса уз титулу неоспорно најуспјелијег дебитантског пројекта неког филмаша свих времена заслужено носи и епитете једног од најбољих, најзначајнијих и најутјецајнијих филмова у повијести седме умјетности.

Слики

Граѓанин Кејн

Прегледи


Нема Прегледи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.